Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, özelleştirilen Bankada çalışmaya devam eden bir kamu görevlisinin yeşil pasaport almasının hukuken mümkün olmadığı gerekçesi ile davayı reddeden Danıştay Onuncu Dairesinin 25/02/2021 tarih ve E:2018/4460, K:2021/789 sayılı kararını onadı.
Yeşil pasaport ya da diğer adıyla hususi pasaport memur, kamu görevlileri, TBMM üyeleri, devlet sporcuları ve kamudan özele çevrilen banka çalışanları gibi birçok unvandan kişinin çıkartabileceği bir pasaport türüdür.
Öncelikle devlet memuru olmalı ve emekli sandığına bağlı olarak çalışmalısınız. Son yıllarda düzenlenen kanunla devlet memuru statüsünde olmayan kamu çalışanlarına, belirli bir ihracat miktarını yakalamış iş adamları ve şirketlerinin yetkililerine de hususi yeşil pasaport verilmektedir.
50 milyon ABD doları üzeri ile 100 milyon dolar arasındaki (100 milyon ABD doları dahil) firmalara 4 (dört), 100 milyon dolar üzerinde ihracatı olan firmaların ise 5 (beş) yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecektir.
Ancak, diplomasında bir değişiklik olması halinde kurumun takdirine göre yeni bir unvanda sözleşme yapılabiliyor. 7-YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ? Sözleşmeli personelin yeşil pasaport alma hakkı yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Kaç yıllık memuriyet hizmeti olduğuna bakılmaksızın birinci, ikinci ve üçüncü dereceden kadrolarda çalışanlar yeşil pasaport alabilir.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
İhracat yapan firmaların sahipleri, ortakları veya çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilir. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzelkişiliğin sahipler, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilir.
Kimler Yeşil Pasaport Alabilir? En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım. - Halk Bankası ve Ziraat Bankası gibi önceden devlete bağlı olan kurumlar.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, özelleştirilen Bankada çalışmaya devam eden bir kamu görevlisinin yeşil pasaport almasının hukuken mümkün olmadığı gerekçesi ile davayı reddeden Danıştay Onuncu Dairesinin 25/02/2021 tarih ve E:2018/4460, K:2021/789 sayılı kararını onadı.
Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir.
– Bunun için kısa yol https://randevu.nvi.gov.tr/application/index linkine tıklamak olabilir. – Linke tıkladıktan sonra sizden sorgulamaları yapabilmeniz için istenen bilgiler kimlik no, adınız, soyad, doğum tarihinizdir. – Eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra dilediğiniz sorgulamayı görebilirsiniz.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yeşil pasaport, vatandaşımızın uluslararası dolaşımı için tanınan bir haktır. Kimlerin bu pasaportu alacağı mevzuatımızda bellidir, geri alınması veya iptal edilmesi söz konusu değildir" dedi.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
çişleri Bakanlığı verilerine göre umumi-hususi ve hizmet pasaportu sayısı yaklaşık 11 milyonu buluyor. 10 milyon 901 bin 331 pasaportun, 1 milyon 200 binini 'Yeşil' olarak bilinen hususi pasaportlar oluşturuyor.
Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
4. Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport) Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Süresi dolan hususi pasaportlar 5 yıl daha uzatılabilecek
05 Mayıs itibariyle hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle geçerlilik süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan hususi pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlandı.
Hizmet Damgalı Pasaportlar: Bu Kanun gereğince kendilerine diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife İle dış memleketlerde vazifeye alındıklarında verilir.
İlk 3 dereceli kadroda görev yapma imkanı bulamayan memurlar, hizmet süreleri ve aylık dereceleri ne olursa olsun, yeşil pasaport alamıyor.
Memurla aynı düzey görevde bulunan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Bilgisayar İşletmeni, Zabıt Katibi, İnfaz ve Koruma Memuru gibi kadrolarda bulunanlar 3'üncü dereceye kadar yükselebilmektedir. Dolayısıyla bu kadrolarda bulunanlar yeşil pasaport alabilmektedirler.
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri