MERHABALAR, Isı veren maddenin sıcaklığı azalır, ısı alan maddenin sıcaklığı artar ifadesi doğrudur.
7. Sıcaklığı artan bir maddenin isısı da artar. Isıtılan bir maddenin sıcaklığı değişmez. Isıtılan bir maddenin iç enerjisi artar.
Sıcaklığı artıracak veya azaltacak olan şey ısıdır. Isı artarsa sıcaklık yükselir, azalırsa sıcaklık düşer. Daha yüksek sıcaklık, moleküllerin daha fazla enerji ile hareket ettiği anlamına gelir. Isı enerjisi, nesnedeki parçacıkların sayısına, boyutuna, kütlesine, türüne ve hızına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır. Sıcaklıkları eşit olan maddelerde ısı alışverişi olmaz.
Maddenin ölçülebilecek bir ısısı yoktur bu yüzden artar azalır diyemeyiz. İki madde için Isı kıyası yapamazsın. Isı değişimlerini kıyaslayabilirsin. Isı arttıkça madde hal değiştirmediği süreçte sıcaklık artar ancak sıcaklık artışı durumunda ısı için artar veya azalır yorumu yapamazsın.
İlgili 44 soru bulundu
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer.
Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Kısaca ısınan maddeler genleşir, soğuyan maddeler büzülür. Genleşme ile büzülme birbirinden farklıdır. Yani birbirlerinin tersidirler. Genleşmede maddenin hacmi artar, büzülmede ise hacmi küçülür.
Sıcaklık, bir cismin bir referans değere, örneğin donmuş suya (0 oC) göre ne kadar sıcak (veya soğuk) olduğunu gösterir. Isı ise teknik olarak iç enerjiden farklı olarak sıcaklıkları farklı olan cisimler arasında aktarılan enerjiyi (enerji alışverişini) tanımlamak için kullanılır.
Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur.
Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Doğrudan ölçülemez ancak iç enerjideki değişim ölçülebilir. İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da sistem üzerine iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem dışarıya ısı vermiş ya da sistem iş yapmışsa iç enerji azalır.
İç Enerji Ne Zaman Artar? İç enerjide değişimler, yapılan iş ve sisteme verilmiş olan ısı toplamına eşittir. Eğer sistem üzerine iş yapılmış ise ya da sisteme ısı verilmiş ise iç enerji de artış gözlenir. Eğer sistem iş yapmış ise ya da dışarıya ısı vermiş ise iç enerjide azalma gözlenir.
Sıcaklık: Sıcaklık arttığında ısınan hava genleşir ve yoğunluğu azalır. Dolayısıyla birim hacimdeki havanın ağırlığı azalır ve bunun sonucunda açık hava basıncı da azalır.
Sıcaklık artarsa hacim sabit olduğu için basınçta artacaktır.
Belirli bir sıcaklıkta 1 m³ havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına maksimum nem denir. Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır.
Bir cismin diğer bir cisme göre sıcaklığı yüksekse ısısı da yüksek olmayabilir, çünkü ısı sadece sıcaklığa bağlı değil aynı zamanda öz ısı ve kütleye de bağlıdır. Isı ve sıcaklık doğru orantılıdır ancak aynı anlamada gelmezler.
Bir cismin sahip olduğu ısıl yoğunluğa sıcaklık adı verilir. sıcaklıkları farklı olan iki maddenin arasındaki ısı alışverişine ise ısı adı verilir. Isı bir enerji birimidir sıcaklık ise bir enerji birimi değildir.
Isı ve sıcaklık birbirine bağlı olarak değişen kavramlardır. Yani ısısı fazla olan bir cismin sıcaklığı fazla, ısısı az olan bir cismin sıcaklığı azdır. Isı enerji olması sebebi ile bir büyüklüktür. Sıcaklık ise yalnızca bir semboldür ve termometre ile ölçülür.
Maddenin sahip olduğu ısı enerjisi, maddeyi oluşturan taneciklerin kinetik enerjilerinin toplamı olduğu için tanecik sayısının artması maddenin sahip olduğu ısı enerjisini arttırır. Tanecik sayısı yani kütlesi fazla olan maddenin ısı enerjisi fazla olacağı için başka bir maddeye daha fazla ısı enerjisi aktarabilir.
1 GENLEŞME Isı alan cisimlerin moleküllerinin hareketi artar. Bu da moleküller arası uzaklığın artmasına neden olur. Bunun sonucunda da cismin hacmi artar yani genleşir. Isıtılan cisimlerin hacminde meydana gelen artışa genleşme, azalmaya ise büzülme denir.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz. Tipik bir sistemde bu artış çok düşüktür.
Bir maddenin sıcaklığının değişmesi için gerekli ısı enerjisi pozitifse madde dışarıdan ısı enerjisi alır, sıcaklığı artar. Bir maddenin sıcaklığının değişmesi için gerekli ısı enerjisi negatifse madde dışarıya ısı enerjisi verir, sıcaklığı azalır.
Aksine, bir madde ya da nesne aslında sıcaklık (derece) ve iç enerji gibi özelliklere sahiptir. Belirli bir süreçte ısı olarak aktarılan enerji, her bir nesnenin iç enerjisini eşit ve zıt miktarlarla değiştirir.
Maddeler birbirleriyle temas ettiklerinde eğer aralarında sıcaklık farkı varsa birbirlerini etkilemektedirler. Sıcaklıkları farklı olan bu iki madde arasında ısı alışverişi başlar. Isı alışverişi, sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğru gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri