İrlanda'ya iltica etmek için İrlanda'da olmanız gerekir. İrlanda'ya gittiğinizde sığınma talebinde bulunabilirsiniz. Herhangi bir havaalanında veya feribot limanında, pasaport kontrolünde veya göçmenlik hizmetinde iltica başvurusunda bulunabilirsiniz.
Diğer ülkelerde olduğu gibi, İrlanda da mültecilik başvurusu iki asmadan oluşmaktadır. Öncelikle ülkeye girişte sınırda yetkililere veya ülkeye girdikten sonra Office of the Refugee Applications Comissioner'a başvuru yapılır. Başvuru yapanlara sığınmacı (asylum seeker) statüsü verilir.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
İltica başvurunuz reddedilirse ne olur? İltica başvurusunun reddiyle birlikte size, çıkışınızın gerçekleşmesi gereken bir süre verilir. Bu süre genelde 30 gündür. İltica başvurusun- un “açıkça dayanaktan yoksun” olarak reddinde ise, ülkeden çıkış süreniz bir haftadır.
İlticası haklı görülmüş biri her şey yolunda giderse, 2-3 yıl sonra Green karta başvurur. Yine her şey yolunda giderse 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilir. İltica edenler ortalama 8-9 sene sonra ABD vatandaşlığı alabiliyor. Bu arada ülkesine gidemiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Legal Vizeniz varsa; Başvuru yapmak istediğiniz ülkenin dışında bir vizeniz varsa; vize bitiş tarihinden itibaren 6 ay geçtikten sonra iltica başvurusunda bulunursanız DUBLIN uygulanmaz. (bkz. DUBLIN III Madde 12-4) Çünkü vize veren üye devletin sorumluluğu vize bitiş tarihinden itibaren 6 ay daha devam eder.
Temmuz 2023'te ise 3 bin 791 başvuru ile Türkiye ilk kez Afganistan'ı da geride bırakarak Suriye'nin ardından en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu. İltica edenlerin sayısı artarken Almanya'nın başvurulara kabul oranı ise giderek azalıyor.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
Türk mültecilerin yarısı Almanya'da
Bu da toplam kabullerin yüzde 47'si demek. İkinci sırada 8 bin 975 (yüzde 17) kabul ile Fransa var. Hollanda 4 bin 630 başvuruya olumlu cevap verirken İtalya 3 bin 965; Belçika da 3 bin 330 kişiye iltica hakkı tanıdı. Yunanistan ise bin 325 kabul ile sekizinci sırada.
Asylum başvuru sahibine yasal bir statü vermez. Başvuru tarihinden 150 gün sonra çalışma iznine (EAD) başvurulabilir. Çalışma izni gelince sosyal güvenlik numarası alınabilir. Asylum başvurusu devam ederken seyahat izni (parole) başvurusu yapılabilir.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
Sizin ve çalışacağınız iş yerinin evrakları ile İrlanda vizesine başvurmanız gerekmektedir. Vize sonucunuz olumlu olursa İrlanda'ya gidip GNIB (oturum izni) ve PPS (vergi numaranız) kartlarınızı aldıktan sonra belirtilen süre boyunca İrlanda'da oturma ve çalışma izninize hak kazanmış oluyorsunuz.
İrlanda oturma izni almanız için 5 yıldır İrlanda'da ikamet ediyor olmanız gerekir. İlk olarak İrlanda'da oturmak için kısa süreli oturma izni alınır ve 5 yılı ülkede geçirmek gerekir. 5 yıl İrlanda'da ikamet ettikten sonra uzun dönem oturma izni başvurusunda bulunabilirsiniz.
İrlanda, muhteşem doğası ve huzurlu bir ülke olarak tanınmaktadır. Ülkede genel olarak sakin, mutlu bir hayat sürmektedir. Yaşam tarzı ve huzurlu olmasıyla daha çok Kuzey Avrupa ülkelerine benzemektedir. İrlanda ekonomisi ise son yıllarda büyük gelişme ve büyüme gösterse dahi hala birçok AB ülkesinin gerisindedir.
Bu konuda daha fazla bilgiyi "Koruma Statüsünün İptali" bölümümüzde bulabilirsiniz. İltica prosedürünüz devam ederken veya size Duldung verilmiş olması durumunda, genellikle yurtdışına seyahat etmenize izin verilmez. Ancak, bu kuralın istisnası için başvuruda bulunmayı deneyebilirsiniz.
Dublin III” Tüzüğüne taraf olan devletler: Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, ...
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
BAMF'ın DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 2021'de Türk vatandaşlarının yaptığı toplam 7 bin 67 iltica başvurusundan 3 bin 878'ini Kürtler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'den yapılan 23 binden fazla iltica başvurusunun 19 bin 500'ü, yani yüzde 81'den fazlası da yine Kürtler'den oluştu.
İltica, sığınma talebi anlamına gelir. Ülkenize döndüğünüzde tehlike altında olacağınızı düşünüyorsanız, Norveç'te sığınma talep etme ve oturum izni alma hakkınız bulunmaktadır.
Hollanda'da iltica başvurusunda bulunmak için Ter Apel köyündeki başvuru merkezine kayıt olun. Burada IND'de iltica başvurusunda bulunabilirsiniz ve Hollanda polisi başvurunuzu kaydedecektir.
Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor. Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri