Yulaf, tahıl ve taze meyveler gibi karışımlardan oluşan kahvaltı veya brunch çeşidine müsli denir. Müsli, inek sütü, soya sütü, badem sütü, yoğurt veya meyve sularıyla karıştırılan kuru meyveler, fındıklar, tahıl veya taze meyvelerin karışımıyla elde edilen lezzetli bir öğündür.
Müsli ile Yulaf Ezmesi Aynı mı? Hayır, değil. Yulaf, buğday familyasına ait olan, bolca karbonhidrat ve amino asit içeren bir besindir. Müsli ise temel bileşeni olan yulafı içermekle birlikte taze ve kuru meyve, kuru yemiş, tahıl, vitamin ve mineraller açısından da zengin ve besleyici bir karışımdır.
Müsli, hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde tüketilebilir. Eğer sütle birlikte tüketecekseniz, inek sütü, badem sütü veya soya sütü gibi farklı süt çeşitlerine ekleyebilirsiniz. Müsliyi, süt, yoğurt veya meyve suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Sağlığa çok faydalı olan müslinin en çok bilinen özelliği de zayıflamaya yardımcı olmasıdır. İçeriğinde çok fazla bulunan lif ve protein sayesinde sabah kahvaltıda yenmesiyle gün boyu tok tutan müsli yemek yeme ihtiyacını durdurmaktadır. Bu da zayıflamak isteyen kişiler için çok iyidir.
Paketli olarak hazır satılan müsliler eklenti şeker de içermektedir, bu hem müslinin kalori miktarını arttırmakta hem de sağlıklı bir öğün olmasını engellemektedir. Tercihiniz şeker ilavesiz, doğal meyvelerden oluşan bir müsli olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Tahılları, taze veya kuru meyveleri, tohumları ve kuruyemişleri düşünün. Müsli, vitamin, demir ve magnezyumla dolu karışım, süt (soya, badem veya inek) veya yoğurt veya meyve suyu ile karıştırılabilir ve gece boyunca buzdolabında bırakılabilir.
Granola bal ya da çeşitli tatlandırıcıyı bünyesinde bulundurduğundan şeker içeriği müsli çeşitlerine oranla daha fazladır. Müsli soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilirken granola soğuk tüketilir. Müsli yumuşak iken granola daha çok kıtır bir özelliğe sahiptir.
Her sabah kahvaltı hazırlamaya üşenenlerdenseniz, müsli ideal bir besin kaynağıdır. Kahvaltılık mısır gevreği olarak da tanımlanan müsli, ilk kez 1900'lü yıllarda İsviçre doktoru Maximilian Bircher-Benner tarafından hastanedeki hastalar için geliştirildi.
Uzun süreli tokluk hissi verir: Müsli hem diyet dönemlerinde hem de sağlıklı beslenme sürecinde ihtiyacımız olan diyet lifleri için en güçlü doğal kaynaklardan biridir. Tüketildikten sonra midede kremamsı bir kıvam alır ve şişer. Bu sayede az miktarda tüketildiğinde bile ciddi bir tokluk hissi yaratır.
Huzurlu ve ödemsiz bir güne başlamak için yulaf ezmesini kahvaltıda tüketebilirsiniz. Öğle vakitlerine doğru karnınızdan açlık alarmları geldiğinde ise bir kase yoğurt veya bir bardak süt içinde yulaf ezmesini içiniz rahat yiyebilirsiniz. Yulaf ezmesi akşam yenir mi derseniz elbette yenir.
Yulaf ezmesinin ayrıca yağ yakma özelliği vardır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo verme sürecine yardımcı olur. Yulaf ezmesi ile çok fazla açlık hissi yaşamadan kilo verebilirsiniz. Bitkisel protein içeriği sayesinde yulaf ezmesi, kilo verme sürecinde oluşan sarkmayı önlemede etkilidir.
Müsli; kuru meyve, kuruyemiş gibi çeşitli bileşenlerin yulaf ezmesi ve diğer tahıllarla çiğ şekilde harmanlanmasıyla üretilir. Granola ise kuruyemiş ve kuru meyve haricinde şeker, yağ gibi çeşitli ek bileşenlerin fırınlanmasıyla üretilmektedir.
Eti Lifalif Kuru Meyveli Fındıklı Müsli, pratiktir. Her zaman elinizin altında bulunabilecek Yulaf Ezmesini soğuk süt, yoğurt ile karıştırarak veya sütte haşlayarak çok kısa süre içerisinde hazırlayabilirsiniz.
Antrenman öncesinde YULAF ezmesi veya müsliyi yağsız süt ve yoğurtla birlikte tüketmek hem doyurucu hem de lif açısından zengin beslenmenize yardım eder. Antrenman öncesi gerekli protein ve karbonhidrat almanıza da yardım eden bu menüye çok ağır antrenman yapanlar kuru meyve veya kuru yemiş çeşitleri de ekleyebilir.
Ayrıca kek, kurabiye vb. hamur işlerine eklenerek de tüketilir. İşte bu durumda kalori değeri birden yükselir. Eğer yulaf ezmesi kullanarak hazırladığınız yemekleri ara öğünlerde tüketirseniz sağlıklı bir şekilde kilo almanız mümkün.
Lifalif kuru meyveli ve fındıklı müslinin 100 gramında 368 kalori bulunmaktadır. 1 çorba kaşığı ( 12 gr) lifalif kuru meyveli ve fındıklı müsli 44 kaloridir. Lifalif kuru meyveli ve fındıklı müslinin 100 gramı 57.4 gram karbonhidrat, 10.7 gram protein, 8.5 gram yağ, 9.4 gram lif içermektedir.
Müslinin 1 kasesi (115 gr) 365 kaloridir. Müslinin 100 gramı 61.1 gram karbonhidrat, 7.8 gram protein, 20.7 gram yağ, 7 gram lif içermektedir. Meyveli yulaf gevreği/ müsli, B grubu vitaminler, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, çinko ve lif açısından zengindir.
Bir çay bardağı yulaf ezmesi ve bir su bardağı sütü tavaya dökelim ve kaynayıncaya kadar yüksek ateşte pişirelim. Kaynadığını gördüğünüzde, ocağı kısık ateşe alıp, 3-4 dakika karıştıralım. Ardından kasemize pişirdiğimiz yulafı alalım. Üzerine küçük küçük olan elma dilimlerini ekleyelim.
Müsli, bağışıklık sistemini güçlendirir, tokluk hissi sağlar, enerji verir, lif açısından zengindir, kötü kan kolesterolünü düşürücü etkisi vardır ve vitamin ve mineral deposudur. En önemlisi de müsli kilo verdirici etkiye sahiptir. Protein açısından zengindir ve Omega 3 kaynaklarından biridir.
Yoğurtlu müsli ara öğünlerde tüketilebilecek sağlıklı bir alternatiftir. 1 kase yoğurtlu müsli 1 dilim ekmek ve 1 su bardağı yoğurt ile eş değerdir. 1 Porsiyonda 206.7 kcal ve 265 gr vardır. 1 Yemek Kaşığında 15.6 kcal ve 20 gr vardır.
Granola, içerisinde yulaf, kuru yemiş ve kuru meyve bulunan oldukça doyurucu ve besleyici bir besindir. Özellikle hızlı kahvaltıların en iyi alternatiflerinden biridir. Yulaf ezmesi kadar masum değildir ve aslında kalorisi de vardır ancak dozunda tüketildiğinde bir sorun yaratmaz.
Doğal yağlar içeren granola, kalp ve damar sağlığını korumaktadır. Bolca tahıl bulunduran granola, B vitamini kaynağı olarak evlerde yerini alır. Süt ürünleriyle tüketildiğinde kas ve kemik gelişimini destekler. Meyve ve kuru yemişlerle hazırlanan granola, tam bir enerji deposudur.
Sağlıklı atıştırmalıkları tüketmek istiyorsanız granola şekersiz seçeneğini satın alabilirsiniz. Bal veya pekmezli granolalar doğal şeker içerdikleri için müşterilerin tercih ettiği ürünler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri