Narsist bireyler yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğuna sahip kişilerdir. Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Klinik Psk.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
İlgili 44 soru bulundu
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Narsistler, emir almayı kişiliklerine yapılmış bir saldırı olarak nitelendirirler ve buna çok sinirlenirler. Eğer onlara emir verirseniz sizden intikam alacakları günü beklemek durumunda kalırsınız...
Sonuç Olarak. Yüksek düzeyde narsizme sahip olan insanlar başkalarını mutlu görmekten nefret ederler. Çünkü kendileri iç mutluluğu hissedemezler. Sizin mutluluğunuzun neden onlara karşı bir eylem olduğunu açıklamak için zihin büken sanrılara ve haklı çıkaran gerekçelere sahiplerdir.
Abartılı bir şekilde, kendilerini mükemmel ve eşi benzeri olmayan insanlar olarak görürler ve bunun gerçekten de doğru olduğuna tüm benlikleriyle inanırlar. Başka insanların kendisine karşı gereken saygıyı göstermediğini düşündüğünde, onlardan hiç pişmanlık duymadan intikam alırlar.
İyi aile ilişkileri olan insanlar, hobileri veya özel yetenekleri olanlar, geniş bir sosyal çevresi olan ve sevilen kişiler, kısacası hayatta belli alanlarda başarı gösteren insanlar narsistlerin çokça ilgisini çekecektir çünkü bu insanlar narsisti diğerlerinin gözünde iyi gösterecektir.
Oysa ki aslında narsisistik kişilik bozukluğu kendini sevmekten değil, özde kendini sevmemekten, kendini beğenmişlikten değil özde kendini değersiz hissetmekten veya kendine aşık olmaktan değil özde kendinden nefret etmeden kaynaklanabilen psikolojik bir bozukluk olarak tarif ediliyor.
Artık özgüveni düşmüş, mutsuz, depresyonda ve kaygı bozukluğu yaşayan bir insan halini dönersiniz. Bu döngü sürekli kendini tekrarlar, ne kadar çok sık tekrarlarsa sık o kadar güçlü bağımlı olursunuz çünkü narsist her seferinde sizin tüm becerilerinizi, gücünüzü elinizden alır ve bırakmanız gittikçe zorlaşır.
Bir kere dünyayı kendi zihinleri gibi algılarlar. Yani “ben bir şey düşünüyor, beğeniyorsam doğrusu o” diye düşünürler. Narsistler için “manipülatiftir, yalan söyler” denir oysa narsistler yalan söylemez.
Narsist bireyler, kendilerini daima ayrıcalıklı görürler. Bunun haricinde, olumlu davranışlar görmeyi hak ettiklerini düşünmektedirler. Talep ettikleri her şeye sahip olmaları gerektiğini düşünürler. Ayrıca etraflarındaki bireylerin, kendilerinin tüm isteklerine otomatik olarak uyum sağlamasını isterler.
Geliş sebepleri, genellikle depresyon, kaygı, panik atak, mutsuzluk, boşluk hissi ve cinsel sorunlardır. İnsan ilişkilerinde sorunlar yaşadıkları için gelirler; aile içi çatışmaları vardır, parteri terk etmiştir ya da bir başarısızlığa uğramış olabilirler.
"Kısa kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan narsisizm, en yaygın tanımıyla ciddi bir kişilik bozukluğudur. Patolojik düzeyde narsisizmi olan bireyler, ileri seviyeli şiddete meyilli olabilirler. Bu da onları zaman zaman tehlikeli hale getirebilir."
Narsist bir ilişkinin bitişinin ardından maruz kalan partner rahatlama ve özgürlük de hissedebilir, kendini sorgulama içinde kalıp olumsuz duygularla boğuşabilir de. Bu noktada özellikle ikinci kısımdaki bireyler profesyonel destekle birlikte geçmiş kısımları sorgulaması ve anlamlandırması gerekir.
Sizi nasıl tekrar ilişkinin içine geri çekeceklerine gelirsek bir narsistin bunun için onlarca yöntemi vardır. İşte bunlardan bazıları: Yalvararak, ağlayarak: Siz yokken hep ağladığını, hiçbir şeyden keyif alamadığını, evden dışarı adımını atmadığını veya siz olmadan nasıl yaşayacağını bilmediğini söyleyebilir.
Narsistler bu tarz kabul görmedikleri durumlarda çoğu zaman utangaç davranıp, kendilerini kapatabilirler. Ancak bazen de öfkelenip, şiddetli tartışmaların içine girebilirler. Narsist kişilik bozukluğunda görülen en karakteristik özellik, kişinin başkaları tarafından ilgi odağı olma isteğidir.
Narsist bireyler herhangi bir konuda pişman olmaktan korkarlar. Bireylerin en büyük korkularından biri olan pişman olma duygusu, narsistlerin daima en iyisini ve doğrusunu bildiği düşüncesinden kaynaklanır.
Kendilerine "olağanüstü" önem veren ve genelde "utanç" duygusundan yoksun olan narsistler, psikologlara göre çok daha mutlu.
Çünkü bu bireyler terk edilmekten, sevilmemekten ve reddedilmekten korkarlar. Ancak ilişkinin gerçekten bittiğini ve karşı tarafın fikrinin değişmeyeceğini fark ettiklerinde ani bir değişimle karşı tarafa kin ve öfke duyarak öç almaya çalışırlar. Ya da direkt olarak başka insanlarla birlikte olmayı tercih ederler.
Narsiste göre diğer insanların varlığı ve hisleri önemsizdir. Önemsiz olan diğer insanlara karşı bir sorumluluk duygusu taşımayan narsist kişi, bencil tutumlara sahip olmaya ve yalan söylemeye başlayacaktır. Bu davranışlardan dolayı pişmanlık duymayan kişi diğer insanların duygularını zerre önemsemeyecektir.
Bir narsist vicdan azabı duymaz, empati yapmaz. O yüzden konuşarak konuyu çözmek pek mümkün değil.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri