İhtar çektikten sonra işçinin işe gitmesi gerekir mi sorusuna evet cevabı verebiliriz. Genel olarak ihtar türüne göre değişse de işe gitmek en doğrusu olacaktır. Eğer ihtar çekildikten sonra işçi işe devam etmezse çeşitli hak kayıpları doğabilir. Bu hak kayıplarını engellemek için mutlaka işe gidilmesi gerekmektedir.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen yanlışlardan biri olan 3 ihtar ile işten çıkarma yapılabileceğidir. Aslında net bir sayı verilebilen bir konu değildir. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
Uygulamada sıklıkla yaşanan kafa karışıklığı arasında ihtar çekildikten sonra ihtarname işyerine ulaşana kadar çalışmaya devam edilip edilmeyeceği hususudur. Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir.
İşçi, işverene sunacağı ihtarname ile fazla mesai alacağı, hafta tatili, ücret alacağı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarını talep edebilir.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir; işçiye fazla mesai yaptırılması, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, işçiye yıllık izin verilmemesi, işçiye yıllık izin ücretinin ödenmemesi, işyerinde mobbing yapılması, işçinin haksız olarak işten çıkarılması, işçiye ücretin ödenmemesi, işçiye ücretinin eksik ödenmesi, işçinin zorla ...
İlgili 33 soru bulundu
Eğer ihtar çekildikten sonra işçi işe devam etmezse çeşitli hak kayıpları doğabilir. Bu hak kayıplarını engellemek için mutlaka işe gidilmesi gerekmektedir. İşe gitmeyen işçinin iş akti işveren tarafından sonlandırılabilir. Bundan dolayı ihtarname çekildikten sonra işçi çalışmaya devam etmelidir.
Cevap net: İşçi derhal fesih hakkını kullanmış ve ihtarname çekmiş ise ihtardan sonra ise gitmemelidir. İşyerine tebligat ulaşana kadar çalışmaya devam etme gibi bir durum yoktur.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir. 3 seneden fazla çalışan işçilere ise 8 haftalık maaş karşılığı ihbar tazminatı ödenir.
Tebligatın işçiye tebliğ tarihinden itibaren, ihtarnamede işçiye verilen 2-3 günlük süre beklenmeli ve bu sürede işçinin işe başlamaması veya mazeretini bildirmemesi halinde çıkış işlemleri yapılmalıdır.
Fakat bu süreler içinde cevap vermemeniz, hukuk düzenince susma, ikrar yani iddiaları kabul etme anlamı taşımadığından aleyhinize olumsuz bir hukuki sonuç doğurmayacaktır. Bu nedenle tarafınıza gönderilen ihtarnameyi cevaplamamanız durumunda kabul etmiş sayılmayacaksınız.
Kanunun “Yazılı bildirim” başlıklı 109. maddesi uyarınca da bu bildirimin işçiye yazılı olarak ve imza karşılığında yapılması gerekir. İşçi bunu imzalamazsa bu durum o yerde tutanakla tespit edilir.
İhtarnameyi çeken kişi belirli bir süre öngörmüş olabilir ve bu süre içerisinde itiraz yapılması gerekir.Kira sözleşmelerde sona ermesinden önce kiracı borcunu ödemez ise kiralayan kişi 6 ay veya daha uzun kira sözleşmelerinde 30 günlük, daha kısa süreli yapılmış kira sözleşmelerinde 6 günlük bir süre verilerek ...
Kural olarak kanunda gösterilen haller dışında ihtarname çekilmesi zorunlu değildir.
İş piyasası ve işten çıkarma prosedürleri hakkında bilinen bir diğer yanlışlardan olan 3 ihtar ile işten çıkarma durumu da aslında net bir sayı verilebilen bir konu olmamaktadır. İhtar sayısına bağlı olarak iş çıkışının yapılması durumu belirli bir hüküm ile uygulanan bir mesele değildir.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde ve zorlayıcı sebeplerin varlığında, işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
3 YIL ÇALIŞAN NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ALIR? 2023 Brüt Asgari Ücret: 10.008 TL'dir. 3 yıllık asgari ücretli bir çalışanın kıdem tazminatı 45,560.90 TL'dir.
Bu ihtarname en az 30 günlük süre verilerek gönderilmelidir. Kiracıya ihtar çekme nasıl yapılır konusuna gelecek olursak, ihtar için yazılı bir belge hazırlanmalıdır. Bu ihtarnamede, eğer 30 günlük süre içerisinde kiracı borcunu ödemezse, ev sahibinin sözleşmeyi fesih edeceği yazılı olur.
İşçiye verilen ihtardan sonra yeni bir yükümlülük ihlali meydana gelmemişse, sırf ihtara konu olan davranışa dayanarak iş sözleşmesi geçerli nedenle sona erdirilemez. Çünkü ihtarın verilmesiyle işveren, ihtara konu olan davranış nedeniyle iş sözleşmesini feshetme hakkından örtülü olarak feragat etmiş bulunmaktadır.
*İlk ihtarnamenin tebliğine rağmen işçi gelmezse, tavsiye olarak ikinci bir ihtarnamenin çekilmesi uygun olacaktır (hukuki bir zorunluluk değildir) İkinci ihtara rağmen işçi gelmezse iş veren devamsızlık nedeniyle iş akdini fesih edecektir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
İşçinin 3 Gün İşe Gelmemesi, 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, İşçinin 3 Gün İşe Gelmemesi halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
İşveren mesela işçi çıkışını; - 10 gün içinde SGK'ya Ek 5 formuyla yapmazsa SGK'dan ceza alır. - 15 gün içinde İŞKUR'a İAB (İşten Ayrılma Bildirgesi) formuyla yapmazsa İŞKUR'dan ceza alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri