Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10'i tutarında idari para cezası uygulanır.
31.03.2022 tarihinde işten ayrılan işçinin işten ayrılış bildirgesi aynı gün yani 31.03.2022 de verilebilir mi? Tarih belirtilmek üzere verilebilir.
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştıran işverenler sigortalılığın sona ermesi halinde bu durumu en geç işten ayrılışı takip eden on gün içerisinde e-sigorta yolu ile kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
İşten ayrılış bildirgesini zamanında vermeyenler hakkında, tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak üzere her sigortalı için asgari ücretin onda biri oranında idari para cezası uygulanır.
10 günlük süre, sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Haliyle, sigorta çıkışının gerçekleşip gerçekleşmediğini merak eden çalışan; işverenin işten ayrılış bildirgesini vermesini bekleyecektir. İşveren bu bildirgeyi hemen verirse, birkaç gün içinde sistemde de gözükecekken; işçinin beklemesi gereken azami süre de 10 gün olmaktadır.
Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün, Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün, Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün, Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.
1- E-Devlet Sayfasından arama satırına “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” yazarak aşağıdaki bağlantıya ulaşınız. 2- Açılan sayfadan “Belge Oluştur” butonuna basarak, doğrulama kodlu belgenin çıktısını alıp staj yapacağınız işyerine verebilirsiniz.
Hizmet süresi 6 aydan az süren işçiler için ihbar süresi, 2 hafta (14 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi ihbar süresi, 4 Hafta (28 gün) olarak belirlenmiştir. Hizmet süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar olan işçiler için ihbar süresi ise, 6 Hafta (42 gün) olarak belirlenmiştir.
İş akdi işveren ya da işçi tarafından, haklı feshe imkan veren bir konu yoksa, belirlenen bir süreden önce sonlandırılamaz. Belirlenen bu süreye ihbar süresi denir. Böyle bir durumda ne işçi habersiz işten ayrılabilir ne de işveren haber vermeden işten, yaptırım olmaksızın işten çıkarabilir.
SGK İŞTEN ÇIKIŞ BİLDİRGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR? İşten çıkış bildirgesi sadece işveren tarafından görüntülenebilir ve çıktısı alınabilir. e-Devlet üzerinden işten çıkış bildirgesi almak mümkün değildir.
İşçi bu bildirimi yapmaksızın derhal işten ayrılırsa veya bu sürelere uygun biçimde bildirim yapmazsa, söz konusu sürelere göre hesaplanacak ücret tutarında tazminatı işverene ödemekle yükümlü olacaktır.
Bu nedenle; işyerine alınmayan ve çıkışı da verilmeyen işçinin en kısa sürede notere gitmesi ve bir ihtarname göndermesi gerekmektedir. Bu ihtarnamede; işyerine alınmadığından, fiilen işten çıkarıldığından ve olayın ayrıntılarından bahsedilmeli ve alacaklar talep edilmelidir.
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.
Cumartesi günü iş günüdür. Çalışılan işin türüne göre eğer hafta tatili pazar ise cumartesi iş günü olacaktır. Hak edilen bir hafta tatili yok ise çıkışı denk geldiği günde yapabilirsiniz. Bunun tek istisnası cumartesi günü fiili çalışmanın olmamasıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumu işe giriş bildirgesini sorgulamak için kullanılan e-devlet sistemi aracılığı ile işten ayrılış bildirgesinin sorgulanması da mümkündür. İşe giriş ve çıkış bildirgesinin sorgulanması için e-devlet sistemine giriş yapmak yeterlidir.
İhbar Tazminat Süreleri
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.
Çünkü 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesine göre iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen işçi/işveren feshi yazılı olarak ve bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa bildirmelidir. İhbar süresine uymadan işyerinden ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamadığı gibi işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
10 günlük süreyi saymaya çıkış tarihini takip eden günden başlamalısınız. Yani 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 = 10. gün bu gün olduğu için çıkış yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.
SGK kayıtlarında İşçiden habersiz giriş çıkış yapılması oldukça sık raslanan hukuka aykırılık türüdür. 2014 yılında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) toplam istihdamın %75,8'ini karşılamıştır.
Kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alınıncaya kadar, konut kapıcılığı işyerlerinde çalışanların işten ayrılışı, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği eki EK-5 te yer alan “Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi 4-A B” ile mevcut işten ayrılış programı vasıtasıyla yapılacaktır.
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
Buna ihbar süresi denilmektedir. Çalışma süreleri 6 ayı geçmemiş olan kişiler 2 hafta önceden; 6 ay ve 1.5 yıl arasında çalışan kişiler 4 hafta önceden; 1,5 ve 3 yıl arasında çalışanlar 6 hafta önceden; 3 yıldan çok çalışanlar ise 8 hafta önceden istifalarını bildirmek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri