ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ EĞİTİM ÇALIŞMA SÜRESİ 22 KASIM'A KADAR UZATILDI. Millî Eğitim Bakanlığınca, resmi eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin 19 Kasım 2023 Pazar günü sona eren ve uzaktan eğitim yöntemiyle gerçekleştirilen mesleki eğitim çalışma süresi, 22 Kasım Çarşamba günü saat 23.59'a kadar uzatıldı ...
MADDE 32 – (1) Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir. (2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle yönetici olarak görev yapılamaz.
MADDE 8- (1) Öğretmenlikte veya yöneticilikte geçen dört ve sekiz yıllık sürenin hesabında; aynı proje okulunda aynı unvanla geçirilen hizmet sürelerinin toplamı esas alınır.
Bakan Yusuf Teki, yönetici atama yönetmeliğinin değişeceğini açıkladı. Yeni yönetici atama yönetmeliği 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlamadan yenilenecek. Yaz döneminde atama problemi yaşanmayacak ve çalışmalar bu doğrultuda tamamlanacak.
İlgili 39 soru bulundu
Okul yöneticileri ve yönetici yardımcıları dört yıl süre ile görevlendirilmekte, en az 4, en çok 8 yılsonunda aynı kurumda aynı unvanda görevine devam eden yöneticilerin görevine son verilmektedir'' (MEB, 2018).
Milli Eğitim Bakanlığı da Bakan Tekin açıklamaları doğrultusunda yönetici atama değişikliklerine dair çalışmalarını hızlandırdı. Planlanan yönetici atama değişikliklerine göre okul müdürlerine kadro verilecek.
Dört ve sekiz yıllık görev sürelerini 16/6/2023 tarihi itibarıyla tamamlayan müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının görev süreleri bir yıl süreyle uzatılabilir.” Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 32 – (1) Yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir. (2) Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yıldan fazla süreyle yönetici olarak görev yapılamaz.
1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, 2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak, 3) Bulunduğu görev unvanında veya aynı düzeydeki görevlerde toplam en az bir yıl görev yapmış olmak.
'MEB'e Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliği'ne göre bulunduğu okulda sekiz yılı dolan yöneticilere (okul müdürleri, müdür baş yardımcıları, müdür yardımcıları) yer değiştirme kuralı uygulanıyor.
Üstelik mecliste konuşulmadan bakanlar kurulu kararıyla yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından düzenlenen yönetmelikle beraber müdür atamalarında sözlü sınav getirilmiş, rotasyon yani yöneticilerin zorunlu yer değiştirmeleri yönetmelikle 6 yıl, fiilen 7 yıl olarak düzenlenmişti.
Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır." hükmü yer almaktadır.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bunlara, ihtisasları içinde veya muvafakat ettikleri takdirde ihtisasları dışında haftada oniki saate kadar ücretle ek ders ve ekzersiz verilebilir.
Yöneticinin görev süresi bir yıldır ve kat malikleri kurulunun olağan toplantısında seçilir, ama toplu yapılarda yönetim planında kat malikleri kurulunun olağan toplantısının iki yılda bir yapılacağı yazıyorsa yöneticinin görev süresi bu durumda iki yıldır. Eski yöneticinin yeniden atanması/seçilmesi mümkündür.
2006 yilindan önce okul yöneticilerinin aylik karsiligi haftada zorunlu olarak 6 saat derse girmeleri yönünde bir düzenleme bulunmamaktaydi. Ancak, 2006 yilinda 439 Sayili Kanun'un 6. maddesinde degisiklik yapilarak, okul yöneticilerine haftada 6 saat derse girme zorunlulugu getirilmistir.
c) Bakanlıkça yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, ç) Yazılı sınavın son başvuru tarihi itibariyle müdürlük sınavı için en az sekiz yıl öğretmenlik, iki yıl müdür yardımcılığı veya müdür yetkili öğretmenlik yapmış olmak; müdür yardımcılığı sınavı için de en az iki yıl öğretmenlik yapmış olma şartı aranır.
2014 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığında okul idareciliği ikinci görev kapsamına alınmış ve idareciler görevlendirme olarak çalışmaktadır. Bir idarecinin(okul müdürü ve müdür yardımcısı) görevlendirme süresi 4 yıldır ve toplamda bir okul/kurumda müdür ve müdür yardımcısı olarak 8 yıl çalışılabilmektedir.
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nun yürürlüğe koyduğu rotasyon uygulaması ile bulundukları okulda 4-5-6 yıldan fazla görev yapan okul müdürlerinin yerleri değiştirildi. Koltuklarını bırakmak istemeyen müdürler de idare mahkemelerine davalar açarak tekrar görevlerine döndü.
Yeni okul müdürleri 19 Haziran'da göreve başlayacak.
Yapılan yeni düzenlemeye göre, 4 yılını dolduran müdür yardımcılarının görev süresi 4 yıl daha uzatılabilecektir. Ayrıca, müdürlükte dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan halen müdür olarak görev yaptıkları eğitim kurumuna yeniden müdür olarak görevlendirilme isteğinde bulunanlara ek olarak 8 puan verilecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı 5 Mart 2023 tarihinde yapılacağı duyurulan 2023 Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavı (2023-MEB-EKYS), 21 Mayıs 2023 tarihinde yapılacaktır.
eleman.net verilerine göre, Okul Müdürü 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Okul Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.080 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.488 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
II. OKUL MÜDÜRÜ OLABİLMEK İÇİN ARANAN ŞARTLAR
Özel okulda müdür olmak içinse; resmi veya özel öğretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öğretmenlik yapmış olmak veya öğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp en az iki yıl asıl görevli uzman öğretici olarak görev yapmış olma şartı bulunmaktadır.
Madde 104 de anlaşılacağı gibi okul müdürünün amirin takdirine bağlı mazeret izni vermeye yetkisi bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri