İş sözleşmesi her iki tarafa borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesidir. İş sözleşmesinin taraflarını işçi ve işveren oluşturmaktadır. İşçi iş yapma edimini yüklenirken işveren ise işçinin bu işi karşılığında ücret ödeme edimini yüklenmektedir.
Buna göre, iş sözleşmesinin üç unsuru vardır: * iş görme, * ücret ve * bağımlılık. İş görme unsurunun herhangi bir sınırı yoktur. Önemli olan, yapılan işin karşı taraf için ekonomik bir değer arz etmesidir.
İş sözleşmesi, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre bir çalışan ve bir işveren arasında kurulan iş ilişkisine dayalı, işçinin iş görmeyi, işverenin de bu işe karşılık ücret ödemeyi taahhüt ettiğini gösteren sözleşmedir. İş sözleşmesi işin yapısı ve işçinin çalışma şekline göre farklılıklar gösterebilmektedir.
Belirli süreli iş sözleşmesi sürenin sona ermesi durumunda kendiliğinden ortadan kalktığı için doğal olarak herhangi bir fesih işlemi de doğmaz. Ancak belirli süreli iş sözleşmesi erken fesih söz konusu olursa ve işçinin çalışma süresi 1 yılını doldurmuşsa kıdem tazminatı ödenmektedir.
İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tâbi değildir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur.
İlgili 33 soru bulundu
İş Sözleşmesi Nedir? Birbirine bağımlı olacak şekilde ücret karşılığı çalışmayı gerektiren her türlü iş ilişkisini konu edinen sözleşmeye iş sözleşmesi adı verilir. Esasen iş sözleşmesinde işçi işverene bağlı olacak şekilde emir ve talimatları yerine getirmeyi, işveren ise ücret ödemeyi taahhüt eder.
İş sözleşmesi kanunlara uygun bir biçimde sonlandığında ve asgari çalışma süresi de tamamlanmış ise kıdem tazminatı alma hakkı işçiye verilen bir haktır.
Belirli süreli iş sözleşmesinin süresinden önce feshedilmesi halinde cezai şart ödeneceği konusunda sözleşmeye hüküm konulabilir. Bu hüküm geçerli olur. İşveren sözleşmeyi feshederse işçiye, işçi sözleşmeyi feshederse işverene cezai şart öder.
İş sözleşmesinde bir hüküm bulunmaması durumunda, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmayacaktır.
İş Kanununa göre iş sözleşmesi, aksi yasal bir hükümde belirtilmedikçe özel bir şekle tabi değildir (İş Kanunu md.8/1).
Eğer iş sözleşmesi imzalanmazsa, işçi ve işverenin hukuki hakları olumsuz yönde etkilenebilir. 4857 sayılı İş Kanunu ve uygulamadaki işleyişler, işçi ve işverenin haklarını korumayı amaçlar. İş sözleşmesinin imzalanması, İş Kanunu kapsamında işçi ve işverenin haklarını güvence altına alır.
* İş sözleşmesi imzalarken metnin bulunduğu kağıt iyice incelenmelidir. Boş ve tarihsiz kağıtlara imza atılmamalıdır. Sözleşmede yazan iş tanımı ile size söylenen işin aynı olup olmadığı teyit edilmeli, herhangi bir pürüz varsa giderilmelidir. * İş sözleşmesindeki maddeler dikkatlice okunmadan imza atılmamalıdır.
Ücret, iş sözleşmesinin esaslı unsurlarındandır. Kural olarak iş sözleşmesinin kurulmuş sayılabilmesi için de tarafların ücret üzerinde anlaşmaları gerekmektedir.
İş Kanununun 15.maddesinde deneme süreli iş sözleşmesi düzenlenmiştir. Bu hükme göre; “Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir” (f.1).
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
İş Sözleşmesinin Kesin Hükümsüzlüğü
Kanuna emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan iş sözleşmeleri kesin olarak hükümsüzdür. Şekil koşuluna uygun yapılmayan veya ayrıt etme gücü olmayan tam ehliyetsiz kimselerin taraf olduğu iş sözleşmeleri de kesin hükümsüzdür.
Belirli süreli sözleşmeler en fazla 1 kez yenilenebilir. Bu yenilenmenin esaslı bir nedene dayanması gerekmektedir. Esaslı nedene dayanmadan yenilenen belirli iş sözleşmeleri belirsiz iş sözleşmelerine dönüşür. Esaslı nedene dayandırılarak üst üste yenilenen sözleşmeler belirli olma özelliğini korurlar.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, işsizlik maaşına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesini haksız nedenle sona erdirmemiş olması gerekir. Bu durumlarda işçinin kusuru olmadığı kabul edilir. Yani işçi, İş Kanunu md.24'te yer alan sebepler dışında iş sözleşmesini sona erdirmişse işsizlik maaşı alabilir.
Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.
İş sözleşmesi türleri şu şekildedir: Belirli süreli iş sözleşmesi. Belirsiz süreli iş sözleşmesi. Tam süreli iş sözleşmesi.
Sözleşmenin yazılı yapılması halinde bir nüshasının işçiye verilmesi zorunlu olduğu gibi bir nüshası da işveren tarafında kalır. Yazılı olan sözleşmelerin işçi ve işveren tarafından imzalanması gerekir ve bu işlem yapılmadığı takdirde sözleşme geçersiz sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri