Evet; KDV, gelir vergisi, stopaj, emlak vergileri, çalışan bordro vergileri, SGK ve Bağkur ödemeleri ile ilgili bazı vergiler, işletme gideri olarak kabul edilir.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
İlgili 38 soru bulundu
- İşin icabı olarak kullandırılan ve demirbaş olarak firma mülkiyetinde tutulan (sonradan geri alınmak üzere verilen), giyim eşyasının alış bedeli ise, gider veya maliyet kaydedilir ve KDV'si indirilir.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Ofisle ilgili harcamalar, genellikle ofis malzemeleri, emlak vergileri, kira ve sigorta gibi şeyleri içerir. Tazminatla ilgili giderler bordro, çalışanlara sağlanan faydalar, satış komisyonları ve emeklilik planlarından oluşur.
4) İletişim Giderleri
Tüm harcamalarda olduğu gibi şirketin faaliyeti ile uyumlu olması ve harcamanın şirket için yapılması gerekmektedir. İnternet, ADSL, telefon gibi iletişim amacı taşıyan harcamalar gider olarak yazılabilir.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
Gider gösterme, yaptığınız harcamalar için devlete 'bu harcamayı işim için yaptım' demektir. Bu durumda masraflarınız KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi hesaplanırken dikkate alınacaktır. Elbette yapılan her harcama gider olarak gösterilemez.
İşçi, Ücret ve Giderleri: Mal ve hizmetlerin üretimini gerçekleştirmek ve diğer işletme faaliyetlerini yerine getirmek için çalışılan işçilere verilen ücretlerle, bunlar için ödenen ya da tahakkuk ettirilen her türlü giderler (prim, ikramiye, sosyal yardımlar vb.) bu gider türüne girer.
İşletmeler için en önemli gider kalemlerinden biri şüphesiz personel giderleri. Bu gideri oluşturan elbette tek başına maaş değil. Çalışanların oluşturduğu maliyet, verilen maaşın yanı SGK primi ve işsizlik sigortası gibi kalemleri de kapsıyor. Personelin ulaşım, yemek ve diğer maliyetleri değişkenlik gösterebilir.
Şirketin kuruluşu ve sonrasında ofisin genel harcamaları gider kalemi olarak gösterilebilir. İlk olarak işin başlangıcında ofis için alınan masa, sandalye, teknik donanım, bilgisayar gibi demirbaşlar gider olarak gösterilebilmektedir.
Şirket adına ev satın almak, uzun vadede çeşitli avantajlar oluşturabilir. Satın alınan mülk, demirbaş olarak değerlendirileceğinden; amortisman gideri gösterilerek şirket karından indirim yapılabilir. Evde ikamet eden şirket çalışanı var ise, masraflar şirket gideri olarak gösterilebilir.
Kural olarak işletme faaliyetleri ile ilgili olarak kazancın elde edilmesi ve idame edilmesi için ya pılan özel araç telefonları ile cep telefonları faturalarına ilişkin ödemelerin ticari kazancın tespitinde genel giderler kapsamında indirim konusu yapılması mümkündür.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
Buna göre, fatura düzenleme haddinin altında kalan mal ve hizmetler için alınan perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.
Buna göre; yapmış olduğunuz kıyafet, ayakkabı, kuaför ve kozmetik harcamalarının kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Yemek giderleri: Arkadaş, aile yemekleri, işle alakalı olmayan market harcamalarını kapsıyor. Seyahat harcamaları: Tatil harcamaları, aile veya arkadaşların seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahati sebebiyle yapılan harcamaların eşe denk gelen kısımları.
Buna göre gider çeşitleri ilk madde ve malzeme, işçi ücret ve giderleri, memur ücret ve giderleri, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, çeşitli giderler, vergi resim ve harçlar, amortisman ve tükenme payları ile finansman giderlerinden oluşmaktadır.
Serbest meslek işletmesine dahil edilen veya edilmesi gereken taşınmazlara ilişkin hem amortismanın hem de yukarıda saydığımız tüm giderlerin (ısıtma, aydınlatma, su, telefon, internet aboneliği, temizlik, aidat, faiz vs.) tamamı mesleki kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
Akaryakıt pompalarına bağlı ÖKC fişlerinde, akaryakıt verilen aracın plaka numarasının girilmesi zorunludur. Bu nedenle, doğru plaka numarası yer almayan Ö. K.C. fişi, gider belgesi olarak kullanılamaz ; KDV 'si de indirilemez.
Bu itibarla, mesleki faaliyetinizin ifasında kullandığınızı belirttiğiniz akıllı saate ait harcamalar, 193 sayılı Kanunun 68 inci maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, anılan harcamaların serbest meslek kazancınızın tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri