Su ya da yumurta bazlı,her türlü makarna tarifinde irmik unu kullanılabilir. Şekiller halinde kesilerek kurutabileceğiniz esnek bir hamur oluşturur. *Ekmek yaparken kepekli un ya da çok amaçlı unlar yerine kısmen ya da tamamen irmik unu kullanın. Bu sayede ekmeğiniz yumuşak ve kabuğu gevrek olur.
tek bir tane fark vardır o da boyuttur. buğdayın farklı değirmenlerde öğütülmesiyle elde edilir hepsi. farkları sadece boyut farkı değildir.
Durum buğdayından elde edilmiş çeşitlik buğday unu. Makarna yapımında, ekmek ve pizzalarda gevrek bir yapı kazandırmada kepekli unlara alternatif olarak kullanılır.
İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır.
Semolina unu bilinen irmik gibi görünmektedir fakat irmikten farklı olarak iki kez öğütülmüş durum buğdayı irmiğinden oluşur. İtalyan makarnalarında ve pizza hamurlarında da semolina unu kullanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Semolina kelimesi Türkçe'de "kaba öğütülmüş buğday unu, irmik" anlamına gelir.
İrmik unu yivli çelik silindirler ile yapılır. Silindirler buğday tanelerinin içerisindeki nişastayı iri taneler olacak şekilde parçalar daha sonra bunlar una dönüştürülür. Nişasta irmiktir. İrmik sarı renktedir ve sert bir buğday çeşidinden yapılır.
Bulgur terimi daha çok iri pilavlık bulgur için kullanılır. İnce bulgura "düğü", "düğür", "düğürcük", "düğülcek" denir. Daha ince bulgur ise, irmik olarak değerlendirilir.
İrmiğin içerisinde bulunan potasyum kalp ve böbrek için önemli olan elektrolitlerin yeterli miktarda kalmasına yarar sağlar. Yapısında bulunan magnezyum sayesinde kalp kasları daha sağlıklı çalışır. Kan dolaşımını düzenleyerek daha sağlıklı olmamıza destek olur. İrmik, E ve B vitaminleri açısından zengindir.
Alanında en iyisi ve lezzetlisi: Sinangil İrmik
Birbirinden lezzetli helvaların, bazı sütlü ve şerbetli tatlıların ana malzemelerinden biri olan irmiğin kalitesini göz ardı etmemek gerekir. En iyi irmik markasından biri sayılan Sinangil İrmik, bu kaliteyi büyük ölçüde sağlıyor.
İrmik, makarnalık buğday türü olan durum buğdayının ıslatılıp kurutulduktan sonra öğütülmesiyle elde edilen az çok iri taneli bir undur. Glutence zengin, besleyici ve hafif olan irmik, yemekleri koyulaştırmak, makarna, çorba ve tatlı yapımında kullanılır.
Süt, irmik ve şeker bir tencereye alınıp orta ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra vanilya ilave edilir kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Daha sonra ocaktan alınarak borcama ya da servis edilecek başka bir kaba boşaltılır.
Mısır ezmesi
Ya normal irmik veya homin irmik kullanılabilir.
- Yüksek karbonhidrat ve enerji içeriğiyle zayıflama diyetlerinde irmik kullanımı, aynen beyaz veya esmer unlarda olduğu gibi diyetisyenin öngördüğü miktarlarda olduğu sürece bir sakınca oluşturmamakta aksine düşük glisemik indeksi ve kolay sindirilebilir oluşuyla önerilmektedir.
Çünkü içeriğindeki protein oranının yaklaşık yüzde 80'i glutenden oluşan buğday, gluten içeren besinlerin ilk sırasında yer alıyor. Bu sebeple aksi umulsa da, ne yazık ki irmik de gluten içeren besinler arasında bulunuyor!
Doktorlar tarafından şeker hastalarına, diyet yapanlarına ve insilün direnci problemi olan kişilere tavsiye edilmektedir. İrmiğin bileşenleri arasında bol miktarda demir minerali de bulunur.
Yüksek besin değerine sahip olan irmik gebelerinde beslenme planına dahil etmesi gereken besinlerdendir. Özellikle sindiriminin kolaylığı ve hazmı kolaylaştırması ile gebenin mide problemleri yaşamasını önler.
Ancak irmik kilo aldırır mı sorusunun cevabı oldukça basittir. Evet gereğinden fazla tüketimde irmik kilo almanıza neden olacaktır. Aynı zamanda irmik uzun süre tok kalmanıza yardım edecek ve kan şekerinizi oldukça yavaş yükseltecektir.
Önce irmiği katın ve yaklaşık 5 dakika iyice karıştırın.Bu çok önemli zira irmik sıvı ile karışınca şişer eğer irmik ve unu birlikte katarsak irmik şişene dek hamur cıvık sanılıyor ve fazladan un veya irmik katılıyor buda tatlımızı sertleştirir. Ayrıca irmik artarsa şerbette yetmez tatlı sert ve kuru olur.
İrmik, tatlıdan tuzluya birçok lezzetli yemekte yer alan ince taneli bir besin maddesi olarak bilinmektedir.
Bulgurun yapıldığı ana madde olan buğday; öz, kepek ve endosperm olarak 3 bölümden oluşur ve gerekli olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde yer alır. Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve tabii ki bulgurun sadece enerji veren bölümüdür.
Vitaminler
B vitamin kompleksi: Tiamin (B-1), Riboflavin (B-2), Niacin (B-3), B-6, Folik Asit (B-9) yaklaşık 3,8 mg olarak yer alır. İrmiğin faydalarından biri de içerdiği bu kompleks B vitaminleri sayesinde merkezi sinir sistemine yapmış olduğu katkıdır.
İrmik unu sarı büyük tanelere sahip, buğdayın 125-140 mikrometre arasında üretilmesi ile elde edilen bir besindir. Türk mutfağında ve dünyada çoğu yemekte kullanılır. Çok fonksiyonlu bi yapısının olmasının yanı sıra aynı zamanda besin değeri yüksek bir üründür.
Saf tahıllar süt içermez ama örneğin irmik ve pirinç lapası geleneksel olarak süt ile pişirilirken, yulaf ve çavdar ezmesi su ile pişirilir. Her çeşit peynir, süt içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri