Domat zeytini: Manisa ve İzmir civarlarında yetişen, İri meyveli, çok yağlı, etli bir zeytin türüdür. Bu yüzden genellikle içine biber, badem gibi garnitürler konularak da satılmaktadır. Erkence zeytini: İzmir civarında yetişen ve en erken olgunlaşan zeytin çeşididir.
Tekir, Gülümbe ve Şehir yağlık gibi diğer isimlerle de anılmaktadır. Meyve kısmı iri bir zeytindir.
Domat Zeytin
Zeytinler iri olup etlidir. Yeşil sofralık zeytin olarak değerlendirilir. Ağacına iyi bakılırsa düzenli meyve verir. Yetiştiği bölgeler; Aydın, İzmir, Manisa.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Bölgenin en önemli çeşitleri
Gemlik çeşididir, diğer çeşitleri; Edincik su, Beyaz yağlık, Çelebi(İznik), Çizmelik (Tekirdağ), Erdek yağlık, Eşek zeytini (Tekirdağ), Samanlı, Şam, Karamürsel su, Siyah salamuralıktır.
İlgili 22 soru bulundu
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Peki, hangisi daha sağlıklı? Yeşil ve siyah zeytin arasında hiçbir besin farkı yoktur. Zeytinler yüksek miktarda doymamış yağ ve demir ve bakır gibi mineraller içerir.
Sele zeytini, olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilmektedir. Sele zeytini, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olarak tüketicilerin beğenisine sunulan sele zeytini, oldukça lezzetli bir aromaya sahiptir. Sele zeytini üretim aşamasında içerisindeki suyun tamamına yakınını dışarıya atmaktadır.
Trilye zeytini tam olgunluğa ulaştığında meyvesi koyu siyah renkli, parlak ve genellikle yuvarlak yapılıdır. Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
Domat zeytin: Genellikle Manisa Akhisar Havzası'nda yetiştirilen domat zeytin, Turgutlu, Saruhanlı, İzmir Merkez, Kemalpaşa, Selçuk, Aydın Merkez, Söke, Karacasu ve Kuyucuk ilçelerinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Meyveleri iri, çekirdekleri orta büyüklükte olup etten kolay ayrılır ve %20,6 oranında yağ içermektedir.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
Topak zeytin, Hatay-Arsuz bölgesinde yetişen yerli ve özel bir cinstir. Meyve büyüklüğü iri, şekli yuvarlaktır. Ve bu çok özel zeytin, ihtiyaç duyduğu özel iklim koşullarını sadece Hatay ili Arsuz ilçesinde bulabilmiştir. Bu cinsin en önemli özelliği, oldukça etli ve çok lezzetli olmasıdır.
Ülkemizde kamu kurumları ve özel sektör tarafından üretilen zeytin fidanlarının % 80'ne yakını Gemlik zeytin çeşidi fidanlarıdır. Bundan dolayı zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır. Gemlik zeytini için Tirilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır.
Yaban Mersinli Zeytin
İçerisinde yüksek oranda barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde doğanın insanlara sunduğu şifa kaynağı besinlerden biridir. Yaban mersinli zeytin, iri taneli, etli, yaban mersini içerisinde tatlandırıldığından mor renkte mayhoş tatlı bir zeytin çeşididir.
Deli Zeytin kendiliğinden biten, genetiğiyle oynanmamış, sade doğal olarak zeytin demektir. Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Arbequina zeytini İspanya'da yağ kalitesi ve yağ veriminin yüksek olması sebebiyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir. Son yıllarda ülkemizde ve birçok ülkede dikimi yoğunlaşmıştır. Ülkemizdeki Ttsm (Tohum Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü) tarafından ismi ARBEQUIN olarak lisanslanmıştır.
Pastörizasyon işlemi, üründe bozulma yapan mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi için belirli bir süreile ürünlerin ısıl işleme tabi tutulmasıdır.Pastörizasyon işlemi ile, ürünün güvenilir ve sağlıklı olma özelliği raf ömrü süresince korunmaktadır.
Halhalı zeytin; Hatay, Gaziantep, Mardin, Kahramanmaraş gibi bölgelerde yetiştirilen zeytin ağaçlarından toplanan lezzetli bir zeytin çeşididir.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Kalp sağlığı açısından da önemli etkilere sahiptir. Kalpteki ritim bozukluklarını gidererek, kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkları açar, kan dolaşımını arttırır. Sindirim sistemini düzenler ve ishalleri keser. Zeytin ve zeytinyağıda yine zeytin yaprağı gibi çok şifalıdır.
Yukarıda görmüş olduğumuz yağlık zeytin türleri, zeytin çeşitleri ve özellikleri en verimli zeytin cinsi bakımından incelendiğinde; yağ kalitesi bakımından en iyi zeytin Ayvalık-Edremit, verim olarak ise Gemlik çeşididir.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir.
Bağcı Zeytinlerinin Gemlikte üretilen zeytinleridir. Salamura olarak olgunlaştırılan ve özel salamura suyunun içerisinde olgunlaşan zeytinlerdir. Çekirdeği pembe olup herhangi bir katkı maddesi yoktur. Üzerine biraz zeytinyağı ve kekik ile mükemmel bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri