Kanunun anılan mutlak emredici hükümleri dışında taraflar, toplu iş sözleşmesi ile işverenin fesih hakkına sınırlama getirebilir. İş güvencesi kapsamı dışında kalan iş ilişkilerinde ise iş sözleşmeleri işveren tarafından, herhangi bir sebep göstermeye gerek olmaksızın sona erdirilebilir.
Bu bakımdan ilgili hükümler de dikkate alındığında, toplu iş sözleşmesi taraflarca kararlaştırılan süresinin bitimi tarihinde kendiliğinden sona erecektir. Ayrıca herhangi bir bildirim veya ihtara gerek yoktur.
Toplu sözleşme ile İLKSAN üyeliğinin isteğe bağlı hale getirilmesine ilişkin bir düzenleme yapılamaz. - 4357 sayılı Kanun m.14 hükmü ancak kanunla değiştirilebilir. Bir kanun hükmünün kanun dışında bir hakem kurulu kararı ya da toplu sözleşme hükmü ile değiştirilmesi mümkün değildir.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Sürekli bir borç ilişkisi doğuran iş sözleşmesi, farklı şekillerde sona ermektedir. Bu sona erme hallerinden en kapsamlısı dolayısıyla en önemlisi fesihtir. Zira iş sözleşmesinin fesih ile sona ermesine ilişkin birçok kural bu- lunmaktadır. Kural olarak belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshi mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
MADDE 260 - (1) Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
İşçi, iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde iş sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).
İş Sözleşmesinin Kesin Hükümsüzlüğü
Kanuna emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan iş sözleşmeleri kesin olarak hükümsüzdür. Şekil koşuluna uygun yapılmayan veya ayrıt etme gücü olmayan tam ehliyetsiz kimselerin taraf olduğu iş sözleşmeleri de kesin hükümsüzdür.
Mesafeli sözleşmelerde, tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. On dört günlük süre, mal teslimine ilişkin sözleşmelerde, malın teslim alındığı gün, hizmet ifasına ilişkin düzenlemelerde ise sözleşmenin kurulduğu gün başlamaktadır.
Fesih bildiriminin satıcı veya sağlayıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 7 gün içerisinde sözleşmeniz sonlandırılmalıdır. Fesih talebinin yerine getirilme süresi günlük süreli yayınlarda 15 gün; haftalık süreli yayınlarda 1 ay; aylık süreli yayınlarda 3 aydır.
MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.
Toplu iş sözleşmesinin amacı, işçiler adına hareket gösteren sendikalar ile sendikalı/sendikasız işverenlerin toplu pazarlık sonucunda haklarını, menfaatlerini belirlenen süre içerisinde korumaktır. İşçi ve işveren tarafları açısında toplu iş sözleşmesi yapmak, anayasal bir haktır.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN YER AÇISINDAN KAPSAMI
Toplu iş sözleşmesi aynı işkolundaki bir ya da birden fazla işyerini kapsar. Grup TİS birden fazla işyerini, İşletme TİS aynı işveren ait aynı işkolundaki işyerlerini, İşyeri TİS tek bir işyerini kapsar.
Yani toplu iş sözleşmesi, sosyal ve ekonomik bir hak olarak, anayasal koruma altında bulunan temel insan haklarından birisidir.
Toplu iş sözleşmesi süresinin bitmesinden önceki 120 gün içinde, yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir. Ancak, yapılacak toplu iş sözleşmesi önceki sözleşme sona ermedikçe yürürlüğe giremez.
İşyerinde 4857 sayılı Kanun kapsamında geçici işçi olarak çalışan işçiler varsa bu kimseler, o işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır. Aynı şekilde işyerinde çalışan alt işveren işçileri, asıl işyerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanamayacaklardır.
(6) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma süresi dolmadan satıcı veya sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez.
Taraflar, Kanunlardaki istisnalar dışında sözleşmeyi diledikleri gibi ortadan kaldırabilirler. Taraflardan birinin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshi ile fesih hüküm ve sonuçlarını doğurur ve bu noktada ancak feshin haklı ya da haksız olduğu ileri sürülebilir.
Feshe bağlı bir tazminat doğmaz. Ancak feshe neden olan olaydan ötürü genel hükümlere göre tazminat doğabilir. Feshe bağlı olarak işçi veya işverene yukarıda bahsettiğimiz tazminat sorumluluğu doğar. İş Kanunu 25/2'ye göre fesih haricinde işçi kıdem tazminatı alır.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
İş sözleşmesinin fesih dışında sona erme nedenleri ise, tarafların anlaşması (ikale), Belirli sürenin sona ermesi, Ölüm ve diğer nedenler olarak kategori edilmektedir.
* İş sözleşmesi imzalarken metnin bulunduğu kağıt iyice incelenmelidir. Boş ve tarihsiz kağıtlara imza atılmamalıdır. Sözleşmede yazan iş tanımı ile size söylenen işin aynı olup olmadığı teyit edilmeli, herhangi bir pürüz varsa giderilmelidir. * İş sözleşmesindeki maddeler dikkatlice okunmadan imza atılmamalıdır.
İptal; Kullanıştan kaldırma, silme, bozma, her hangi bir hükmün geçersiz olduğunu gerekçeleriyle göstererek çürütme anlamlarını ihtiva etmekteyken, fesih sözleşmenin sona erdirilmesine yönelik iradenin ortaya konularak tek taraflı veya karşılıklı anlaşma yoluyla (ikale) akdin sona erdirilmesidir.
İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri