Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir.
Sadece kasların gelişmesi ve iyileşmesi için değil, daha derin bir uyku için son derece faydalı olan akşam sporu, güne çok daha dinç ve dinlenmiş bir şekilde başlamanızı sağlayabilir.
Öğleden Sonra ve Akşam Antrenmanları
Öğleden sonra ya da akşam yapılacak egzersizler kas kütlenizi geliştirmede ve performansınızı arttırmada oldukça etkilidir. Bu yağ yakmayacağınız anlamına gelmiyor. Tabii ki doğru beslenme ve spor ile yağ yakarak kilo vermek günün her saatinde mümkün.
Yaptığınız antremanlarda vücudunuzun spora verdiği tepkiler çok önemlidir. Sabah, akşam, öğlen veya öğleden sonra yani istediğiniz vakitte spor yapabilirsiniz. Spordan alacağınız verim pek değişmeyecektir.
Akşamları Egzersiz Yapmanın Faydaları
Yükselen hormanlar glikoz seviyesinin de artmasına neden olmuştur. Akşamları yapılan sporun sabah saatlerinde yapılana göre daha olumlu sonuçlar verdiği görülmüş. Egzersiz programınızı belirlerken ne için spor yaptığınızın önemi büyük.
İlgili 42 soru bulundu
Spor yapmanın gece geç saatlerde aslında önerilmemesinin nedeni; gece vücudun dinlenme zamanının başlıyor olmasıdır. Vücudun tüm fonksiyonları yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. Bu süreç içinde spora başlanırsa, vücut yeniden harekete geçip dinçleşecektir.
Performans: Vücut ısısı öğleden sonra en yüksek seviyeye ulaşır ve kaslar daha esnek hale gelir. Bu nedenle, öğleden sonra spor yapmak daha yüksek bir performans düzeyi sağlayabilir.
Akşam spor yapmak, vücudun rahatlamasında, uyku rutininin düzene girmesinde ve uykunun kalitesinde önemli derecede etkilidir. Akşam saatlerinde yapılan spordan gündüz saatlerinde yapılan spor kadar verim alabilmek için spor süresine ve temposuna dikkat etmek gerekir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Gece yapılan ağır bir ağırlık antrenmanında bir zararı yoktur önemli olan antrenmanı yapacak kadar enerjik ve zinde olmamız. Bunun sonucunda da ağırlık antrenmanlarının asıl getirisi olan kas kazanımın yanı sıra vücudu zinde tutma, depresyon seviyesini azaltma gibi artıları da mevcuttur.
Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir.
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Spor öncesi ve sonrası beslenmede biçiminde en önemli konu ise sabah aç karına spor yapılıp yapılmayacağıdır. Spor uzmanlarına ve fitnes eğitmenlerine göre sabahları aşırıya kaçmadan aç karına spor yapabilirsiniz. Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir.
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Yeni başlıyorsanız, muhtemelen haftada bir günlük programla bile hemen sonuç görebilirsiniz. Ancak, düzenli spor yapıyorsanız ve haftada birden fazla egzersiz gününe alışkınsanız, ilerleme kaydetmek için programınızı yoğunlaştırmanız ve haftada dört ila beş gün çalışmanız gerekebilir.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Her gün spor yapmak kasların çok fazla yorulmasına ve dinlenip güçlenmeye zaman bulamamasına neden olur. Kaslarınız sizin zannettiğiniz gibi çalışırken değil dinlenirken güçlenir. Ayrıca güçlenmeyen kaslar (özellikle spora yeni başlandıysa ya da uzun süredir spordan uzak kalındıysa) sakatlanmalara da neden olabilir.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Fitness hangi saatlerde yapılmalı diye katı bir kural yok. Sabah veya akşam spor yapın fark etmez, kas gelişimi açısından fark minimum düzeyde olacaktır.
Tempolu yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek ve hatta oturmak yerine ayakta durmak bile metabolizmayı hızlandırarak dinlenim sırasında daha fazla kalori yakılmasını sağlar (1).
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Vücut Geliştirme ve Fitness İçin En İdeal Vakitler
Ayrıca akşam egzersizlerini etkisiz kılabilen sosyal sebepler de mevcut. En ideal antrenman saati; sabah 9- 11.30 arasında olduğu saptanmıştır. İkinci tur içinde devam edilecekse; akşam 16.00- 18: 00 arası olduğu düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri