İsenin olumsuzu ise veya olur.
> Önermelerin olumsuzu (değili) >> ' << işareti ile gösterilir. ( p ⇒ q) önermesinin olumsuzu (değili) ( p ⇒ q ) ' olur.
Bu nedenle ∧, ∨ gibi alt sembollerle göstermemiz gerekmektedir. Buna göre, (p ⇒ q) ≡ p' ∨ q olur. Yani ise bağlacı ile kurulmuş olayın ilk önermesinin değili alınır, araya veya sembolü konur ve ikinci önerme q sabit kalır.
Mantıkta “ise” bağlacının bir diğer adı koşullu önerme olarak geçmektedir. Tek taraflı olma özelliği barındıran koşullu önermenin gösterimi (⇒) şeklindedir.
1 - Olumlu olsun, 0 - Zıt ve -1 de Olumsuz. O halde, Işık için 1 dersek, zıttı 0 karanlık olacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Olumsuz önermeler: Yüklemin bildirdiği özellik öznede bulunmuyorsa, önerme olumsuzdur. Yani bu tip önermeler, yüklemin özneyi onaylamadığı önermelerdir. Bu durumda özne ile yüklem arasında bir ilişki yoktur.
“İse” bağlacının doğruluk değerlerini kavramakta birçok öğrenci zorluk çekebiliyor, çünkü “ise” bağlacı içeren bileşik önermelerde sadece 2. önermenin değeri yanlış ise bileşik önerme yanlış oluyor.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
Cevap: Hayır, ise bağlacının dağılma özelliği yoktur.
bir önermenin değili yani olumsuzu o önermenin tam tersidir mesela "p'nin olumsuzu p' den q olur, q'nun olumsuzu yani değili q' den p olur, aynı zamanda 0'ın değili 1'dir, 1'in değili 0'dır."
İse kelimesi bağlaç olarak kullanılmaktadır. Edat olan kelimeler tek başına anlam ifade etmese de cümle içinde kullanıldığında cümlenin anlamını değiştirir. İse kelimesi cümle içerisinde kullanıldığında herhangi bir anlam değişikliği yaşanmadığı için bağlaç kategorisindedir.
Bir önermenin değilinin değili kendisine eşittir. Örneğin bir p önermesinin değili; (p)' = p' olur.
Bir bileşik önermenin modern mantıkta “ise” önerme iklemi ile kurulması ile doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde yanlış, diğer tüm durumlarda ise doğru olmaktadır. p ≡ 1, q ≡ 0 ise; (p ⇒ q)' ⇒ q' ≡ (1 ⇒ 0)' ⇒ 1. (1 ⇒ 0)' ⇒ 1 ≡ (0)' ⇒ 1 ≡ 1 ⇒ 1 ≡ 1 olur.
Açıklama: 1 => 0 = 0 'dır. Cevap 0 olmalıdır. Bu önermede sadece 1 ise 0 = 0 çıkar. diğer tüm durumlar 1 olarak çıkar.
Merhaba, p ise q önermesi p => q şeklinde gösterilir ve ise bağlaçlı önermeler veya bağlaçlı önermelere çevrilebilir.
Kiplik mantığı (modal mantık), önermelerin doğru veya yanlış olmasının kipleriyle (modlarıyla, halleriyle) ilgilenir. Bunların en başatları ve iyi tanınanları, olanaklılık (imkan), zorunluluk ve olanaksızlıktır (imkansızlıktır).
Özne ve yüklemi aynı olan iki önermenin nitelik (olumlu-olumsuz) bakımından farklı olması haline karşıtlık ilişkisi denir.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Bitişik Şartlı Olumsuz Önermeler (Kaziyye-i Şartıyye-i Muttasıle-i Sâlibe): Mukaddem ile tali arasındaki gerekli bitişikliğin kaldırılması ile meydana gelir. Yani mukaddem ile talinin olumsuzda birleşmemeleri ile hükmolunan bitişik şartlı önermelerdir.
Çıkarım (inference, inferentia), gerekçe olarak bir veya birden çok önermeyi gösterip başka bir önermeyi öne sürmek olarak tanımlanabilir. Gerekçe olarak öne sürülen önermelere öncül, gerekçelendirilen önermeye de sonuç (veya sonuç önermesi) denir.
E: Tümel olumsuz önerme Örnek: Hiçbir insan ölümlü değildir. O: Tikel olumsuz önerme Örnek: Bazı insanlar ölümlü değildir. Örneğin, bütün insanların ölümlü olduğu yargısının doğruluğundan, bazı insanların ölümlü olduğu yargısının doğru olduğunu da geçerli olarak çıkarsayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri