Kat mülkiyetli tapuda, binanın özellikleri yazılır. Binanın yüzölçümü, metrekaresi, niteliği, bağımsız bölümün numarası ve ortak kullanım alanları gibi bilgilere kat mülkiyetli tapuda yer verilir.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki tam sahiplik durumunu gösteren belgeye müstakil tapu denilmektedir. Buna göre kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumudur. Burada müstakil tapu sahibi söz konusu kişinin gerçek kişi olması zorunluluğu yoktur.
Kat mülkiyetli tapu belgelerinde; inşaatı bitmiş yapıların yüz ölçümü, kişiye ait olan bölümün numarası, katı ve niteliği belirtilir.
Söz konusu daire inşa edilmemiş olduğu halde, kat irtifakı tapunuzu aldığınızda satın aldığınız daireye ilişkin tüm detayları tapuda belgelemiş oluyorsunuz. Dairenin kat numarası, açık adresi, hak sahibi olduğunuz arsa payının metrekaresi gibi tüm detaylar, kat irtifakı tapusunda yer alıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz. İskan verilmeyen evlerin teknik arızaları sebebi ile maddi zarara uğrayabilirsiniz.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat söz konusudur. Kısaca; inşaat boyunca geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süreliğine alınacak belgedir. İnşaat sırasında alınan kat irtifakı, inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilir.
Bazı prosedürler sonucu kat mülkiyeti tapusu alınabilir. Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskan belgesine sahip olunması gerekir. Yani, tapuda bu ibareyi gördüyseniz, binanızın iskanı alınmış, sorun yok demektir.
Tapuda bedeli 'vergi değeri' kadar göstermek
Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor. Mesela, yukarıda da örnek verdiğimiz 400 bin liralık ev, gerçek değeri olan 400 bin üzerinden satılıp, tapuda vergi değeri kadar yani 100 bin lira olarak gösterilebiliyor.
Bu tapularda sadece görsel değil içerisine QR ve Proje m2si gibi birtakım özellikler de getirdi. Burada tabii dikkat etmemiz gereken kısım proje m2si. Artık 2020 yılından itibaren projelendirilmiş tüm gayrimenkullerin Net ve Brüt m2leri tapularda yazmaya başladı.
Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Gayrimenkulün değeri, öncelikle daha az tapu harcı ödemek amacıyla piyasa değerinden düşük gösterilmektedir. Tapu harcı alım satımda her bir taraf için %2 olmak üzere toplam %4 uygulanmaktadır.
Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim.
Tamamlanmış projelerde kat mülkiyeti alınması zorunludur. “İskan var, kat mülkiyeti yoksa ne olur?” sorusunun yanıtını merak ediyorsanız söyleyelim: Bu durumda, sahip olduğunuz daire ya da dükkânın size ait olduğunu belirtecek güncel bir belgeye sahip olmadığınızdan yasal bir zorunluluk yerine getirilmemiş demektir.
Kat Mülkiyeti Almak Zorunlu Mu? Kat mülkiyeti alınması zorunlu değildir. Ancak, inşa edilen mülkteki payınızın resmi kayıtlara geçmesi için önce irtifak tapusu almanız, ardından irtifak hakkını daire tapusuna çevirmeniz gerekir. Tamamlanmış binadan ev alıyorsanız mutlaka kat mülkiyeti almalısınız.
Kat İrtifakı Tapu Yerine Geçer Mi? Kat irtifakı tapu belgesi yerine geçmesi söz konusu değildir. Çünkü tapu belgesi doğrudan taşınmazın kalıcı olduğu bir belgedir. Bu nedenle tapu belgesi yapıda tüm alt yapı ve inşaat aşamaları tamamlandıktan sonrasında yasal merci üzerinden alınır.
Kat İrtifaklı Daire Alınır mı? - Emlaksitem. Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir.
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan binaların her bir bağımsız bölümü için yapı oturum izin belgesi alınmasıyla oluşturulan tapu niteliğine deniyor. Dolayısıyla kat mülkiyetli binaların daire, dükkan veya depo gibi bağımsız birimleri kendine ait bir tapu niteliği kazanmış oluyor.
Kat irtifaklı yapılarda geçerli olan “arsa” niteliği kalkar ve kat mülkiyetine geçiş ile birlikte bağımsız bölümlerin tapudaki niteliği, “bina” olur. Yapının inşaatı tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine başvuru yapıldığı için yapının projeye uygun inşa edilmeme riski ortadan kalkar.
İnşaatı bitmiş olan bir taşınmaz için hak sahibi tarafından gerçekleştirilmek istenen kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş başvurusu için herhangi bir vergi ya da harç ücreti alınmamaktadır.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri