İş başvurusunda bulunurken zaten özgeçmişini iletmiştin. Ancak işe alım yetkilisi ya da işveren, mülakatta yanında bunun bir çıktısını getirmeyebilir. Bu nedenle yanında hemen çıkarıp sunabileceğin birkaç kopya CV olması önemli. Birkaç kopya, çünkü kaç kişiyle görüşeceğini önceden bilemezsin.
Başvuru yapmadan önce CV güncellemeli, hatta pozisyona yönelik olarak ek bilgiler gerekiyorsa CV'ye eklenmelidir. Mülakata çağrılmak için CV'nin profesyonel, güncel ve söz konusu pozisyona uygun olması gerektiği unutulmamalıdır. Düzgün ve kurumsal bir CV mülakatın verimli geçmesine de katkı sağlayacaktır.
*İş görüşmesine giderken yanınızda bulunması gereken belgeler kimlik, not defteri ve kalem, özgeçmiş örneği, varsa referans listesi, portfolyo ve çalışma örnekleridir. Görüşeceğiniz kişinin ismini not almayı unutmayın.
CV'nizi internet üzerinden gönderebileceğiniz iki format mevcuttur. Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
İlgili 30 soru bulundu
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Tişört ve kot pantolon: İyi bir fikir değil.
İşe alım uzmanı çok rahat ve neşeli biri olsa da kot pantolon giymek iyi bir fikir değil. Keten, kumaş veya benzeri bir pantolon ve gömlek her zaman doğru bir seçimdir. Hem şık hem de resmi bir görüşmede olduğunuzu gösterir.
Öncelikle CV`nin maddeler halinde yazıldığını bilmeliyiz. Aynı zamanda Özgeçmiş ile de karıştırmamak gerekir ki özgeçmiş maddeler halinde yazılmaz. İş başvurularında sık kullanılan `kısa özgeçmiş`tir. CV`de tarih ve imza kesinlikle olmaz.
CV'nizin renkleri çok farklı veya çok göze batan renkler olmamalıdır. Tamamen yaratıcılık üzerine bir işe başvuracaksanız o zaman renk konusunda esnek davranabilirsiniz. Bunun dışında harfler siyah olsun. Alternatif olarak koyu mavi, koyu yeşil, koyu kırmızı veya grinin tonlarını kullanabilirsiniz.
CV açılımı şudur; Curriculum Vitae. CV Türkçe karşılığı nedir sorusunun yanıtını da iliştirelim satır aralarımıza. CV kısaca özgeçmiş demektir; beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi ve benzeri gibi konularda hazırlanan kişiye ait hayat özetidir diyebiliriz.
İş görüşmesinde ilk izlenim için erken gitmek iyi olsa da 2 saat önce gitmek pek iyi değildir. Çünkü iş görüşmesine çok erken gitmekte geç gitmek gibi vakitsiz bir durumu yansıtır. 10 – 15 dakika erken gitmek her zaman iyidir.
Görüşmeyi yapacağınız yere nasıl gideceğinizi önceden planlayın. Trafik, park yeri bulma, toplu taşıma saatleri gibi tüm durumları ve gecikme olasılıklarını da göz önüne alın. Öyle ki, görüşme saatinin en az 15 dakika öncesinde orada olacak şekilde ulaşımınızı planlayın. Ne geç kalın ne de çok erken gidin.
Mülakat yerine kesinlikle geç veya çok erken gidilmemelidir. Çoğu şirket, mülakata giren adayların birbirini görmesini istemez. Bu nedenle mülakat zamanından 10-15 dakika kadar önce gidilmesi uygundur.
Özgeçmişiniz sizi başvurduğunuz pozisyon için uygun bulunup mülakat aşamasına getirecek ya da işe alım sürecinde elenmenize sebep olacak ilk değerlendirme aşamasıdır. Bundan dolayı özgeçmişinizde doğru bilgilere, net anlaşılır şekilde yer vermeniz çok önemlidir.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İşe alım uzmanını beklerken bir şeyler yiyip içmek ya da telefonda görüşmekten kaçınmak gerekir. Çünkü, uzmanın ne zaman kapıdan içeri gireceğini bilemezsiniz. Kapıdan içeri girdiği anda ağzınızda yemekle onu karşılamak pek hoş olmayabilir. Bunu yerine hazır bir şekilde beklemek daha iyi.
Öncelikle, CV'nizin düzeni ve tasarımı göz yormayan ve tertipli halde olmalı, göze karmaşık görünmemelidir. İpucu: CV'nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV'nizi inceleyen bir kişinin CV'nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır.
Türkiye'de genellikle vesikalık fotoğraf ölçüleri kullanılır fakat bu konuda karar size aittir. Omuz hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf daha küçük bir boyutta ve bel hizası üzerinden çekilmiş bir fotoğraf ise daha büyük bir boyutta CV'ye konulabilir.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
Özgeçmişin ya üçüncü tekil kişi ya da birinci tekil kişi ağzından yazılması gerekir. Bilgisayarda yazılan özgeçmişlerde Arial ya da Times New Roman gibi karakterlerin kolay bir şekilde okunabildiği fontlar seçilmelidir.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
Kadınlar: Renk olarak lacivert, siyah, gri gibi koyu renkler tercih etmekte yarar var. Kahverengi tercih etmemenizde yarar var. Çünkü oldukça sıkıcı ve kasvetli bir renktir. Erkekler: Koyu renkler (gri ve lacivert).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri