Oksi-asetilen kaynağında kaynak havuzu, oksijen-yanıcı gaz veya hava-yanıcı gaz karışımının lokal etkisi ile oluşur. Bu egzotermik reaksiyondur. Yüksek alev sıcaklığı (3200 °C) aynı zamanda yüksek birincil alev verimi (17,4 ) nedeniyle tek yanıcı gaz olarak asetilen kullanılmaktadır.
Oksi-Gaz Alevi ile Sert Lehimlemede Alev Türleri
Çelik, bakır gibi metallerin sert lehimlenmesinde genellikle tercih edilir. Karbürleyici Alev : Yanıcı gaz oranı fazla olan alevler karbürleyici alev olarak isimlendirilir. Yanışı daha sakindir. Alev konisi normal aleve göre daha uzundur.
Yanıcı bir gazın oksijen ile yakılmasıyla elde edilen yüksek ısı ile metalin eritilerek kaynatılması işleminde en yaygın yakıt olarak asetilen gazı kullanıldığı için, genellikle oksi asetilen kaynağı olarak telaffuz edilir.
Asetilenin oksijen ile yakılmasında takriben 3200o C sıcaklığa ulaşılır. Genellikle % 50 - % 50 oranında oksijen - asetilen karışımı ile kaynak yapılır. Yüksek ısı ile oluşturulan kaynak banyosu istenilen dikiş boyunca ilerletilirken banyoya genellikle metal kaynak teli damlatılarak arzu edilen miktarda dolgu yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Suyun kütlesinin %88'i oksijendir, bu yüzden canlı organizmaların kütlesinin büyük bir kısmını oksijen oluşturur. Organizmalardaki hem organik (proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) hem de inorganik (dış iskelet, dişler ve kemikler) neredeyse tüm ana moleküllerin yapısında oksijen bulunur.
Dünya atmosferinde %21 oranında bulunan ve yaşamsal öneme sahip gazdır. Oksijen gazı ayrıca, okyanuslarda %85 oranında, kaya ve minerallerde %46 oranında ve insan vücudunda %60 oranında bulunur.
Oksijen kaynağında çıplak kaynak telleri kullanılır. Kaynak teli iĢ parçasının özellikle- rine en yakın değerlere sahip olmalıdır. Kaynak telleri uluslararası alanda semboller ile ifade edilmiĢ olup, G I, G II, ..., hâlinde ifade edilmektedir. G harfi kaynak yöntemi, yani oksijen kaynağının, uluslararası ifadesidir.
LPG, bütan ve propan gazlarına ve bunların belirli oranlarındaki karışımlarına verilen genel isim olup Türkiye'deki ev tüplerinde kullanılan LPG %70 bütan, %30 propandan oluşmaktadır. Yüksek yoğunluğu sebebi ile havadan ağır olan LPG hidrokarbon esaslı yanıcı bir gazdır.
Ham petrolün rafinelerde arıtılması ya da doğalgaz kuyularından eş zamanlı elde edilen LPG, bütan ve propan gazının belli oranlarda karışımından oluşuyor. Bu iki gazın karışımı LPG'nin daha yanıcı özellikte olmasını sağlıyor.
•Ateşlenme sıcaklıkları oksijen ile asetilenin karışımlarına, içindeki su buharı oranına göre değişim gösterir. Hava ile karışımlarında alev sıcaklığı yaklaşık 2200 °C, oksijen ile karşım oranına bağlı olarak 3100 °C olabilir.
Oksijen tüpü çeşitleri, içinde saf oksijen bulunan tüplerdir. Oksijen gazı içerecek şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiş olan bu tüpler, yüksek basınçlı kap olarak uygun destek sağlar.
Oksi-yakıt kaynak, basit bir birleştirme işlemidir ve kaynak teknolojisinin temellerinden biridir. Uygun ekipmana sahipseniz, ihtiyacınız olan tek şey kaynak için gazdır.Asetilen ve oksijen gaz tedariği tüm tüp boyutlarında mevcuttur - kolayca sipariş edilebilir.
Oksijen hortumlarının renkleri mavi, asetilen hortumlarının renkleri ise kırmızıdır.
Argon kaynağında genellikle koruyucu olarak “argon gazı” kullanılır. Argon gazı, soy gazdır yani herhangi bir tepkimeye girmez ve güçlü bir koruma sağlar. Ateşleme özelliklerini ve arkın kararlılığını optimize eder ve helyumdan daha iyi bir temizleme alanı elde edilmesine yardımcı olur.
Oksi-Propan (LPG, Doğalgaz) için; önce tutamak üzerindeki yanıcı gaz valfini (2) kapatınız.
Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor. Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor.
Motor Ustası Halit Avcıoğlu; üretmiş olduğu kitin maliyetinin oldukça düşük olduğunu dışarıdan hiç malzeme almadan sadece kendi atölyesindeki malzemeleri kullanarak ürettiğini belirtti. Halit Avcıoğlu'nun geliştirdiği LPG kiti araca montajlandığında egzoz dumanının azaldığı ve motorun daha sessiz çalıştığı görüldü.
LPG'li araçlarda propan gazının yanı sıra bütan gazı da bulunur. Bu iki gazın birleşimi, LPG'nin daha yanıcı ve daha verimli olmasını beraberinde getirir. Ancak LPG yanıcı bir gaz olduğu için bu türdeki araçları kullanırken son derece dikkatli olunması gerekir. Özellikle kullanılan gazın kalitesi çok önemlidir.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar. Atmosfere oksijen sağlayan bir diğer kaynak ise atmosferdeki suyun ışık yardımıyla oksijen ve hidrojene ayrışmasıdır.
"Oksijenli yakıtla kesme nedir?" diye merak ediyorsanız yanıtı basittir. Çelik sac gibi malzemeleri kesmek için saf oksijen ve yakıt gazı kullanılan bir termal kesme prosesidir. Oksijenli yakıtla kesme torçundan gelen ısı, çeliğin yüzeyini veya kenarını yaklaşık 1800?'ye yükseltmek için kullanılır.
Oksi-gaz kaynağında, yanıcı gaz olarak değişik gazların kullanımı mümkündür. Ancak yakıcı gaz olarak sadece oksijen gazı kullanılır.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Molekül ağırlığını soruyorsan Azotun molekül ağırlığı yaklaşık 14 g/mol, Oksijenin molekül ağırlığı yaklaşık 16 g/mol'dür. Yani Oksijen daha ağırdır. Atmosferdeki oranları ise Azot yaklaşık %78, Oksijen yaklaşık %21'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri