Ayakkabı tercih ederken genellikle giydiğiniz kıyafet tonlarında, topuklu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Eğer daha zayıf görünmek istiyorsanız, sivri burunlu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Boyunuz kısa ise bilekte biten ayakkabılar ve uzun çizmelerden uzak durmalısınız.
Kot pantolon, tişört, mini etek, spor ayakkabı yerine daha resmi ve iş ciddiyetini yansıtan pantolon, etek, ceket, kravat, ayakkabı ve fular kullanmayı tercih edin. Giysilerinizin temiz, ütülü ve düzgün olmasına dikkat edin.
İş görüşmesine giderken tercih edeceğiniz kıyafetler, size dikkat çekici bir görünüm vermeli ve aynı zamanda karşınızdaki kişide profesyonel bir algı oluşturmalıdır. Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir.
Ayakkabılar da iş kıyafeti için uygun olmalıdır. Genellikle, açık renkli ayakkabılar veya sandaletler, iş görüşmesi için uygun değildir. Bunun yerine, kapalı ayakkabılar veya düşük topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Bu daha rahat olabilmenizi sağlayacaktır.
Ucu açık ayakkabılar, abiye ayakkabılar, sandaletler ve spor ayakkabılar da yine iş görüşmesi için uygun olmayacaktır. Ayrıca çok parlak renkli ya da çok süslü ayakkabılar da yine dikkat dağıtabileceği için uygun seçimler olmayacaklardır. İşverenler ayların iş görüşmesinde en iyi şekilde görünmelerini bekler.
İlgili 39 soru bulundu
Ayakkabı tercih ederken genellikle giydiğiniz kıyafet tonlarında, topuklu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Eğer daha zayıf görünmek istiyorsanız, sivri burunlu ayakkabılar tercih etmelisiniz. Boyunuz kısa ise bilekte biten ayakkabılar ve uzun çizmelerden uzak durmalısınız.
Saçın uzunluğu yeterliyse, sade ama şık bir atkuyruğu ilk izlenim için tercih edilebilir. Saç kısaysa, kabarık olmayan sade bir fönü de tercih edebilirsiniz. Dalga dalga olan kabarık saçlar, havalı bir görüntü oluşturacağından yanlış bir seçimdir. Saçlar Toplanacaksa Dip Boyasına Dikkat!
oturmamalı, eğer oturmak gerekiyorsa "izin" istenmelidir. Resmî ortamda (makamda/toplantıda vb.) amir gelince, hanım memurlar dahil, ayağa kalkılır.
Saç Bakım konusunda 808 cevap paylaştı. Genelde derli toplu saçlar daha ideal. Saç baş dağınık iş görüşmesine gidilmez. Topuz, at kuyruğu, yarım toplu, örgü modelleri ideal.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Kadınlar: Etek/ceket ya da pantolon/ceket tercih etmeniz şık bir görünüm elde etmenizi sağlar. Pantolon ve ceketin içine dar kesim bir gömlek ya da trikolar ya da kazaklar tercih edebilirsiniz. Gömleğin üzerine de bisiklet yaka ya da 'V' yaka triko kazaklar tercih edebilirsiniz.
Etek boyuna dikkat etmeyi unutmayın. Profesyonel bir görünüm için kot pantolon gibi gündelik kıyafetler hoş karşılanmayabilir bunu yerine keten bir pantolon ve üstüne iyi ütülenmiş şifon bir gömlek ya da bluz tercih edebilirsiniz.
Mülakat yerine kesinlikle geç veya çok erken gidilmemelidir. Çoğu şirket, mülakata giren adayların birbirini görmesini istemez. Bu nedenle mülakat zamanından 10-15 dakika kadar önce gidilmesi uygundur.
Görüşmeyi yapacağınız yere nasıl gideceğinizi önceden planlayın. Trafik, park yeri bulma, toplu taşıma saatleri gibi tüm durumları ve gecikme olasılıklarını da göz önüne alın. Öyle ki, görüşme saatinin en az 15 dakika öncesinde orada olacak şekilde ulaşımınızı planlayın. Ne geç kalın ne de çok erken gidin.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
EVET: Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri