Yemek ücretleri, işverenler tarafından işçinin çalıştığı süre boyunca gıda ihtiyacını karşılaması için ödenmekte olan tutardır. İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır. Ancak bir iş yerinde yemek ücretlerinin ödenmesi veya ödenmemesi iş sözleşmesi ile resmileşir.
İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir. Günümüzde yemek parası vermeyen firma sayısı oldukça azdır.
Ancak yemek bedeli iş sözleşmesinde yer alıyorsa, işveren bu ücreti ödemekle yükümlü olur. Yani işçinin yemek parasını talep edebilmesi için bu konunun iş sözleşmesinde yer alması gerekmektedir. Bu durumda yemek istisnası işveren inisiyatifine bağlı olarak iş sözleşmesinde yer almalıdır.
30.12.2022 tarihli 32059 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca, 2023 yılı için gelir vergisinden istisna tutulacak günlük yemek bedeli 110 TL belirlenmiştir.
Buna göre işyerinde yemek verilmediği durumda, Aralık ayında günlük 51 lirayı aşmayan yemek bedelleri, personelin banka hesabına da yatırılsa gelir vergisi istisnasından yararlanılabilecek. Günlük istisna tutarı 2023 yılında 110 lira olarak uygulanacak.
İlgili 16 soru bulundu
İşverenlerin çoğunun verdiği yemek ücretleri, İş Kanunu kapsamında zorunlu tutulmamaktadır.
"İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilecek. Sigorta primine esas kazanç tabanlarına göre, SGK çocuk parası aylık 268,29 aile yardımı da 1 bin 341 liraya çıkacak.
Mükerrer Resmi Gazete'de tebliğ edildi. 2022 yılında 51 TL olan günlük yemek bedeli istisnası %115,69 oranında artırılarak 110 TL'ye yükseldi ve %8 KDV dahil 118,80 TL oldu. 1 Aralık 2022 tarihinde yayınlanan karara göre bu tutarın, günlük asgari brüt ücretin %23,65'ine denk gelen 78,90 TL'lik kısmı SGK primine esas ...
Limited veya Anonim şirket ortaklarının yemek giderleri şirket açısından maalesef gider olarak kabul edilmemektedir. Ancak yemek fişleri veya faturalarının bir kısmı temsil ağırlama gideri olarak kabul edilebilir.
İşveren kendi isteğiyle oruç tutan işçilere yemedikleri yemeğin parasını yemek parası olarak verebilir. Bu tamamen işverenin kendi takdir ve yönetim hakkı kapsamındadır. Yemek parası uygulamasını her yıl düzenli olarak yapıyorsa artık bu işçiler için bir hak niteliği kazanmış olacaktır.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür. İşçi, iş sözleşmesinde yer almayan işleri yapmayı reddedebilir.
Gelir Vergisi Kanunu'na göre çalışanlarınıza günlük 110 TL + %10 KDV dahil 121 TL yemek bedeli verdiğinizde bu tutarın tamamı gelir vergisinden ve damga vergisinden istisna tutulur. 1 Aralık 2022 itibarıyla SGK işçi primi ve işveren hissesi ise 105,75 TL'den hesaplanmaktadır.
Aslında işverenin, çalışana ödeyeceği günlük yemek ücretinin bir üst limiti yok. Ancak vergiden muaf tutulacak günlük yemek ücreti tutarını devlet her yıl belirleyip, açıklıyor. Bu tutar 2022 yılı temmuz ayından yıl sonuna kadarki sürede 51 lira, KDV ile birlikte 55 lira olarak belirlendi.
GÜNLÜK YEMEK ÜCRETİ 17 LİRADAN 55 LİRAYA YÜKSELTİLDİ
Kamu kurumlarında çalışan sürekli işçilerin yemek parası yükseltildi. Halen kurumlara göre değişen tutarlarda 17 lira 20 kuruş ve 20 lira 60 kuruş olarak ödenen günlük yemek ücreti, 10 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere net 55 lira oldu.
Yıl sonlarında Resmi Gazete'de açıklanan ve genellikle bir sonraki yıl geçerli olan günlük yemek bedeli, 2023 yılı için 30.12.2022 tarihinde 110 TL olarak ilan edildi. Ancak bu tutar, 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 121,00 TL (110 TL + %10 KDV) olarak güncellendi.
İşverenlerce sigortalılar için işyeri veya müştemilatı dışında kalan yerlerde üçüncü kişilere yemek bedeli adı altında fatura karşılığı nakden ödeme yapılması halinde günlük brüt asgari ücretin %23,65' inin fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar, prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.
Çalışana günlük nakit 121,00 TL yemek yardımı yapılması halinde; Gelir vergisi kesintisine tabi matrah (121,00 – 110,00 ) 11,00 TL olacaktır, Damga vergisine tabi matrah (121,00 – 110,00 ) 11,00 TL olacaktır, Her gün için SGK prim matrahı (121,00 – 105,75) 15,25 TL olarak bordroya yansıyacaktır.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır. Yemek yardımlarında yeni yapılan düzenleme ile nakit veya kart ile sağlanması fark etmeksizin günlük istisna tutarı 110 ₺ olarak duyurulmuştur.
Fiş. Her ne kadar giderleri fatura ile belgelendirmek daha sağlıklı olsa da fişler de gider olarak gösterilebilir. Yemek, temizlik, kırtasiye vb. fiş ile belgelendirilebilecek şeyleri gider olarak göstermek bir mahsur yok. Ancak sadece kredi kartı slipleri değil, fişinin de olmasına dikkat edilmeli.
İşyerine gelerek çalışan işçilere sağlanan yemek yardımından eşit davranma ilkesi kapsamında, aynı şekilde uzaktan çalışan işçilerin de yararlanması gerekmektedir. Her ne kadar işçiler evden çalışsalar da yemeklerini evde kendi imkanlarıyla karşılamaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
2- İşveren yemek ücretini nasıl öder? Mesai saatleri içinde ya iş yerinde yemek olanağı sunar ya da yine mesai saatleri içinde yemek ücretini nakdi olarak öder. İşveren, çalışana yemek ücretini nakit ödeyeceği gibi yemek kartı ya da yemek fişi şeklinde de ödeyebilir.
“İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz” hükmü gereğince yemek bedeli asgari ücrete ilave olarak verilecek.
Çalışanlara ödenen Yemek bedeli için çalışılan gün sayısı ile 110 TL çarpılır GV matrahından indirilir. Aynı şekilde çalışanlara ödenen ulaşım gideri için çalışılan gün sayısı ile 56 TL çarpılır GV matrahından indirilir. Bu konuda piyasada satılan bordro programlarından edinerek işlemleri kolayca yapabilirsiniz.
Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin en son giydirilmiş brüt ücreti dikkate alınmaktadır. Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri