Motor içerisindeki yağ biter ve fark etmeden sürüşe devam edilir ise motorun kitlenmesini çalışmamak üzere stop etmesi izleyecektir. Stop etmesinin ardından tekrardan çalıştırmayı deneme halinde ise alışılagelmemiş metalik sesler duyulabilir.
3-Aracınızdaki motor yağı bittiğinde ne olur? Motorunuzda yağ biterse, yağlama olmadığı için parçalar birbirine sürtünmeye başlar, motor tutukluk yapar ve sonunda çalışmayı durdurur.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Aracınızın motor yağını seviyesinin eksik olması, şunlar gibi yüksek meblağlı problemlere neden olabilmektedir: Yeterli yağlama yapamaz ve metal sürtünmeleri fazlalaşır. Triger zincir sistemi olan araçlarda motor yağı eksikliği, zincir sisteminin bozulmasına yol açabilir.
Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Aracınızdan en iyi performansı almak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için mutlaka tür sıvıların değiştirilmesi ve periyodik bakımlarının da yapılması gerekecektir. Motor yağı değişimi için eğer motor sıcaksa yağın ılıması beklenmelidir.
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Motor Yağı Eksik Konursa Ne Olur? Motor hazne içerisinde yeterli yağlama yapmadığı için metal sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar meydana gelir. Motor, kendi içerisinde ısınarak hararet yapabilir veya stop edip kendini korumaya alabilir. Eksik yağ olması durumunda motor yatak sararak yüksek maliyetler oluşturabilir.
Bu yağ, motorun randımanlı çalışması için çok önemli. Motor yağının eksilmesi, partiküllü olması, kötü olması ya da olmaması; motorun hem performansı hem ömrü için, diğer yandan da yakıt tüketimi ekonomisi için çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle motor yağının temiz olması ve yeterli miktarda bulunması önemli.
Yatak sarması sonucunda piston ve gömleklerde ağır hasarlar oluşabileceğinden motorun değişimi gerekebilir veya revizyona ihtiyacı doğabilir. Yatak sarmasının başlıca sebepleri aşağıda belirtilmiştir. Yağ Değişim Aralığına Uyulmaması: Motor yağı değişimi araç üreticisinin (OEM) önerdiği aralıklarla yapılmalıdır.
yağ bakım zamanı geldiğine göre belki de araç 0.5- 1 lt falan eksilttiyse koyulan yağla max çizgisine anca gelmiş olabilir. Max çizgisinin üzerindeyse yağ basıncı keçeleri zorlar zamanla yağ kaçakları başlar. motorun içindeki basınç arttığı için keçelere ve contalara ciddi zarar gelebilir..
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı bir litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere birçok sorun oluşmaktadır.
Bu sistemlerde fan, motor yağı ile su ve antifiriz karışımında herhangi bir arıza ya da eksiklik olması durumunda ise motor soğumaz. Böylece hararet baş gösterir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Çalışan araçlarda yağ kontrolü yapılması doğru sonuç vermeyecektir. Ayrıca tehlikeli olabilir. Tam olarak aracınızın en az 10-20 dk arası motor durduktan sonra bekleyin.
durduk yerde sorun olmaz ama 2 yıl uzun süre, gidin değiştirin. İki yağın da sıcak viskozitesi 5 olduğuna göre, sadece motor soğukken zafiyet olacaksa olur. Isınınca iki yağ da aynı akışkanlığa gelecektir.
Yani farklı iki yağ karıştırılınca ortaya işgörmez bir yağ çıkmaz. Tam sentetik yağa yarı sentetik yağ ilave etmek tam sentetiğin birçok özelliğinden vazgeçmek demektir. Eklenebilir. Motor sorunsuz çalışır.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Bunu anlamak için yağ çubuğu kullanabilirsiniz. Yağ çubuklarında işaretli nokta ideal yağ seviyesini gösterir. Aracınızın yağ seviyesi bu hizanın altına düştüğünde motorun yağ eksilttiği anlaşılır. Uzmanlara göre her 1000 KM için maksimum 1 litre yağ eksilmesi normal olarak karşılanır.
Uzmanlar eski araçlar için motor yağı değişim süresinin her 5 bin kilometrede bir olmasını tavsiye ediyor. Yeni nesil araçlar için ise bu kilometre 10 ila 15 bin arasına çekiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri