İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
Kişi işsizlik maaşı alırken sigortalı işe başlamak için bir işe girerse işsizlik maaşı kesilir. Ödeneğin alındığı süre zarfında İŞKUR'u bilgilendirmeden yapılan gelir getirici faaliyetler bu ödeneğin kesilmesine sebep olur.
İşsizlik maaşı alınan süre içerisinde kişinin yeni bir işe başlamak için bir girişimi ya da başvuru işlemleri olabilir. Başvurular işsizlik maaşının kesilmesine neden olmaz. Fakat işe girişi ve sigortası resmi olarak yapıldıktan sonra işsizlik maaşı kesilir.
İptal ilk seçenek ilgili kurumun resmî sitesi üzerinden dilekçe doldurularak işsizlik maaşı iptali isteğinin bildirilmesidir. Bununla birlikte İŞKUR birimlerine gidilerek işsizlik maaşı iptalinin yüz yüze gerçekleştirilmesi de mümkündür.
Meclis'e sunulan torba yasa teklifinde işsizlik maaşı alamayanlara kolaylık sağlayacak düzenleme geliyor. Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak.
İlgili 32 soru bulundu
İşçi çalışmaya devam ettiği halde, iş sözleşmesi sona ermediği ve yeniden yapılmadığı halde işverenlerin tek taraflı yaptıkları girdi-çıktılar işçi haklarını etkilemez, kısıtlamaz, ortadan kaldırmaz.
İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir.
Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez(md. 50/3). 5510 s. Kanunun 60/1-e maddesinde, işsizlik ödeneğinden yararlanan kişilerin aynı zamanda genel sağlık sigortalısı oldukları belirtilmiştir.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İŞKUR işsizlik maaşı alınabilmesi için karşılanması gereken şartlar arasında 120 gün çalışmış olma şartı da vardır. Kişinin hizmet akdinin feshinden önce 120 gün (4 ay) boyunca çalışmış olması gerekir.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
işkura kaydınız varsa,genelde mesaj yollayabilirler.daha çok bankalar,alacakları engelli memur için,işkura kayıtllı engellilere mesaj yolluyor.mesaj yolladıkları kişiler arasından,görüşmeler sonucu uygun olan kişiyi işe alıyorlar.
İşkur'un düzenlediği İşbaşı Eğitim Programı ile personelin altı aya kadar olan maaşını İşkur ödüyor.
Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40'ı kadar Işsizlik Maaşı ödeniyor. En fazla işsizlik ödeneği ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Yeni asgari ücrete yüzde 34,04 zam yapıldı. En düşük işsizlik maaşı 5324 lira, en yüksek de 10 bin 650 lira olarak ödenecek.
İşbaşı Eğitim Programı içerisinde istihdam edilen çalışanlar programın süresi dolmadan ve herhangi bir mazeret göstermeksizin işten ayrılamazlar.
Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 482,41 TL cep harçlığı ödenmektedir, Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.
Sigortamdan işsizlik ödemesi alırken işe girersem ödeme almaya devam eder miyim? Hayır. Yeni bir işe girdiğiniz takdirde, düzenli gelire sahip olan müşterilerimizin ödemesi devam etmez. Ödemeler, işsizlik halinde, sözleşmede belirtilen şartlara uygun olarak ödenir.
KAÇ AY MAAŞ ALINIYOR
Alınacak işsizlik maaşının süresini de ödenen primler belirliyor. Buna göre son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay ve 1080 gün prim ödeyene 10 ay maaş ödeniyor.
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170” i 7 gün 24 saat arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sunulan tüm hizmetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapmakta ve çözüm üretmektedir.
İşsizlik maaşı aldıktan sonra iş bulup çalışan bir sigortalı tekrar işsiz kalırsa yeniden ödenek alabilir. Ancak bu kez yine 3 yılda 600 gün şartına bakılıyor. Tabii işsizlik maaşı aldıktan sonraki 3 yıl geçerli oluyor. Dolayısıyla yeniden 600 günü biriktirmiş olması isteniyor.
İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden, işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir.
Başka bir deyişle, daha önce kıdem tazminatı ödenmek ve kâğıt üzerinde çıkış-giriş yapılmak suretiyle çalışmasını sürdüren işçinin ilk girişinden son çıkışına kadar geçen dönem ve son ücreti üzerinden kıdem tazminatı hesaplanacak ve evvelce aldığı tazminattan düşülecektir.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine girdi çıktı yapmak denilmektedir. Girdi çıktı, alınan cezanın miktarına göre belirli sürenin altında ve üstünde kalan cezalar açık veya kapalı ceza evine gitmeyi gerektirir.
5510 Sayılı Yasa'nın 102'nci maddesi uyarınca, 5510 sayılı Yasa'nın 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların işe giriş bildirgelerinin yasal süresi içerisinde (8) gün içinde verilmemesi halinde, bir sigortalı başına bir asgari ücret oranında idari para cezası uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri