Sözlükte “karşılıksız vermek, bağışlamak, daha çok vermek” anlamındaki vehb (hibe) kökünden türemiş mübalağalı bir sıfattır. Esmâ-i hüsnâdan biri olarak “karşılık beklemeden bol bol veren” demektir (İbnü'l-Esîr, s. 980).
- Vehhâb, Allah'ın hibe eden ve çok fazla bağışlayan olduğu manasına gelmektedir. Hak sahibi olmadığı halde yarattıklarına çok veren anlamına gelmektedir. - Birçok nimetleri bağışlayan ve çok ihsan eden anlamına gelmektedir.
el-Vehhâb (الْوَهَّابُ) : Karşılıksız olarak çokça nimet veren ve ihsanda bulunan. er-Rezzâk (الرَّزَّاقُ) : Maddî ve manevî bol rızık veren, her türlü rızık imkânlarını yaratan.
Vehb kavramı Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi beş yerde geçmekte, bunların üçünde vehhâb şeklinde zikredilmektedir (Âl-i İmrân 3/8; Sâd 38/9, 35).
İlgili 42 soru bulundu
Manevi yönden güç veren bu güzel sıfatları anlayarak zikretmekte büyük yarar vardır. El-Vehhab Ne Demek? Allah' u Teala' nın El-Vehhab isminin anlamı Kuran' da açıklanmıştır. İhsanı bol, çok fazla ihsanı bulunan, karşılıksız hibeler veren anlamlarına gelen El-Vehhab isminin zikrini sürdürmek çok faydalıdır.
Allah'tan sıkıntısız ve bolluk içinde bir hayat istemek için El-Vehhab esmasını okumayı alışkanlık haline getirmek oldukça faydalıdır. Maddi sıkıntılar ve borçlardan kurtulmak için her gün El-Vehhab zikrini okumaya devam eden kişiler Allah'ın izniyle borçlarından kurtulur ve bolluğa erer.
Allah (c.c)'nin güzel isimlerinden ikisi birlikte tasarlanmıştır. Anlamı: Vehhâb; karşılık beklemeden bol bol veren; hibesi ve lütfu çok olan demektir. Vedûd; çok seven ve çok sevilen; sevilmeye lâyık olan demektir.
Sad/9. Ayetinde: “Yoksa Azîz, Vehhab olan Rabbinin hazineleri onların yanında mıdır? ” buyrulmaktadır.”
Karşılıksız Bol Bol Veren: El-Vehhab
Allah'ın sıfatı olarak “karşılık beklemeden bol bol veren” demektir. Kur'an-ı Kerim'de vehb kavramı yirmi beş yerde geçmekte, bunların üçünde vehhab şeklinde zikredilmektedir.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Günde Zikir Sayısı : 196 – Sıkıntısız borçsuz bir hayat için okunur. Ya Vehhab ismini sürekli zikreden kişinin rızkı artar, maddi sıkıntılarından kurtulup, refaha erer. Mahlukata karşı güçlü ve heybetli görünür. Dua edilirken 7defa zikr olunursa duanın kabulune vesile olur.
14765- Seleme b. el-Ekva' el-Eslemi der ki: Resulullahlı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman dua ederken işitsem, hep: ''Sübhane Rabbiye'l-A'la'l-Aliyyil Vehhab (= Ulular ulusu ve her türlü ihsanların sahibi yüce Allah'ı tesbih ederimr diyerek başlardı.
Karşılıksız ihsanda bulunan, bol bir şekilde veren ve verirken eli bol olan anlamlarına gelen El Vehhab ismi Müslümanlar için hayırlıdır. Allah (cc) kullarına her zaman verir ve verirken eli oldukça boldur. Kulları için her zaman hayırlısını veren yaradan kullarını takip eder ve neye ihtiyacı olduğunu bilir.
“Yaratmak” anlamındaki halk masdarından sıfat olup “yaratan” demektir.
“Ya Vedud Celle Celalühü” ismi şerifini okuyan kimse, çevresindekilerden saygı görür ve onlara laf geçirebilir. El Vedud zikrine devam eden kişilerin kalbi nurlanır ve iç huzura kavuşur.
Sözlükte “sevmek, muhabbet etmek” anlamındaki vüdd kökünden türemiş mübalağa bildiren bir sıfat olan vedûd “çok seven, çok sevilen” demektir. Esmâ-i hüsnâdan biri olarak “sâlih kullarını çok seven ve onlar tarafından çok sevilen” mânasına gelir.
Divan edebiyatının vazgeçilmez ana teması olan âşık-mâşuk arasındaki ilgiyi kurmak veya arttırmak için yahut da iki sevgili arasındaki haberleşmeyi temin için bedûhtan bahsedildiği görülmektedir.
“Yaymak, genişletmek, uzatmak” anlamındaki bast kökünden sıfat kuruluşunda bir isim olup Allah'a nisbet edildiğinde “rızkı genişleten, lutuf ve keremini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan” mânalarına gelir.
Bunun için peygamber efendimiz ameller niyetlere göre diye buyurmuştur. El- Latif esması, sonsuz lütuf ve ikram sahibi, her şeyi doğrusuyla ve ayrıntılarıyla bilen demektir. Yeryüzündeki tüm nimetleri yaratan Allah'tır.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir.
Her gün 256 kez "Ya Nur" ism-i şerifini okumaya devam eden kimse, anlamsız üzüntü ve sıkıntılardan ve kederlerden kurtulur, mutlu ve huzurlu olur. Hasta olan kişi her gün şifa ayetleri ve 256 kere "Ya Nûr celle celâlühû" ism-i şerifi okunursa o hasta Allah'ın izniyle şifa bulup iyileşir.
Sıkıntı ve dertlerden kurtulmak için “El-Kerim” esması 270 kere zikredilmektedir. Vakit namazlarından sonra 270 defa “El-Kerim” diyerek hayırlı kapıların açılması yakın olacaktır. “Ya Allah Ya Kerim Ya Vehhab” esması 1171 kere dileğine kavuşmak için okunmaktadır.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri