İş görüşmesine giderken spor ayakkabı giyilmez demek pek doğru olmasa da daha resmi ayakkabı tercihleri daha uygun olacaktır. Veya en azından kombini bozmayacak yürüyüş ayakkabıları, babet ayakkabı modelleri gibi ürünler de tercih edilebilir.
Ayakkabı tercih ederken genellikle giydiğiniz kıyafet tonlarında, topuklu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Eğer daha zayıf görünmek istiyorsanız, sivri burunlu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Boyunuz kısa ise bilekte biten ayakkabılar ve uzun çizmelerden uzak durmalısınız.
İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz kıyafetler, size dikkat çekici bir görünüm vermeli ve aynı zamanda karşınızdaki kişide profesyonel bir algı oluşturmalıdır. Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
Uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabıları genellikle tercih edilir. Açık renkli gömlek ve koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Elbiseniz rahat olmalı ve en iyi şekilde görünmeniz ve hareket etmeniz için size iyi uymalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
Mor, ihtişam ve lüksün rengi olmakla birlikte nevrotik duyguları açığa çıkarmasından ötürü, insanları bilinçaltında korkuttuğu tespit edilen bir renktir. İş görüşmelerinin tercih edilmeyen renkleri arasındadır. Sarının geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir. Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir.
Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.
İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
Mülakat yerine kesinlikle geç veya çok erken gidilmemelidir. Çoğu şirket, mülakata giren adayların birbirini görmesini istemez. Bu nedenle mülakat zamanından 10-15 dakika kadar önce gidilmesi uygundur.
İş görüşmesinde ruj seçimi
diye düşünüyorsan cevabı veriyoruz: Nude rujlar! Nude mat rujunu dudaklarına hafifçe uygulayabilir ve parmaklarınla dağıtarak daha doğal bir görünüm elde edebilirsin. Ayrıca nude renkli dudak kalemiyle dudaklarını çerçeveleyip, yine nude tonlarda hafif bir parlatıcı uygulayabilirsin.
Mülakat Öncesi
Mülakat yerini ve adresi öğrenin. Mümkünse mülakat yapacak kişinin ismini ve pozisyonunu öğrenin. Mülakata geç kalmayın, mümkünse 10 dakika önce orada olun. Kıyafet seçiminize dikkat edin.
İş Görüşmesine Giderken Kot Giyilir mi? İş görüşmesine kotla gitmek genellikle uygun değildir. Klasik kesim pantolon veya etek gibi daha resmi bir kıyafet tercih edebilirsin.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
3- Mülakatta Ne Diye Hitap Edilir? Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
Mavi çoğu zaman güven ve gücü temsil ederken, sarı iyimser olmayı temsil eder. Bu iki rengin bir arada kullanılması hem iyimser ve dost bir marka, hem de güven veren bir marka olduğu izlenimini verir.
Mülakatlarda siyah takım elbise kullanımı resmiyeti daha da fazla arttıracağından doğru bulunmaz. Onun yerine lacivert, gri gibi daha nötr renkler tercih edilmelidir. Takım elbisenin içine giyeceğiniz gömlek ise düz ve sade olmalıdır. Genellikle beyaz tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri