11. gün prepupa bir pupa olur. Pupa dönemi prepupa dönemiyle birlikte ana arıda 7, işçi arıda 12 ve erkek arıda 15 gündür. Yumurtanın petek gözüne bırakıldığı andan itibaren ergin arı oluncaya kadar geçen süre ana arı için 16, işçi arı için 21 ve erkek arı için 24 gündür.
İlk 20 gününü kovan içinde, kovan içi hizmetlerle tamamlayan ve 21 günlük olan işçi arılar artık kovan dışı hizmetler için hazırlardır. Ömürlerinin geri kalan kısmını kovan dışında ve arazide çalışarak kovana nektar, polen, propolis ve su taşırlar. Kovan dışı görevleri yapan bu arılara "tarlacı arılar" denir.
PUPA: 6 günlük larva döneminde 5 kez gömlek değiştiren larva pupa dönemine girer. Yumurta yumurtlandıktan sonra 8. günün sonunda işçi arı larvası içeren gözün ağzı mühürlenir. Larva 9. gününde başındaki özel bir bezden salgıladığı salgıyı kullanarak bir kozaya dönüşür.
pupa haline gelir. Pupa dönemi prepupa dönemi ile birlikte ana arıda 7, işçi arıda 12 ve erkek arıda ise 15 gündür. Yumurtlamadan itibaren 8. günün sonunda arı larvası içeren gözün ağzı kapanır.
Basit olarak arının; yumurta ve larva dönemi açık yavru, pupa dönemi de kapalı yavru olarak adlandırılır. Ana arı, işçi arı ve erkek arı için toplam açık yavru dönemi sırasıyla 8.5, 9 ve 9.5 gün olup benzer sıra içinde kapalı yavru dönemleri ise 7.5, 12 ve 14.5 gündür.
İlgili 43 soru bulundu
Petek gözü içerisinde geçen dönem (kuluçka süresi) ana arıda 16, işçi arılarda 21, erkek arılarda da 24 gün sürmektedir. YUMURTA: Arı yumurtası silindir şeklinde, uçları yuvarlak ve uzun ekseni boyunca eğri bir dışbükey görünümündedir.
Bu çıtalar, kendi ekseni etrafında dönebilecek şekilde veya çerçeve içerisinde çıtaların yeri oyularak (birbirlerine geçmeli) hazırlanabilir. Çerçevedeki her bir çıtada 15 ana arı yüksüğü olmak üzere tüm çerçevede 45 yüksük bulunmaktadır.
Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir. Her hafta arıların çalıştığı saatlerde kovanlar dıştan kontrol edilerek, kuşkulanılan kovanlar açılarak denetlenir.
Bu nedenle işçi arı en fazla altı hafta, erkek arı da altı ay yaşayabilirken ana arı altı yıla kadar yaşayabiliyor. Ana arı olarak yetiştirilecek larva, işçi arı ve erkek arı olacak larvaya göre daha kaliteli ve daha zengin arı sütü ile besleniyor.
Bal Arısı: 3 ay kadar yaşayabilir. Arıların ömrü sezona ve aylara göre değişiklik gösterebilir. İlkbahar ve yaz aylarında 45 gün yaşarken, kışlatmaya giren arı ortalama 6 aydan daha uzun bir süre yaşayabilir. Yani arılar ne kadar uzun süre çalışırlarsa o kadar hızlı ölürler.
Depolanan sperm daha sonra kovan içindeki hücrelere bırakılmadan önce kraliçenin vücudunda depolanan yumurtaların döllenmesi için kullanılır. Bu döllenmiş yumurtalar dişi işçi arılara dönüşürken, döllenmemiş yumurtalar erkek arılara dönüşür.
Her bir petek yüzeyinde 3.500 adet göz bulunmakta olup bir peteğin her iki yanında toplam 7.000 göz vardır. Ana arı tarafından tamamen yumurta atılan petekte 7.000 ergin arı yetiştirilir ki bu da 2 çerçeve ergin arı demektir.
Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak kolonide yavru yetiştirilebilmesi ve petek gözlerden çıkan genç arıların gelişmelerini tamamlayabilmeleri için mutlaka polene ihtiyaçları vardır. Polen; arıların protein, vitamin, yağ ve mineral madde ihtiyaçlarını karşılayan doğal bir besin maddesidir.
✓ Kolonilerde 13-18 günlük işçi arılar tarafından balmumu salgılanarak petek örülmektedir. verilmelidir. ✓ Arılara, dalak olarak tabir edilen peteklerin örülmesi için müsaade edilmemelidir.
İşçi arılar üç ay kovan içinde, üç ay kovan dışında toplam altı ay çalışırlar. İşçi arılar ömrü boyunca sadece bir çay kaşığının 12'de 1'i kadar bal yapabilirler.
Bunun nedeni peteklerin altıgen şeklinde yapıldığında daha dirençli bir hale gelmesidir. Petekler altıgen şekil sayesinde dirençli hale gelir ve arıların topladığı balları daha rahat bir şekilde taşıyabilir. Eğer sekizgen, beşgen veya daire gibi şekilleri seçselerdi kör noktalar arasında boşluk kalacaktır.
İşçi Arının Yaşamı Gün Yaptıkları İşler 0-3 Petek gözlerini temizleme. 4-6 Yaşlı larvaları nektar ve polenle besleme. 7-12 Genç larvaları arı sütüyle besler. 13-18 Balmumu salgılama ve petek örme.
Tüm işçi arılar dişi olmasına rağmen bir arı kolonisindeki dişilerden sadece kraliçe arı (ana arı) çiftleşme kapasitesine sahiptir. Kolonide bunların haricinde, görevleri kraliçeyi döllemek olan, az sayıda erkek arı (dron) bulunur.
Doğa Severler Kulübü - Arılar, çiçeklerin içinde günde yaklaşık 6 saat kadar uyur, ayrıca diğer arılarla uyumayı ve birbirlerinin ayaklarını tutmayı severler. | Facebook.
Mart ayında arılar yavru ve yumurtaya başlarlar. Bu nedenle, kovanların açılması ve muayenesi havanın güneşli, rüzgarsız ve sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olduğu 12.00-14.00 saatleri arasında yapılmalıdır. Yavruları üşütmemek için, kovanları fazlaca açık tutmaktan kaçınılmalıdır.
Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Yapılan araştırmalarda bir arının 11.5 km mesafeye gidip geldiği tespit edilmiştir. Aslında bu mesafe oldukça uzundur. Ayçiçeği gibi bazı tarla bitkilerinde saf tohumluk üretimi için özel çeşitlerde arıların 6.5 km civarında uçtuğu hesap edilir.
Modern Arı Kovanı
Kovanlarda polen tuzağı, kuluçkalık (ahşap-tahta çıtalı), ballık (çıtalı), dip tahtası ve kovan kapağı bulunmalıdır. Kovanlar yeni, mavi veya beyaz boyalı olacaktır. Kovanlar 50*42*29 ölçülerinde olacaktır. Çerçeve ölçüsü en az 24 cm olacaktır.
Kraliçe. Her koloninin her zaman sadece tek bir kraliçesi vardır. Kraliçe arı beş yıla kadar yaşar ve bu zaman zarfında çocuk doğuran sadece odur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri