Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır. Eğer güneşlik perde saten ve benzeri bir kumaştan ise kesinlikle 30 derecenin üzerine çıkılmamalı. Ayrıca çamaşır makinesi 600 devirin üzerinde ayarlanmamalıdır.
Sodalı su, perdelerinizin korniş bölümlerinin temizlenmesini sağlayacaktır. Belli bir süre suda beklemesi de işe yarar. Değerlendirin ve anında sodalı suda bekletilen perdelerin istenmeyen gri ve siyah lekelerden kurtulmasını sağlayın.
Kaya tuzu kullanarak da perdelerin beyazlamasına tanıklık edebilirsiniz. Perdelerinizi bir gece önceden içinde kaya tuzu bulunan suya koyup beklettikten sonra her zaman yaptığınız yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Elde yıkama, hassas program ve sentetik programı gibi bu tarz programları seçmeniz gerekmektedir. Eğer ki çamaşır makinenizde “perde” için özel bir programı bulunuyorsa bunu da seçebilirsiniz. Seçtiğiniz programda 30 derecede ve 400 devirde ayarlamasını yaparak perdenizin kırışmasını da önlemiş olursunuz.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Çok daha sıkı ve kalın dokunmuş kumaşlardan yapılan güneşlik perdeler yıkanırken de tül perdeden ayrı yıkanması gerekir. Güneşlik perdeler yıkanırken sık yapılan hatalardan birisi, yüksek ısı tercih edilmesidir. Güneşlik perde en fazla 40 derecede, hassas ve narin programlarda yıkanmalıdır.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Beyaz sirkeyi kullanarak tül perdeleri beyazlatmak için yapacağınız işlem çok basit. Deterjan bölmesine eklediğiniz toz deterjan üzerine beyaz sirke dökün ve 30 derece yıkama moduna alarak tüllerin temizlenmesine şahit olun. Beyaz sirke sayesinde yıpranmış ve kirlenmiş tülleriniz eskisine göre daha beyaz görünecek.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Yalnız dikkat, toz şekeri çamaşır makinesinin deterjan bölümlerinden birine koymuyor, doğrudan tül perdelerin üzerine ilave ediyorsunuz. Ardından makinenizi çalıştırıyorsunuz. Tül perdeleriniz makineden çıktığında eskisinden çok daha beyaz oluyor.
Perdenizi tamamen örtecek kadar bir kovaya ılık su doldurun ve 5-6 yemek kaşığı tuz ekleyin. Tül perdelerinizi tuzlu suya batırın ve sabaha kadar bekletin. Sonrasında da çamaşır makinesinde her zamanki gibi yıkayın.
SODADA BEKLETİN, FARKI GÖRECEKSİNİZ!
Ama kar beyaz perdeler için çok etkili. Bir gün önceden perdelerinizi bir kovaya koyun. Üzerini geçecek kadar su ve sonrasında soda ekleyin. Ertesi gün normal bir şekilde makinede yıkayın.
Perdeleriniz fazla kirliyse makinede yıkamadan önce 4 kaşık sofra tuzuyla dolu 4-5 litre kadar sıcak suyun içinde, yaklaşık 5 saat kadar bekletin. Perdelerinizi hassas ayarda yıkamaya dikkat edin. İdeal bir sonuç için 30 derecede yıkayabilirsiniz. Klor içermeyen bir beyazlatıcı ekleyerek perdelerinizi yıkayabilirsiniz.
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Perdelerinizi yıkarken kısa bir programda yıkattığınız zaman perdelerinizin kokusu maalesef değişmeyebilir. Burada dikkat eminiz gereken en önemli şey perdelerinizi yıkarken uzun yıkamaya atıp aynı zamanda kaliteli bir yumuşatıcı kullanmak.
Tozlanan ve kirlenen perdeleri makineye alın. 1 fincan toz şekerini perdenin üzerine dökün. Deterjan bölmesine toz deterjanı ekleyerek 30 derecede hassas yıkama modunu açın.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Hangi renk perde güneş geçirmez sorusu son dönemde çok sık sorulmaktadır. Bunun cevabı ise basittir. Genellikle koyu renkli olan perdelerin güneş geçirmediği bilinmektedir. Özellikle siyah renk çok idealdir.
Perdeyi yıkamadan önce üzerine bolca sodamatik döküp kirli suyunu aktırın, sonra biraz daha sodamatik ve perdeniz beyazsa domestos döküp bekletin, sonra makinaya atın pırıl pırıl çıkacaktır, sodamatik bir nevi karbonat ve kirleri çok güzel çıkarıyor, benim önceki perdelerim beyazdı ve herkes neyle yıkadığımı sorardı.
Tül perdelerinizi yıkarken deterjan gözüne deterjanla birlikte 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Perdelerin her zamankinden daha beyaz olduğunu göreceksiniz. Aynı yöntemi beyaz çamaşırları yıkarken de uygulayabilirsiniz.
Perdenizin normal yıkadığınız dan daha farklı bir şekilde temizlediğini görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Evde karbonatınız yoksa kabartma tozu da kullanabilirsiniz.
Perdeler hacimliyse, makinede hassas bir programda yıkayın: "yün", "ipek", "elde yıkama" - 30–40 ° C'de. Sıkma kullanmamak veya minimum hızda ayarlamamak daha iyidir: 400–500. Sıvı deterjanlar tercih edilir. Pamuklu ve sentetik kumaşlara ağartıcı uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri