Doğum Kontrol Hapları eğer sigara içilmiyorsa, 35 yaşından sonra menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanılabilir.
40 yaş üstü kadınlarda gebelikten korunma
Sağlıklı düşük risk grubundaki kadınlar her türlü doğum kontrol hapını menopoza kadar kullanabilirler.
Bunların yanında doğumdan sonra ilk 6 hafta içinde olan kadınların, 35 yaş üstü ve sigara içenlerin, meme kanseri, diyabet, hipertansiyon, karaciğer hastalıkları, damar tıkanıklığı, iskemik kalp hastalığı, inme öyküsüne sahip kişilerin ve migren baş ağrılarında doğum kontrol hapı kullanılmamalıdır.
Doğum kontrol hapı kullanımında herhangi bir süre kısıtlaması yok. Kadınlar gerektikçe ve doğum kontrol hapından fayda gördükleri sürece hap kullanımına devam edebilirler.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Damar tıkanıklığı, diyabet, hipertansiyon, karaciğer hastalıkları ve tanısı koyulmamış şiddetli vajinal kanaması olanlar da doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.
Doğum kontrol hapları 21 tabletten veya kombine olanları 28 tabletten oluşur.Yirmi bir tabletten oluşan hapları kişinin 21 gün boyunca ara vermeden düzenli olarak kullanması gerekir. 21 gün, yani üç hafta dolduktan sonra kullanıma ara verilir ve kişinin regl kanaması gerçekleşir.
Doğum kontrol ilaçları: Östrojen proegesteron içeren ilaçlardır. Bu tür ilaçlar var olan tüylerin dökülmesini sağlamaz. Sadece kıl folikülünün döngüsünü yavaşlatarak, tüylenmeyi azaltır.
YASMIN kullanımına bağlı kan pıhtısı riski düşük olmakla birlikte bazı durumlar riski artırır.
Belirtilen yan etkilere ek olarak doğum kontrol haplarının bir diğer yan etkisi ise kan pıhtılaşması riskini artırmasıdır.
Menopoz Öncesi Yaşlarda:
Uygulanabilecek en iyi yöntem rahim içi araçlarını kullanılmasıdır. Spiral uygulandıktan sonra tam olarak menopoza girene kadar spiral kalmalıdır. Doğum Kontrol Hapları eğer sigara içilmiyorsa, 35 yaşından sonra menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanılabilir.
Doğum kontrol ilaçları her kullanan kadında adet miktarı ve süresini azaltırlar, bu beklenen ve istenen bir etkidir. Hap bırakıldığında tekrar normale dönülür, adet miktarı ve süresi ile menopoz arasında bir ilişki yoktur, doğum kontrol hapları menopoz yaşını etkilemezler.
Bu dönemde vücudun döllenme için gerekli yumurtası yoktur. Bir kadın menopoz dönemine tam olarak girdiğinde artık gebelik riski yoktur ve cinsel ilişki sırasında korunmaya da gerek kalmaz.
Menopoza tam olarak girildiğine emin olunduktan sonra spiral çıkartılabilir. 6 ay boyunca adet görmeme ve FSH hormonun yükselmesi menopoza girildiğinin işaretleridir. Eğer sigara içilmiyorsa ve başka bir sağlık engeli yoksa, 35 yaşından sonra menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanılabilir.
Menopoza geçiş döneminde doğum kontrolü için ne kullanabilirim? Menopoza geçiş döneminde düşük bir ihtimalle de olsa gebelik gelişebileceğinden korunmaya devam edilmelidir. Her ne kadar bu dönemde doğum kontrol haplarının kullanılması önerilmese de, düşük doz hormon içeren haplar kullanılabilir.
YAZZ şiddetli böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliği: YAZZ ağır karaciğer hastalığı durumunda kullanılmamalıdır.
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Doğum kontrol hapının kullanımı genellikle regl döngüsünün ilk gününde başlar. Hapı her gün aynı saatte almak önemlidir. Reglin ilk günü 1 hafta boyunca ek koruma olmadan cinsel ilişkiye girilebilir.
Kutunun içerisinden 21 adet hap çıkar. Bu 21 hap bittikten sonra, 7 günlük ara verilir. Bu 7 günlük sürede genellikle adet kanaması gerçekleşmiş olur. Hapın kullanımına adetin ilk günü başlanır.
Doğum kontrol hapları kilo aldırmaz. İlk 3 ay içerisinde vücutta bir miktar su ve tuz tutulumu olduysa da bu geçici bir durumdur.
İkili ilaç tedavisi mevcut kılları dökmez. Yeni oluşacak kılları azaltır. Bu nedenle oluşmuş kılların en iyi tedavisi epilasyondur. Günümüzde en iyi tedavi şekli doğum kontrol hapı ile birlikte, spironolakton (günde 50 mg veya 100 mg) veya Siproteron asetat (100 mg/gün) birleşimidir.
Yeni nesil doğum kontrol haplarının cilt üzerinde olumlu etkileri var. Özellikle genç kızlarda karşılaşılan akne problemi doğum kontrol haplarıyla tedavi edilebiliyor. Cildi güzelleştirir, sivilveleri yok eder. Polikistik over gibi bazı rahatsızlıklar saç dökülmesine neden olabilir.
Doğum kontrol hapı kullanırken ilaca 7 gün ara vermenin sağlığa herhangi bir yararı olmadığını açıklayan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Fakültesi (FSRH) üyeleri, bu yeni araştırma sonuçlarının istenmeyen gebeliği önlemede daha çok yardımcı olabileceğini umuyor.
Yani yumurta rezervini azaltmaz, ama rezervi artırıcı etkiside olmaz.
Doğum kontrol haplarının en önemli dezavantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamamasıdır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için doğum kontrol hapı ile gebelikten korunan kadınların ek olarak prezervatif kullanımına özen göstermesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri