Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi.
Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı: %37,26. Halka açık pay: %34,65. Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi): %28,09.
Milli Mücadelenin ardından elde edilen siyasi bağımsızlığın ancak iktisadi bağımsızlıkla mümkün olabileceği düşüncesinden hareketle Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemizin ilk milli bankası olarak kurulan Türkiye İş Bankası, Cumhuriyetin 100. yıldönümünü özel etkinliklerle kutlamaya devam ediyor.
Cumhuriyet'in ikinci yılında, ulusal sermayenin oluşturulmasında önem taşıyan bir “milli banka” olarak Gazi Mustafa Kemal'in, 1.000.000 lira sermayesi ile 20 Ağustos 1924 yılında kuruldu.
Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
İlgili 35 soru bulundu
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş., Türkiye'nin ilk özel sermayeli kalkınma ve yatırım bankası olarak İstanbul'da 1950 yılında Dünya Bankası, T.C. Merkez Bankası desteği ve ticari bankaların pay sahipliği ile kurulan bir bankadır.
Türkiye İş Bankası Ortaklık Yapısı; Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sadık Vakfı hisseleri, %40,12 (Munzam Sadık Vakfı'na ait hisseler İş Bankası çalışan ve emeklilerine yani İş Bankalılara aittir.) Atatürk hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) %28,09, Halka açık olan hisse payı ise %31,79'dur.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi.
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, sürdürülebilir büyüme stratejisi doğrultusunda Mart 2015 itibarıyla aktif büyüklüğünü 252 milyar 931 milyon TL'ye çıkaran Türkiye'nin en büyük özel bankası olarak aynı zamanda dünyada ilk 100'e girmekten dolayı mutluluk duyduklarını vurguladı.
Atatürk'ün kurdurduğu banka, 2012'den beri Rus SBERBANK'ın. Bugün, Türk devletinin denizcilik sektörünü destekleyen bir bankası bulunmamaktadır.
Bunu gerçekleştirmek için Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 1935'te bir iktisadî devlet teşekkülü olan Etibank kurulmuştu. Banka, Türkiye'nin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını modern tesisler vasıtasıyla ve yüksek verimlilik anlayışıyla çıkarıp, işleyerek ilgili kurumlara dağıttı.
Akbank, Ocak 1948'de Adana'da Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş insanı tarafından bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kurulmuş özel banka. Yaklaşık 94 milyar dolar seviyesindeki aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bankalarından biri haline gelmiştir.
Yurt Dışında İş Bankası Şubelerinin bulunduğu ülkeler: Kosova, KKTC, İngiltere, Irak, Bahreyn, Mısır, Çin. Şubelerimiz ve İşbank AG Şubeleri iletişim bilgilerine www.isbank.com.tr adresinden Şube ve Bankamatikler/Yurtdışı sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye İş Bankası, geçen yıla göre yüzde 17 artan 859 milyon dolarlık marka değeriyle Türkiye'nin en değerli bankası olarak küresel sıralamada 223. sırada konumlandı.
2023'te en yüksek karı 89,9 milyar lira ile Ziraat Bankası elde ederek, önceki yıla göre karını yüzde 118,7 artırmış oldu. Garanti BBVA, 87,3 milyar lira ile ikinci, Türkiye İş Bankası 72,3 milyar lira ile üçüncü, Yapı Kredi 68 milyar lira ile dördüncü ve Akbank 66,5 milyar lira beşinci sırada yer aldı.
İlk olarak 1847 yılında Galata bankerleri tarafından İstanbul'da kuruldu. Bankanın açılışına Osmanlı hükûmeti izin vermek zorunda kaldı. Bankanın ilk adı İstanbul Bankası anlamında Banque de Constantinople (Bank-ı Der saadet) olmuştur. (Der Saadet, İstanbul'un eski adıdır.)
Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.
1946 yılında Ankara'da kurulan Garanti BBVA, 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla 953 milyar Türk lirasına ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel ve en değerli bankası konumunda.
TSKB 31 Mayıs 1950 tarihinde Dünya Bankası'nın desteği ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türk ticari kuruluşlarının işbirliği ile kurulan Türkiye'nin ilk yatırım ve kalkınma bankasıdır.
Banka hakkında düzenlenen 7147 sayılı kanun, 24/10/2018 tarih ve 30575 sayılı T.C. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup unvanı Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. olarak değiştirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri