İŞ KOLU NE DEMEKTİR? İşkolu, iktisadî faaliyetlerin tasnifi sonucunda birbirine benzeyen veya aynı mahiyette olan çalışma alanlarının bir araya getirilmesini ifade etmektedir. İşyerinin girdiği işkolunun tespiti, orada hangi sendikanın faaliyet göstereceğinin belirlenmesi açısından önem teşkil etmektedir.
(1) İşveren, işveren sendikası veya işçi sendikasının başvurusu üzerine, bir işyerinin girdiği işkolunun tespiti yapılır. (2) Çalışma Genel Müdürlüğü işkolu tespiti için ihtiyaç duyduğu bilgi ve belgeleri işverenden veya ilgili kurumlardan isteyebilir, ilgilileri toplantıya çağırabilir ve yerinde inceleme yapabilir.
Bir işyerinin girdiği işkolu; Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan işyeri tescil bilgileri, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi kaydı, meslek kuruluşlarında bulunan bilgiler göz önünde bulundurularak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenir.
Bu konuda her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapmış olduğu iş üzerinden iş kolunu öğrenme şansı elde etmektedir. Bunu sağlamak için ise e-devlet üzerinden T.C. kimlik ile giriş yapmak yeterlidir. Bu bölümde işe giriş bildirgesi yazmak suretiyle arama motoru üzerinden geçiş yapılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Yasaya göre, işkolunun tespiti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tespit ile ilgili kararı Resmi Gazete 'de yayımlanır. Kararın yayımını müteakip bu tespite karşı ilgililer iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede onbeş gün içinde dava açabilirler.
Bu tespite karşı ilgililer, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 5'inci maddesine göre kararın yayımından itibaren onbeş gün içinde dava açabilir.” Buna göre işkolu tespitini işveren veya üyesi olduğu işveren sendikası, işyerinde faaliyet gösteren veya göstermeyi amaçlayan işçi sendikaları ve işyerinde çalışan ...
İşyerinin tescil edildiği işkoluna, işverenin, sendikaların yahut ilgililerin itirazı olması durumunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına müracaat edilmelidir.
İşkolları Yönetmeliği, memleketimizdeki bütün iktisadî faaliyetleri 36 işkolu içinde toplamış bulunmaktadır.
-mevcut değilse işçilerin takip edileceği 17 nolu “Sağlık ve Sosyal Hizmetler” işkolunda (işyerinizin faaliyet alanına uygun olan 86.10, 86.21, 86.22, 86.23, 86.90 NACE kodlarından birini barındıran) yeni bir işyeri dosyası açılmak suretiyle, işçilerin naklen geçişleri yapılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Merkez ve Taşra Teşkilatlarında yer alan Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar (10 no'lu) işkolunda sözleşmenin imzası tarihinde faaliyet gösteren bütün işyerlerini ve bu işyerlerinde çalışan taraf Sendika üyesi işçileri kapsar.
KONAKLAMA VE EĞLENCE İŞLERİ ( 18 )
ŞİRKET BİLGİLERİ" bölümünün 19 numaralı alanına ÇSGB işkoluna 2821 sayılı Kanunun 60 ncı maddesine göre belirlenen iş kolu yazılır. 10. 20 numaralı alana SGK işyeri sicil numarası yazılır.
Kamu idarelerinin, 696 KHK'lı işçilerin İşkolu değişikliği için bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ya da Merkez Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Dilekçe örneğini yazının ekinde bulabilirsiniz.
GENEL İŞLER ( 20 )
İŞ KOLU. birl. i. 1. Birbirine benzeyen malları üreten veya aynı nitelikte hizmet yapan iktisâdî faâliyet dallarından her biri: “Tekstil iş kolu.”
Sendikal Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Sendikal Tazminat Davaları takriben 1 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. İstinaf Mahkemelerinin kurulması için uzun süren temyiz incelemeleri kısmen son bulmuştur. Bu halde normal şartlar altında bir işçi alacağı davası kanun yolu ile birlikte ortalama 2 yıl sürmektedir.
Mahkeme açılan davayı o işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde birini üye kaydeden işçi sendikaları ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işverene de bildirir. Mahkeme davayı iki ay içinde sonuçlandırır. (5) İtiraz, karar kesinleşinceye kadar yetki işlemlerini durdurur.
Karşı taraf, delil tespiti yolu ile alınmış olan bilirkişi raporuna itiraz ederse, delil tespitini yapmış olan mahkemenin, aynı bilirkişiden ek rapor istemesi gerekir. Aksi hâlde, itiraza uğramış olan bilirkişi raporu, davada delil olarak kullanılamaz.
Sendika gelirleri üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.
Karayolları;13 Nolu İş Kolu.
Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir.
01-AVCILIK, BALIKÇILIK, TARIM VE ORMANCILIK 02-GIDA SANAYİİ 03-MADENCİLİK VE TAŞ OCAKLARI 04-PETROL, KİMYA, LASTİK, PLASTİK VE İLAÇ 05-DOKUMA, HAZIR GİYİM VE DERİ 06-AĞAÇ VE KÂĞIT... Olarak güncellenmiştir.
19 no'lu Güvenlik ve Savunma İş Kolunda Sendikamızın temel taşlarını oluşturan ve gücümüze güç katan değerli üyelerimiz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri