İş etki analizi, iş sürekliliği kapsamında belirlenen mal ve hizmetlerin bir kesinti olayı sonrası tekrar sunulabilmesi için gerekli olan, kaynakların, iç ve dış bağımlılıkların, alternatif iş gerçekleştirme yöntemlerinin belirlenmesine yönelik yapılan kapsamlı bir analiz çalışmasıdır.
Etki Analizi çalışmasında Decision Tree (Karar Ağacı) ve Random Forest (Rastgele Orman) analiz yöntemleri kullanılmaktadır.
İş analizi yapılırken şu hususlar dikkate alınmalıdır: İşin kapsamı, işin nasıl yapıldığı, işin niçin yapıldığı ve iş için gerekli olan ekipmanlar ve işlenen parçalar. İş analizleri, insan kaynakları yönetiminin temel aracıdır.
Etki analizi (impact analysis), iş taleplerinde olası değişiklikler sonucunda başarılı bir gereksinim yönetimi gerçekleştirmek için iş analistleri tarafından yapılması gereken önemli bir çalışmadır.
İlgili 29 soru bulundu
İş analizi, belirli bir işin en küçük parçalarıyla ayrıntılı olarak tanımlanıp incelenmesi sürecidir. İşletmenin bünyesinde yer alan ve birbirinden farklı tüm işlerle ilgili bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve örgütlendirilmesidir (Geylan, 1996).
İş analizi süreci, iş yerinde yapılan görevlerin ve işi yapacak kişilerin nitelik ve sorumluluklarını inceleyerek veri toplamaya odaklanır. Bu süreçte kullanılan dört temel yöntem mülakat, anket, kayıt tutma ve gözlem olarak belirtilebilir.
İş analizinin ilk adımı, işin anahtar unsurlarını ve görevlerini belirlemektir. Bu adımda, işin sorumlulukları, görevleri, gereksinimleri ve becerileri gibi faktörler dikkate alınır. İş tanımı, işin sorumluluklarını ve görevlerini açıkça tanımlar. İş analizinin ikinci adımı, işin değerini belirlemektir.
İş etkisi analizi, varlıklardan ziyade iş görevleri ve süreçleri üzerinde risk değerlendirmesi yapma sürecidir. Bunun amacı, iş süreçleri için riskleri belirlemek ve koruyucu ve geri kazanım çözümleri tasarlamaktır.
Etki Analizi, iş talebinde herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen değişikliklerin, iş ihtiyaçları ve gereksinimler üzerine etkisinin görülüp değerlendirilerek başarılı bir gereksinim yönetim sürecinin gerçekleştirilmesi için gerçekleştirilen sistematik bir süreçtir.
Etki Analizi belgesi, büyük ölçüde bir kontrol listesi olarak kullanılan bir belgedir. Bu kontrol listesi, üzerinde çalışmadan önce değişiklik isteklerini değerlendirmek için kullanılır.
Hansen ve arkadaşlarına göre (2003) içerik analizi altı farklı aşamadan geçmektedir. Bunlar sırasıyla araştırma problemini tanımlama, örneklem belirleme, çözümleme birimlerinin belirlenmesi, kodlama cetvelini oluşturma, kodlama cetvelini sınırlama, güvenirliği ölçme, verileri çözümleme şeklinde açıklanmaktadır.
İş analizi süreci birbirini izleyen şu aşamalardan oluşur: İş analizinin planlanması, Analize hazırlık çalışmaları, İş analizi örgütlenmesi, Veri toplama yönteminin kararlaştırılması, İş analizi bilgilerinin toplanması, Toplanan bilgiler doğrultusunda iş tanımı ve iş gereklerinin oluşturulması (Qasimov, 2009).
İş analizi, paydaşlara değer sağlamak için araçlar ve teknikler kullanır. Kuruluşlara ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini belirleme konusunda yardımcı olur. Günümüzün hızlı hareket eden iş dünyasında, verilere dayalı kararlar alarak rekabette bir adım önde olmak önemlidir. İş analizi bu durumda faydalı olabilir.
Süreç analizinde izlenmesi gereken adımlar sırası ile fırsatların tanımlanması, kapsamın tanımlanması, sürecin belgelenmesi, performansın değerlendirilmesi, sürecin yeniden tasarlanması ve değişikliklerin uygulanmasıdır.
İş Sürekliliği herhangi bir deprem, sel, yıldırım düşmesi, sunucu çökmesi, kritik personelin işten ayrılması, ekonomik kriz vb. durumda Organizasyon, Kurum ve kuruluşların kritik ürün, servis ve faaliyetlerini çok az zayiatla geçirmesini, kriz anına hazır bulunuşu ifade etmektedir.
İş sürekliliği planları, herhangi bir kriz ya da afet anında söz konusu organizasyonun varoluş sebebi olan iş süreçlerinin kesintisiz olarak (minimum kesinti etkisiyle) devamlılığını sağlayan ve meydana gelen krizin en az zararla atlatılabilmesini sağlayan planlardır.
İş analizi, çalışanların ne yapmaları ve çalışma şartlarının ne olması gerektiğini tanımlar. Görev tanımı ise bir işi nasıl yerine getirmeleri gerektiğini ve bu işi ne kadar ve ne zamana kadar yerine getirmeyi gerektirdiğini tanımlar.
Anket yöntemi iş analizinde yaygın kullanımı olan yöntemdir. Araştırma aracı olan anket, iş analizi çalışması yapılacak işletmenin ve işlerin nitelikleri dikkate alınarak geliştirildikten sonra yanıtlanmak üzere personele verilir.
Veri analizi: İş analistleri, bir şirketin operasyonları, finansmanı ve performansıyla ilgili verileri toplar, yorumlar ve analiz ederler. Bu, şirketin karlılığını veya verimliliğini etkileyebilecek eğilimleri, kalıpları ve anormallikleri tanımlamayı içerir.
İş analizini, iş analistleri veya insan kaynakları departmanı yapar. Alanında uzman kişilerin hazırlamış olduğu sorular ile veriler toplanır ve bir sonuca varılır.
İş Yükü Analizi Nedir? (
İş analizi sürecinde işlere ilişkin veriler, genel olarak işlerin içerdiği görevlerin nasıl yapıldığını, işin yapılmasında kullanılan araç, gereç, malzeme ve teçhizatı, işin içerdiği tehlikelere, gerektirdiği yetenek ve öğrenim düzeyine, ilişkin bilgilere yer verilmektedir.
İş analizi bilgi toplama yöntemleri arasında; gözlem, anket ve mülakat benzeri yöntemler bulunur. Gözlem yöntemi her iş modeli için uygulanamayabilir. Özellikle kısa sürede tamamlanabilen, basit ve çeşitli tekrarlardan oluşan işlerin analizi için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri