Beyaz leblebi, özel olarak üretilen nohutların kuru yemiş olarak kavrulmasından meydana gelir. Sarı leblebiye göre daha farklı besin değeri vardır. Sarı leblebiden bir miktar daha fazla life sahip olmasından dolayı, bağırsakları rahatlatan bir besindir.
Sarı Leblebi
Koyu sarı rengi ve siyah benekleri ile oldukça dikkat çekici bir görüntüye sahip olan sarı leblebiler, lezzetin en güvenli durağıdır. Nohudun kavrulması ile elde edilen sarı leblebiler, hem sağlıklı hem de oldukça düşük kalorili atıştırmalıklardır.
Sarı leblebi her ne kadar daha çok tüketilse de aslında diyette beyaz leblebi yemek daha yararlıdır. Kabuklarından ayrılarak yapılan leblebinin besin değerlerinde, liflerinde kayıplar meydana gelir. Beyaz leblebi daha fazla protein ve lif içerdiğinden sizi daha uzun süre tok tutabilir.
Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Beyaz leblebi, leblebi çeşitleri arasında akla ilk gelenlerden bir tanesi. Beyaz leblebi sarı leblebiye göre biraz daha küçük ve kesinlikle daha az yağlıdır. Bu özelliği ile kimileri tarafından öteki çeşitlerle kıyaslanamayacak bir şekilde sevilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Beyaz leblebi fazla tüketildiğinde mide sağlığı için zararlıdır. Özellikle hassas bünyeli kişilerde kramp ve hazımsızlık gibi mide rahatsızlıklarına neden olur. Bunun yanında yüksek miktarda lif içeren beyaz leblebi, aşırı tüketimde bağırsaklarda gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlara neden olabilir.
İçerisinde bulunan yüksek posa nedeni ile fazla miktarda leblebi tüketimi hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim problemlerine ve karın ağrısına neden olabilir. Leblebi bir karbonhidrat kaynağı olması nedeni ile fazla tüketildiği takdirde kilo artışları gözlenebilmektedir.
Leblebi her ne kadar faydalı bir besin olsa da aşırı tüketiminde gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine yol açabilmektedir.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
Sarı leblebi kilo aldırmayan bir besindir; fakat bir öğünde koca bir kase yerseniz; hem mide problemi yaşarsanız hem de fazla karbonhidrat alımından dolayı kilo almaya doğru yaklaşabilirsiniz. Bu nedenle tüm besinlerde uyguladığınız sistemi, sarı leblebi için de uygulayarak ölçülü şekilde tüketebilirsiniz.
Leblebi A ve C vitamini açısından çok zengin bir besindir. Leblebi içinde ise bol miktarda lif içerir. Ama leblebiyi kontrolsüz bir şekilde tüketmek için vücuda alınan kaloriyi arttırdığı için kilo aldırabilir. Bu nedenle de günlük olarak tavsiye edilen tüketim miktarını geçmeden yemeniz önerilir.
Çorumlular leblebi yedikten sonra neden su içer? Kabızlığa sebep olabilir. Çok tüketmeyin yoksa taş gibi olur, çıkartırken canınızı yakar bu yüzden su içiyorlar.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Leblebinin içeriğinde çok fazla lif kaynağı bulundurduğundan dolayı fazla miktarlarda tüketildiği zaman mide bulantısı, kusma ve ishal gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
- Amino asitler, triptofan, serotonin bakımından zengin olan beyaz leblebi, uyku problemini de ortadan kaldırır. Uyku sorunuyla karşılaşan bireyler, akşam uyumadan önce bir miktar beyaz leblebi tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Faydalı yağlar ve lif bakımından zengin olan beyaz leblebi bölgesel incelmeyi hızlandırır. Güçlü protein kaynağı olan beyaz leblebi hem spor yaparak kas yapmaya çalışanların hem de et tüketmeyenlerin dostudur.
- Beyaz leblebi antioksidan kaynağıdır. - Bağırsakları tembellikten kurtarır ve hızlı şekilde çalışmasına olanak verir. - Zengin protein kaynağı, vitamin ve minerallerle uzun süre tok kalma şansı sağlayarak kilo kaybına destek olur. - Yüksek lif oranına sahip olması sindirim sistemini güçlendirir.
Bu yüzden düzenli olarak leblebi tüketiminin böbrek taşlarının oluşmasını engellediğini söylemek mümkün. Leblebi Sarılık Hastalığına İyi Gelir: Böbrek sağlığında olduğu gibi direkt olarak nohutun sarılık hastalığına çok faydalı olduğunu söylemekte fayda var.
Diyet programlarında mükemmel bir ara öğün seçeneği olan beyaz leblebi bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlık oluşumunu engeller. Ayrıca besinin lif içeriği anne sütünü arttırıcı özelliğe de sahiptir.
Taze leblebinin iki parmak arasında sıkıldığında un gibi ufalanması gerekir. Tavşanlı isminin bir rivayete göre; "Tavı şanlı" olarak nitelendirildiği, leblebinin yapımında kullanılan tavlamak yani kavurmak anlamına geldiğinden dolayı isminin bu şekilde oluştuğuna inanılmaktadır.
Leblebi içerisinde lif içermektedir. Bu sayede günde yeterli bir miktar tüketildiği zaman açlığı bastırır ve daha az yemek yemenizi sağlar bu sayede kilo vermenize yardımcı olur.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar.
Feridun Kunak, sarı leblebi tozunun mideye faydalarından bahsetti. Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri