ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
Savunmanıza cevap yazmazsanız suçlamayı kabul etmiş olursunuz.15 gün içerisinde savunmanızı hazırlamanız gerekiyor.Neyle suçlandığınızı bilmiyorum ama iş yerinde uyumak işi aksatmak yada buna benzeri durumlarda alabileceğiniz ceza kınama cezasıdır.6 ay içerisinde 3. kınama cezasını aldığınız zaman ücret kesimine ...
Özellikle ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesinde işçinin savunması aranmaz. Haklı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf, fesih iradesini karşı tarafa iletmek, yöneltmek zorundadır; aksi takdirde haklı nedenle fesih işlemi yok hükmündedir.
Genel olarak personelden yazılı olarak savunması istenmesi çalışanlar tarafından bu durumun kötü bir durum olgusu olduğunun kanaatini taşırlar. Oysa savunma verilmesi durumu şeffaf bir şekilde aktarabileceğiniz ve haksız durumlara düşmemek için işçiye sunulan bir ifade şeklidir.
Peki ücret kesme cezası verilmeden önce işçiden savunma alınması zorunlu mudur? Bu konuda Sarper Süzek Hoca'nın değerlendirmesi şu şekildedir: “Hukukumuzda disiplin cezasının uygulanmadan önce kural olarak işçinin savunmasının alınması zorunluluğundan söz edilemez.
İlgili 25 soru bulundu
İşçinin, savunmaya gelmediği mutlaka ispat edilmek zorunda. Bu nedenle gerekirse noter kanalıyla savunmaya davet yazısı gönderilmeli ve işçinin bu yazıyı almasına rağmen savunma vermediği tutanakla kayıt altında tutulmalı.
İşçinin yeterliliğinden veya davranışlarından dolayı geçerli nedene dayalı olarak iş sözleşmesinin feshedilmesi isteniyorsa mutlaka işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunması alınmadan bu sebebe dayalı olarak yapılan fesihler haksız fesih olacak ve işe iade davaları işçi lehine sonuçlanacaktır.
ÖZET:iş sözleşmesi işçinin verimine veya davranışına bağlı sebeplerle feshediliyorsa muhakkak işçinin savunması alınmalıdır. İşçinin savunmasının alınmadan geçerli nedene dayalı olarak yapılan fesih; geçersiz fesih kabul edilecek ve işe iade davası işçi lehine sonuçlanacaktır.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
MADDE 10 – (1) Hakkında disiplin işlemi başlatılan işçiden konuyla ilgili yazılı savunması alınır. Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
İşveren, işçiye ihtar vermeden önce savunmasını almakla yükümlü değildir. Dolayısıyla, işçiye davranışı nedeniyle ihtar verilirken, savunmasının alınmaması ihtarı geçersiz kılmaz. İşçinin savunması, sözleşmenin feshinden önce alınmalıdır (İNCİROĞLU, Lütfi, Sorulu Cevaplı İş Hukuku Uygulaması, s.82).
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
İşçi savunması, iş yerinde çalışan ve işveren arasında anlaşmazlık yaşandığı durumlarda talep edilebilir. Zorlu iş dünyasında dönem dönem yaşanabilen tartışmalar, çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşturulan şikayetler ve devamsızlık gibi konular işçiden savunma talep edilmesine neden olabilir.
3 Tutanak İşten Çıkarma
Nitekim ilgili mevzuatta da tutanak sayısına dair bir hüküm mevcut değildir. Somut olayın özelliklerine göre, işveren hiç tutanak tutmadan dahi işçiyi işten çıkarma hakkına sahip olabilir.
Savunma sayesinde edindiği bilgiler ile işveren, iş sözleşmesinin feshedilmesinin gerekli olup olmadığını, durumun haklı neden seviyesine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirebilir. Keza savunma alınması, feshin son çare olması ilkesinin uygulanabilmesine de yardımcı olur.
Tutanakta mutlaka olay, olay tarihi ve saati, yeri, tanıkların ve mümkünse işçinin de imzası alınmalıdır. Tutanak tutulursa ne olur? sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Tutanak, işverenin elinde bir delil olduğundan dolayı şartlar mevcutsa İş Kanunu hükümlerine göre işçinin iş akdini sonlandırabilir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinde belirtilen sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerde ve zorlayıcı sebeplerin varlığında, işveren iş sözleşmesini derhal feshedebilir.
Tutanağın her sahifesi duruşma hakimleri ve zabıt katibi tarafından ayrı ayrı imza edilmeli ve tutanak hiçbir zaman imzasız bırakılmamalıdır. Aksine hareket bozmaya neden olur. İmza edilmeyen tutanağın ilgili olduğu oturumun tekrarlanması icap eder.
İşçinin hakarete uğradığını öğrenmesinden itibaren 6 gün ve her halükarda 1 yıl içinde istifa etmesi gerekir. İşçi kıdem tazminatını alabilir. İşçi veya işveren için ihbar tazminatı yükümlülüğü doğmaz. Somut olayın özelliklerine göre ayrımcılık tazminatı borcu doğabilir.
İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
İhtar çektikten sonra işçinin işe gitmesi gerekir mi sorusuna evet cevabı verebiliriz. Genel olarak ihtar türüne göre değişse de işe gitmek en doğrusu olacaktır. Eğer ihtar çekildikten sonra işçi işe devam etmezse çeşitli hak kayıpları doğabilir. Bu hak kayıplarını engellemek için mutlaka işe gidilmesi gerekmektedir.
4857 sayılı İş Yasası haklı fesih nedenlerini üç başlık altında toplamış. Birincisi sağlık sebepleri, ikincisi ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri. Üçüncüsü de zorlayıcı sebepler olarak sıralanmış.
İşveren, bir işçiyi sebepsiz yere işten çıkaramaz. İş akdinin sonlandırılması için bir sebep sunulması gerekmektedir. Olur da sebep bulunamaz ve yine de işten çıkarılırsa tazminat hakları doğar. Ayrıca çalışan başvurup işe geri de dönebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri