Bu nedenle işveren mesai saatlerine riayet etmeyen işçiden çalışmadığı sürenin ücretini kesebilir. Ancak 1 saat geç kalmış iseniz 1 saatlik ücretinizi kesebilir. 2 saat geç kalınmışsa 2 saat tutarında kesinti yapabilir. Ancak belirttiğiniz gibi 1 saatlik gecikme yapan çalışandan 2 saatlik kesinti yapılamaz.
01/07/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, mesai başlangıç saatleri ve geç kalma toleransı, her personel için bir ay içerisinde 30 dakika olarak belirlenmiş olup, bir ay içerisinde 30 dakikalık geç kalma limitini aşan personel hakkında idari işlem yapılacaktır.
İşe geç kalmanın yaptırımı fesih değildir.Peki işçi işe geç kaldığından bahisle işyerine alınmayabilir mi? İşe geç kalan işçin eğer ki işyerine alınmaz ise bu durum iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan feshi anlamına gelir ki, işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi gerekir.
İşveren işe sıkça geç gelen işçinin iş sözleşmesini süreli fesih yoluyla sona erdirebilir. Buna karşılık, işe sıkça geç gelme haklı fesih nedeni oluşturmaz. İşveren işçinin işe sıkça geç geldiğini çeşitli delillerle kanıtlayabilir.
Kanun çalışanın işverene karşı bütün borçların ücretinden kesilebilmesini şarta bağlamıştır. Eğer işçinin işverene kasden verdiği bir zarar varsa ve bu zarar kesinleşmiş bir yargı kararıyla tespit edilmişse işveren çalışanın ücretinden kesinti yapabilecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Önceleri Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan bu işlem, artık pek çok işlem gibi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. e-Devlet maaş bordrosu sorgulaması yapacaklar sadece bir kaç dakika içinde işlemlerini gerçekleştirebiliyor, maaşlarındaki kesintileri veya ek ödemeleri ...
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
İhtar yazılı olması zorunlu değildir.
İşçi ihtarı imzalamazsa işçinin yüzüne sesli bir şekilde okunur. Mümkünse şahitler yanında. İşe geç gelme tutanağı ihtarı işe geç kalındığı tarihten itibaren 6 işgünü içinde yapılır. 6 işgününü geçerse ihtar yapılamaz.
İşe İzinsiz Gelmeme/Geç Gelme Tutanağı, işveren tarafından, iş yerine mazeretsiz olarak gelmeyen ya da geç gelen işçinin, işe gelmediğini ya da geç geldiğini kayıt altına almak için kullanılan belgedir.
Samimi ve net ifadeler ile geç kalınmasını istemediğinizi, geç kalındığı takdirde bunun kendi sorumluluğunda olduğunu ve sık sık işe geç gelmenin hukuki sonuçlar doğuracağını söyleyin. Çalışanınız sözlü uyarıya rağmen yine de işine geç geliyorsa yazılı olarak ihtar vermelisiniz.
4857 sayılı İş Kanunu, işçinin devamsızlık durumu ile ilgili işverene haklı nedenle fesih hakkını verirken, işe geç kalma durumu ile ilgili doğrudan bir düzenlemeye yer vermemektedir.
İşçinin işverenden veya amirinden izin almaksızın ya da haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına 2 iş günü veya bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut da bir ayda 3 iş günü devamsızlık yapması halinde ise ihbar ve kıdem tazminatı ödemeden derhal işine son verilebilir.
Ancak devamsızlık sebebiyle fesih de 6 günlük sürenin her durum açısından ayrı ayrı incelenmesi gerekmektedir. Eğer işçi ardı ardına iki iş günü işe gelmeyip üçüncü gün işe gelmişse işveren artık burada fesih hakkını son devamsızlığın yapıldığı tarihten itibaren 6 iş günü içerisinde kullanmalıdır.
Uygulamada işverenler, iş akdini feshetmeyi düşündüğü işçiler aleyhine feshe dayanak olması yönünden tutanak tutmaktadırlar. Keza tutulan tutanağın ardından işçinin savunmasını da almaktadırlar. Bu tutulan tutanağa işçinin imza atmaması halinde iş akdinin feshedileceğini bildirmektedirler.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Bildirim yapılan işçi bunu imzalamazsa, durum o yerde tutanakla tespit edilecektir. İşveren taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmalıdır ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır denilmiştir.
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir.
Elbette işlemez.
Fesih yapmadan önce mutlaka devamsızlık tutanakları düzenlenmeli ve noterden işçinin adresine bir yazı gönderilmek suretiyle savunması talep edilmeli ve haklı bir nedeni olup olmadığı araştırılmalıdır. İşçinin devamsızlık yaptığı tarihten itibaren mutlaka her gün ayrı ayrı devamsızlık tutanağı düzenlenmelidir.
İşe gelmeme işverene fesih hakkı verir dedik. İşveren işe gelmeme nedeniyle fesih hakkını kullanmak istiyorsa bunu yazılı olarak yapmak ve işçiye tebliğ etmek zorundadır. İşçinin de savunmasını almalıdır. Bunlar gerçekleşmediği takdirde fesih geçersiz olur.
İşçinin brüt ücretinden yapılacak yasal kesintiler de genel olarak SGK'ya ödenmesi gereken sigorta priminin işçi hissesi ile damga ve gelir vergisi kesintileridir. Öte yandan asgari ücretten vergi kesintisi kaldırılmış olup, sadece sigorta primi işçi hissesi kesintisi kalmıştır.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
İlk başta yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapılırken ilerleyen aylarda, maaşın yıl içi büyüklüğüne göre daha yüksek oranlarda (yüzde 20, 27, 35, 40) vergi kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri