Eğitim alan kişilerin sınırsız sınav hakkı bulunmaktadır. Yalnızca bir defa eğitim alarak, başarılı olana kadar sınava girebilmektedir.
BUNA İLAVETEN GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE UYGUN GÖRÜLEREK ÖSYM'YE BİLDİRİLEN ADAYLARIN 10 ARALIK 2023 TARİHİNDE YAPILACAK SINAVA KATILABİLMELERİ İÇİN ÖSYM SINAV TAKVİMİNDE BELİRTİLEN TARİHLER ARASINDA ÖSYM BAŞVURU MERKEZLERİ ARACILIĞI İLE SINAV GİRİŞ BAŞVURULARINI YAPMALARI GEREKMEKTEDİR.
Herhangi bir sınav kısıtlaması bulunmamaktadır. İş güvenliği uzmanlığı eğitiminizi yetkili iş güvenliği uzmanlığı eğitimi kurumlarından aldıktan sonra, sınırsız sınav giriş hakkınız olmaktadır.
Buna göre; C sınıfından B sınıfına geçiş yapmak için; herhangi bir firmada 3 yıl süreyle C sınıfı İSG uzmanı olarak görev yapılmalıdır. B sınıfından A sınıfına geçiş yapmak için; en az 4 yıl B sınıfı sertifika ile görev yapmak gerekir.
İş sağlığı ve güvenliği sınavı ÖSYM tarafından yılda iki kez mayıs ve aralık aylarında yapılmaktadır. Bu sınavlara girebilmek için 100 gün öncesine kadar iş güvenliği eğitimini tamamlamış olmak gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
2023 İSG Sınav Takvimi ve Detayları
2023 yılında İSG sınavı iki aşamada yapılacaktır. İSG/1 Sınavı 06 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek ve İSG/2 Sınavı ise 10 Aralık 2023 tarihinde yapılacaktır.
İş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve İSG Eğitici sertifikası ücretleri 1534,00 TL olarak belirlenmiştir.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları, en tehlikeli bölgelerde çalıştıkları için diğerlerine göre daha yüksek maaş alırlar. 2023 yılı verilerine göre A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 12.270 TL ile 27.120 TL arasında değişmektedir. Ortalama maaş ise 9.230 TL'dir.
Soru: Sınavda başarılı sayılmam için kaç puan almam gerekir? İş Güvenliği Uzmanlık ve İşyeri Hekimlik sertifikası almaya hak kazanabilmek için sınavdan 70 puan almak gerekmektedir. Sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikalarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin bitiminde herhangi bir yenileme eğitimi almanıza gerek yoktur. Her 5 yılda bir Sertifika sahipleri Vize İşlemi yaptırmaları gerekmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği 4 yıllık lisans programı olduğu gibi yüksekokul bünyesinde ön lisans programı da olabilir. Ön lisans programlarında eğitim süresi iki yıl olur.
Saat 10.15'te başlayan sınav toplamda 1 saat 15 dakika sürecek ve 11.30'da tamamlanacak. Sınavda adaylara, 5 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacaktır. Her testte 50 soru yer alacaktır.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
eleman.net verilerine göre, İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 24.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.140 TL maaş alıyordu.
Önemli bir sorumluluk olan işyeri hekimliği yasal düzenlemelerde yalnızca tıp fakültesi mezunlarının yapabileceği bir iş olarak değerlendirilmeyerek tıp fakültesinden mezun olduktan sonra ilave eğitim almış ve yapılan sınavda başarılı olmuş kişilerin gerçekleştirebileceği bir görev olarak düzenlenmiştir.
UYARI: Yukarıda belirtilen maddeye göre ilk defa verilecek temel eğitimler iş yerinde İSG Uzmanı tarafından verilmelidir. Yenileme eğitimleri uzaktan eğitim olarak alınabilmektedir.
23.03.2020 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapmış olduğu İSG-KATİP duyurusunda “Çalışanlara verilen İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin 'Uzaktan Eğitim' olarak verilmesi sağlanmıştır.” ibaresi yer aldığından dolayı eğitimleri uzaktan verilebilmektedir.
Bu sürenin bitiminde yenileme eğitimi almak gerekmemektedir. 5 yılda bir vize işlemi yaptırmak gerekmektedir. Vize işlemi yaptırmayan uzmanların belgeleri İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğünce askıya alınmaktadır. Vize süresi 60 gün olup, 5 yıllık sürenin bitimine 60 gün kala vize işlemini başlatmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri