Planlama; organizasyonun gelecekteki başarısı için gayelerin belirlenmesi ve bu gayelere ulaşmak için gerekli işlerin ve kaynakların kullanımının kararlaştırılmasını içeren bir plan hazırlama faaliyetidir. Plan; neyin ne zaman, niçin, kim tarafından ve nasıl yapılacağını gösteren bir taslaktır.
Planlama, geleceğe yönelik olarak, istenilen hedeflere ulaşmak amacıyla, sistemli eylem programları hazırlama süreci; Plan da “bir amaca ulaşmak için geliştirilen yöntem' ya da 'eylem programlarının ayrıntılı formülasyonu” olarak tanımlanmaktadır.
Yönetim sürecinin ilk aşaması olan planlama, neyin, niçin, nerede, ne zaman, nasıl ve kim ya da kimler tarafından yapılacağının kararlaştırılması veya belirlenmesidir.
İş yapılmadan önce hazırlanır. İşin üstesinden gelmek için gereklidir. Planlamanın amacı bir işin en düşük maliyetle, en etkili ve verimli şekilde yapılacağının önceden kestirilmesidir. Başka bir tanıma göre plan; bazı amaçlara ulaşmak için gelecekte uygulanacak bir dizi kararı hazırlamayı içeren bir süreçtir.
İlgili 37 soru bulundu
a) Tanım; Harita (plân) örneği 2010/4 sayılı genelgede; “parselin tapu plânından aynen alınan örneğidir.” Şeklinde tanımlanmıştır. 2010/4 sayılı genelge plân örneğini; talebe bağlı olarak kadastro müdürlüklerince yapılacak işlemlerden olarak belirlemiştir.
Daha etkin olmasına yardımcı olur. • Kendisine güvenini artırır. Sorunlarını çözmesini kolaylaştırır. Doğru karar vermesini sağlar ve kararsızlıktan kurtarır. Daha az fakat daha etkili çalışmayı sağlar • Çalışma isteği kaybolmaz. • Sınava az kaldı yetişmeyecek korkusunu yok eder.
Planlama, istenen bir amaca ulaşmak için gerekli faaliyetlerle ilgili düşünme sürecidir. Planlama, akıllı davranışın temel bir özelliğidir. Yalnızca istenen sonucu değil, aynı zamanda bu sonuca ulaşmak için gerekli adımları da görselleştirmek için mantık ve hayal gücünün kullanılmasını kapsar.
Planlamanın Amacı
Örgütsel faaliyetler arasında koordinasyon sağlayarak, bu faaliyetleri önceden belirlenen örgütsel hedeflere yöneltmektir. Planlama örgütsel işlevler arasında en önemli görülen ve en başta gelen işlevlerden biridir. Planlama işlevi, diğer işlevler tarafından yansıtılan önemli bir işlevdir.
Yönetimin ilk etkinliği de planlamadır. Neyin, ne zaman, nerede, kim tarafından ve nasıl yapılacağının önceden belirlenmesidir. Planlamanın temel amacı ve sorunu, örgüt etkinliğiyle verimliliğin artırılmasıdır.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Etkili bir planlama için gerekli unsurlar nelerdir? Etkili bir planlama için, hedefler, kaynaklar, zamanlama, riskler, eylem planı, uygulama ve değerlendirme aşamalarını içeren planlamalar; etkili planlama unsurlarına girmektedir.
Stratejik planlama sürecinin ilk adımı hedef belirlemedir. Bu adımda, organizasyonun amaçları ve hedefleri belirlenir. Hedefler, organizasyonun gelecekte nereye ulaşmak istediğini gösterir. Hedef belirleme aşamasında, organizasyonun misyonu ve vizyonu da göz önünde bulundurulur.
İyi bir planın sahip olması gereken özellikler genellikle şöyledir; Plan açık, kesin ve gerçekleştirilebilecek bir amaca yönelik olmalıdır, Örgütün değişen iç ve dış koşullarına uyum gösterecek bir esneklikte olmalıdır. Yapılması ve uygulanması en az giderle gerçekleştirilmelidir.
Planlama bir süreç olup, şehir plancısı bu sürecin önemli bir aktörüdür. Plancının rolü toplumun, toplumun planlama sisteminin ve siyasaların gelişmesine dayalı olarak evrilmektedir.
Belirlenmiş amaç ve hedeflere hızlı ve etkin cevap verme sistemidir. Hedeflere en kısa ve en uygun yoldan ulaşmayı sağlar.
Buna göre işletmelerde İKY 4 aşamadan oluşur: • 1. İnsan kaynakları süreçlerinin analizi. (İş analizi) • 2. İK ihtiyaçlarının belirlenmesi, • 3. İK arz ve talebinin dengelenmesi, 4.
Günlük Plan niçin gerekli; Eğitim ve öğretimde ortak konulara ve etkinliklere yönelmeyi sağlar. Konuların içeriği ve etkinliklerin mantıklı olarak sıralanmasını sağlar. Üzerinde önemle durulacak noktaları belirler.
Yönetmelikte "öğretmenler günlük plan yapar" diye bir ibare bulunmamaktadır. Ancak kılavuz kitabı olmayan derslerden günlük plan yapmak zorundadır. 2022 yılında kılavuz kitap uygulaması kaldırılmıştır. Dolayısıyla öğretmenler tüm derslerden günlük plan yapmak zorundadır.
Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri