Her ikisi de benzer etkinlikte olmakla beraber tipine bağlı olarak 5-10 yıl arasında kalabilmekte ve koruyuculuk sağlamaktadır. RİA türleri gebeliğe karşı farklı bir süre korusa da, her biri istenildiği zaman çıkarılabilmektedir.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral eskisi çıkarıldıktan hemen sonra takılabilir. Rahimin bir süre dinlendirilmesi gibi bir kavram geçerli değildir.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ağrı veya kanama, spiral çıkarılırken rahim ağzının yaralanmasından veya spiralin tamamının çıkarılmamış olmasından kaynaklı olabilmektedir. Spiral çıkarıldıktan sonra cinsel ilişkiye girilebilir; ancak gebelik istenmiyorsa başka bir doğum kontrol yöntemine hemen başlanmalıdır.
Kliniğim için özel incelikte yaptırdığım tutucu bir alet ile ultrason eşliğinde rahim ağzındaki o küçük aralıktan girerek anestezi gerekmeden yakalayarak ucunu ipini sprey çıkartmaktayım. Bazı durumlarda tabii ki bu aletle de mümkün olamayabiliyor. O zaman histeroskopi yani kamera eşliğinde spiral çıkartmanız mümkün.
Bakırlı spiraller genellikle 10 yıllık koruma sağlar. Bu süre hormonlu spiral ve boncuk spiral için 5 yıldır.
Gynefix yerleşiminden sonra 5 yıl koruma sağlar. Gebelik istendiğinde kolayca çıkarılır. Çıkarıldığı hafta etkisi ortadan kalkar ve gebe kalma potansiyeli normale döner. 5 yıl süresi dolan Gynefix spiral çıkarılır çıkarılmaz yenisi hemen yerleştirilebilir.
Normal muayene gibi spekulum takıldıktan sonra rahim ağzında görülen spiral ipi hafifçe çekilerek çıkarılır. Bu esnada genelde çok az ağrı olur. Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir.
Kullanım süresi bittiğinde veya gebe kalmak istediğinde kişinin spiralini çıkartmak için yine bir kadın doğum uzmanına muayene olması gerekir. Spiralin çıkarılması zor bir işlem olmayıp anestezi işlemi gerektirmez. Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır.
Spiralin hissedilmesi:
Normal koşullarda cinsel birliktelik esnasında erkeğin spirali hissetmesi mümkün değildir. Uygun şekilde yerleşmemiş ise spiral hissedilebilir.
Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıl süresince etkildie. Peki bu hormonlu spirallerin yan etkileri var mı? Kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır. Ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
Spiral işlemi, her ne kadar etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri olsa da %1-2 oranında bir hamilelik riski barındırır. Bu nedenle, spiral taktırdıktan sonra regli tarihinde gecikme olursa gebelik testi yapılması tavsiye edilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Doğum kontrolü için spiral takılması uygulamasına da son verildi. Geçmişte aile sağlığı merkezinde aile planlaması için rahim içi araç uygulaması ve takibi yapılabilirken, yeni yönetmeliğe göre aile sağlık merkezlerinde artık spiral takılmayacak.
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikkate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Takılı olduğu süre boyunca hamileliği önleyen spiral, çıkarıldıktan sonra herhangi bir olumsuz sonuca yol açmaz. Bu nedenle spiral çıkarılır çıkarılmaz hamilelik şansı doğar. Hamile kalma amacıyla spiralini çıkartan kadınların %80'i, düzenli olarak denemeleri durumunda 1 yıl içinde hamile kalabilir.
Spiralin çıkarılması kadının adet döngüsünün uygun bir zamanında yapılır. Çünkü adet dönemi sırasında rahim ağzı daha açık olduğu için işlem daha kolay gerçekleştirilebilir. Cihazın çıkarılması için spekulum isimli araç rahim ağzını genişletmek için kullanılır.
Spiralin karın içerisine kayması:Spiralin kendiliğinden karın içerisine veya idrar torbası (içerisine) kaydığı ve buraya yerleştiği hastalar çok nadiren görülmektedir. Spiral ultrason kontrolünde rahim içerisinde izlenemez ve karın röntgeninde karında olduğu görülür. Bu durumda spiralin ameliyatla çıkarışması gerekir.
Histeroskopi operasyonu genellikle 30-40 dakika sürer. İşlem sonrası hastalar yaklaşık 2-4 saat hastanede takip edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri