Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
“Evde mahzur kalmasının bence bir mahsuru yok.” cümlesi yanlış yani. Mahzur kelimesini mazur ile karıştırmamak gerek. Hatırlayın o mazereti olan demekti. Mahzur; arada “h” harfi var ve ek aldığında “u” sesi uzun söylenir.
mahsur kalmak, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, m harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'm', 'a', 'h', 's', 'u', 'r', ' ', 'k', 'a', 'l', 'm', 'a', 'k', şeklindedir. mahsur kalmak kelimesinin tersten yazılışı kamlak rusham diziliminde gösterilir.
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Bir Kelime
Sayı bakımından. "güçlü kimsenin korkutucu sözleri, güçsüzü kıpırdayamayacak duruma getirir" anlamında kullanılan bir söz.
İlgili 19 soru bulundu
Resmî makamlara şikâyet, talep, teşekkür vb. hususlar için sunulan çok imzalı arzuhal.
Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır. Bu anlam için “mahzur kalmak” ifadesi doğru bir kullanım değildir.
bir yerden çıkamamak. kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek.
Genelde kullanılmak istenen "sakınca" anlamındaki mahzur. Bir şeyde mahzur görmemek yani onu yapmakta sakınca görmemek.
Muhkem kelimesi hüküm veren, sağlamlaştırılmış, sağlam olan anlamlarına gelir.
Mahmur kelimesi, hamr sözcüğünden türetilmiştir. Hamr, insanın aklını örten ve düzgün düşünmesine engel olan alkollü içki demektir.
Bu sözlüğe baktığımızda mahvetmek kelimesinin bitişik yazıldığını görmekteyiz. Bu kelimenin “mahv etmek” tarzındaki kullanımı doğru değildir. Buna göre mahvetmek doğru yazılışı şu şekilde olmalıdır: Mahvetmek (doğru kullanım)
TDK'ya göre klişe kelimesinin doğru yazımı klişe şeklindedir. Klişe kelimesi k harfi ile başlar.
Mazur kelimesinin anlamı, mazeretli olan anlamına gelmektedir. Herhangi bir mazereti olan kimseler tarafından daha karşı tarafa mazeretlerini hoş görmeleri için söylenen bir kelimedir. Genellikle mazur görmek anlamında kullanılmaktadır.
Bu kelime genellikle entirika şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı entrika şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre erozyon kelimesinin doğru yazılışı "erozyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Mahcur kelimesinin özellikle hukuk alanındaki anlamı merak edilmektedir. Çocukluk, Delilik, Bunaklık ya da kölelik gibi sebeplerden dolayı kişinin malını tasarruf hakkından men edilmesi mahcur olarak bilinmektedir.
Arapça ḥḏr kökünden gelen maḥḏūr محذور "sakınacak veya korkacak şey" sözcüğünden alıntıdır.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Mahsur Kalmak Ne Demektir? Özellikle ne yaparsa yapsın kişinin bulunduğu yerden bir türlü çıkamadığı ve sıkıştığı yer olarak da anlatmak mümkün.
Arapçada husul kelimesi yetişmek ve üremek anlamına gelir. Bu kelimeden türetilmiş olan mahsul ise genellikle topraktan yetiştirilen ürünler için kullanılır. Örneğim buğday, mısır ve arpa gibi hububatların tamamı birer mahsuldür.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mahsus kelimesi husus sözcüğünden türetilmiştir. Husus, birine özel olmak anlamına gelirken mahsus da bir kişiye ayrılmış, sadece bir kişiye ait olan demektir. Bu kelime, cümle içerisinde ''bile bile'' ve ''şaka'' manasında da kullanılır.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir. Genellikle birisi hakkındaki gerçekleri göremeyip boş hayallere kapılan ve birine körü körüne bağlanan kişiler için bu sözcük kullanılır.
Özellikle maruz kelimesi 'maruz kalmak' sözcük grubu üzerinden ele alınmakta ve daha çok ifade edilmektedir. Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır.
"Mümkün mü" ayrı yazılır çünkü TDK kurallarına göre mi soru edatıdır ve ayrı yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri