Çalışanın fazla mesai yaptığı toplam saatin ücreti maaşa dâhil edilerek ödenir. Örneğin, brüt maaşı 15.000 TL olan bir işçi 1.000 TL'lik ek mesai ücreti almaya hak kazandıysa ödeme brüt 16.000 TL şeklinde yapılır. Bu ücret, personele rutin maaş günlerinde ödenebilir.
Fazla mesai ücretin saatlik ücretin %50 zamlı halidir. Bu yüzden saatlik ücreti 1,5 ile çarpıyoruz. Fazla çalışma olarak çalıştığı süreyi 45 saati aşan süreyi baz alıyoruz. Fazla mesai ücreti; 9 saat x 80 TL = 720 TL'dir.
40 TL, saatlik çalışma ücretine karşılık gelen rakamdır. Bu rakam 1,5 ile çarpıldığında fazla mesai ücreti hesaplanabilmektedir. 40×1,5=60 TL. 60 TL işçinin bir saat fazla mesai ücreti olurken bu işçi ayda 10 saat mesai yapıyorsa alacağı fazla mesai ücreti toplamı aylık 60×10=600 TL'dir.
İşveren işçinin hak kazandığı ücret, fazla mesai ve diğer hak ve alacaklarını banka kanalıyla ödemek zorundadır. Ancak uygulamada çoğu işveren, asgari ücret tutarını banka ile, kalan maaşı ise elden ödemektedir. Ya da işveren maaşın tamamını banka ile ödese de fazla mesai alacaklarını elden ödemektedir.
Çalışanın saatlik ücretini bulmak için, aylık ücreti aylık toplam çalışma saatiyle bölmeniz gerekmektedir. Örneğin, çalışanın aylık ücreti 30.000 ₺ ise, saatlik ücreti 30.000 ₺ / 200 saat = 150 ₺ olarak hesaplanır.
İlgili 41 soru bulundu
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
10.008/225= 44.48 TL işçinin saatlik ücreti olarak bulunacaktır. Yukarıda da açıklandığı üzere fazla mesai ücreti işçinin saatlik ücretinin %50 zamlı olarak verilmesidir. Buna göre asgari ücretli işçinin mesaiye kalması durumunda alacağı saatlik ücret 66 TL 72 kuruş olacaktır.
Fazla mesaisini alamayan işçi işvereni şikayet edebilir, İş Mahkemesi'nde dava açabilir. İş Kanunu'na göre Türkiye'de haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süre, günde 11 saati aşmamak koşulu ile işyerinde haftanın çalışılan günlerine farklı bir şekilde dağıtılabilir.
Yerleşik Yargıtay içtihatları gereğince, fazla mesai ücret alacağı ödenmeyen çalışanların iş akitlerini haklı nedenle derhal feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu şekilde işten ayrılacak olan işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanacak ancak ihbar tazminatı hakkına hak kazanamayacaktır.
İşçi fazla çalışma iddiasını yazılı belgelerle ispat edebileceği gibi yazılı belge olmaması durumunda iddiasını tanık beyanlarıyla da ispat edebilir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir.
Bazı bordrolarda fazla çalışma sütunu bulunmamaktadır. Bordronun fazla çalışma ile ilgili bir hanesi olmadığında, imzalı dahi olsa bordro fazla mesai konusunda yazılı delil sayılmayacaktır. Bu durumda işçi, yaptığı fazla mesainin imzası ile yapmadığını kabullenmesi gibi bir zorunlulukla karşı karşıya değildir.
Fazla mesai kesintiye tabidir
Dolayısıyla fazla mesai ödemesi de bir ücret olarak değerlendirilecek ve bu ödemeden gelir vergisi, damga vergisi ve SGK prim kesintileri yapılacaktır.
Fazla çalışma mesai ücreti işin normal zamanda saatlik ücretinin %50 fazlası olarak hesaplanır. Fazla çalışma en fazla ne kadar olabilir? İşçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
4857 sayılı İş Kanunu'nun “Çalışma Süresinden Sayılan Haller” başlıklı 66/1-b maddesi uyarınca: “İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler de çalışma süresinden sayılmaktadır.”
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında (davalarda) fazla çalışma ücreti sıklıkla gündeme gelmektedir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçi fazla çalışma ücretine hak kazandığını tanık, yazılı belge gibi delillerle ispatlayabilir.
-Günde 7,5 saatten az çalışması gereken sigortalılar. -Gece döneminde (20.00-06.00 arası) çalışan sigortalılar, -Yer altında maden işlerinde çalışan sigortalılar, -Maden ocaklarında, kablo döşeme işlerinde, kanalizasyon yapılmasında ve tünel yapılması gibi işlerde çalışan sigortalılara da fazla mesai yaptırılamaz.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Yargıtay kararlarına göre, işçi izin vermediği bir fazla çalışma yapmaya zorlanamamakta ve işçinin izninin bulunmadığı fazla çalışmayı yapmadığı gerekçesiyle işveren tarafından iş sözleşmesinin sona erdirilmesi haksız fesih olarak kabul edilmektedir.
Gece çalışmalarında da işçi günlük yedi buçuk saatin üzerinde çalıştırılmak isteniyor ise fazla mesai yönünden mutlaka yazılı onayının alınması gerekmektedir. Aksi halde işçi fazla mesaiye kalmayı kabul etmek zorunda olmayıp içinin fazla mesaiye kalmaması işveren lehinde haklı fesih imkanı doğurmayacaktır.
Ancak yıllık 270 saati aşan fazla çalışma halinde işçinin fazla mesai ücretleri her ne kadar ödenmiş olsa da işçinin istifası haklı nedenle feshi sebebi sayılacak ve kıdem tazminatına hak kazanması mümkün hale gelebilecektir. Bu husustaki Yargıtay kararını bilgilerinize sunarız: T.C. Yargıtay 7.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
Yani hafta tatilinde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine yüzde elli zamlı günlük ücreti olan 1.5 günlük ücrette eklenerek toplamda 2.5 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri