İşe alım uzmanı, bir iş pozisyonu için başvuran adayları değerlendirmek ve potansiyel işe alım ağları kurarak şirketlerin personel boşluğunu doldurmaya yardımcı olmakla sorumludur.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İnsan kaynakları departmanı şirketin hedefleri ile bağlantılı işe alım sürecini başlatır. İşe alım sürecinde, ihtiyaç analizi yaparak pozisyon tanımı belirler. Pozisyon tanımını yaptıktan sonra iş ilanını ilgili mecralarda yayınlar.
En İyi Cevap. İşe alım sürecini yöneten İK'dır. Kimin alınacağına karar verip, kiminle çalışmak isteyeceğini seçecek olan kişi o birimin müdürüdür. Son kararı veren genel müdürdür ki birim müdürü istedikten sonra kendi yakınını torpille sokmak istemiyorsa karışmaz.
İşe alım uzmanının temel işi, iş başvuru koşullarını oluşturmak ve ilgili mülakatları yönetip değerlendirmektir. Bunun haricinde ise işe alım uzmanı, ilgili pozisyonun iş analizini yaparak çalışan profili çıkarır. Çalışan profili, işin gerekliliği için nasıl bir personel aranacağı ile ilgili bir geri dönüş sağlar.
İlgili 35 soru bulundu
İşe alım uzmanı, bir iş pozisyonu için başvuran adayları değerlendirmek ve potansiyel işe alım ağları kurarak şirketlerin personel boşluğunu doldurmaya yardımcı olmakla sorumludur.
Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
Kıdemli işe alım uzmanı olmak için üniversitelerin çalışma ekonomisi ve endüstri mühendisliği ile işletme bölümlerinde eğitim alınması gerekir. Bunun yanı sıra, lisans eğitimi tamamlandıktan sonra çeşitli kuruluşlarda işe alım uzmanlığı için açılan sertifikasyon programlarından da gerekli eğitimler alınabilir.
Alo 170 İletişim Hattı üzerinden. En yakın İŞKUR birimine şahsen müracaat ederek.
Adayları tarayıp, mülakatlar ve arka plan kontrolleri yapar. Adayların özelliklerini ve becerilerini saptar. Adayın kariyer hedefleri ile müşteri şirketin, şirket politikasının uyumunu araştırır. Aranan pozisyona uygun aday tespit edildiğinde ise, adayı müşteri şirketle eşleştirir.
İşe alım sürecinin temel amacı, adayların iş için gerekli yeteneklere ve becerilere sahip olup olmadığını belirlemektir. Bu nedenle, süreçte kullanılan görevler ve testler, adayların gerçek iş ortamında karşılaşabileceği durumları ve sorunları yansıtmalıdır.
5- Alımı gerçekleşen adaylar işe katıldıkları gün, İSG Uzmanları tarafından İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularında ayrıntılı olarak ve tam gün eğitime tabi tutulurlar. 6- Katılışlarının ikinci gününden itibaren alındığı bölümde çalışmaya başlanır.
İşe alım süreci aşamaları arasında insan kaynağının bulunması, seçilmesi ve işe alıştırılması yer alır. Kurumun gereksinim duyduğu insan kaynağı işe alınırken iç ve dış kaynaklardan yararlanılabilir.
Pazartesi işe başvuran adayların yüzde 30'u olumlu bir sonuç alıyor. İnsan Kaynakları uzmanlarına göre ise özellikle Pazar gecesi 12'den sonra yapılan başvurular daha üst sıralarda gözüküyor. Çünkü işe alım uzmanları Pazartesi günleri ilk iş, söz konusu pozisyona başvuru yapan adayları listeliyorlar.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
Başvuru yapan kişilerin temel kişisel ve iletişim bilgilerini, eğitim bilgilerini, referans ve tecrübelerini toplayan bir IK Formu.
Dışarıdan işe alım, kurum dışından yeni çalışanların işe alınması anlamına gelir. Kuruluşların dış yetenekleri işe almak için kullanabileceği iş ilanları, işe alım ajansları, iş fuarları veya çevrimiçi iş portalları gibi birçok yöntem vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri