KORUYUCULAR. Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini korumaları amacıyla koruyucu tedbirler almalıdırlar, bunlar bir takım koruyucu (eldiven, kask, maske, kulak tıkacı, toz maskesi, çelik eldiven vb. ) teknik ekipmanlardan oluşmaktadır.
Kişisel koruyucu ekipman, koruyucu giysi, kask, koruma gözlüğü veya kullanıcının vücudunu yaralanma ve enfeksiyon gibi dış tehlikelere karşı koruyacak şekilde tasarlanmış diğer giysi veya ekipmandır.
İş Güvenliği ve Kişisel Koruyucu Donanım ( KKD )
KKD, çalışanları potansiyel tehlikelerden korumak için kullanılır. Örneğin, baş, göz, kulak, solunum yolu ve cilt gibi hassas bölgelerin korunması için uygun koruyucu başlıklar, gözlükler, kulaklık, solunum maskeleri ve eldivenler gibi donanımlar kullanılır.
Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik ris- kine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir. gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyuculara örnektir.
İlgili 23 soru bulundu
Kişisel koruyucu donanım, iş kazası ya da meslek hastalığının önlenmesi, çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunması, sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılır.
Kişisel koruyucu donanım tipleri çeşitli türlere ayrılmaktadır. Baş koruyucuları, el ve kol koruyucuları, göz ve yüz koruyucuları, kulak koruyucuları, bacak ve ayak koruyucuları, gövde ve vücut koruyucuları, solunum sistemi koruyucuları kişisel koruyucu donanım tiplerini oluşturmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) Amacı
İş güvenliğinin amacı, yapılan işler sırasında veya işler nedeniyle iş kazası yaşanma ihtimalini en aza indirmek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almaktır.
Ayırıcılar, kesiciler, parafudrlar, izolatörler, sigortalar, koruma iletkenleri ve ark boynuzları gibi teçhizatlar aşırı gerilim ve aşırı akım risklerine karşı tesisi koruma altına almaktadır. Bunların yanında bütün tesisi bileşenleri için topraklama, önemli bir unsurdur.
İşyerleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri olarak 3 tehlike sınıfına ayrılmıştır. İşyeri tehlike sınıflarının tespitinde, o işyerinde yapılan asıl iş dikkate alınır.
Koruyucu, gıda, içecek, ilaç, boya, biyolojik numune, kozmetik, ahşap gibi ürünlere mikrobiyal büyüme veya istenmeyen kimyasal değişimlerle ayrışmasını önlenmesi amacıyla eklenen bir madde veya kimyasaldır. Genel olarak fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki çeşitte uygulanır.
Eldiven, maske ve koruyucu önlük/elbise giyilmeli, Eldiven çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır. dokunmadan önce eldiven giyilmelidir. Aynı hastada farklı girişimler için eldiven değiştirilmelidir.
CE işareti, kişisel koruyucu donanımın mevzuata uygun şekilde üretildiğini ve güvenli olduğunu gösterir ancak yapılan işe uygun olduğunu göstermez. CE işareti taşıyan bir kişisel koruyucu donanımın, KKD mevzuatı gereği olan Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklerini yerine getirdiği varsayılır.
Baret, eldiven, ayakkabı, kulak tıkacı, cilt koruyucu krem, gözlük vb. Kimyasallara karşı koruyucu yarım yüz / tam yüz maskelerin filtreleri, lensi değiştirilebilir gözlüklerin lensleri vb.
El ve Kol Koruyucuları
El koruyucular yani iş eldiveni, çalışanların elini kesilme, yıpranma, cisim batması, sıcak, soğuk, kimyasal madde ve elektrik gibi tehlikelere karşı koruyan özelliktedir. Ayrıca kolluk, bileklik ve parmak kılıfı gibi farklı el koruyucular da vardır.
Çalışan kullanıcının sağlığını veya güvenliğini özel olarak korumak üzere üretilmemiş, sıradan üniformalar ve iş elbiseleri; kişisel koruyucu donanımın bütünleyici bir elemanı olarak görüldüğü için, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği kapsamında incelenebilmektedir.
KKD'ler kullanım şekilleri ve karmaşık veya basit yapılarına göre kendi içlerinde 4 kategoriye ayrılmıştır; Kategori 0, KKD yönetmeliği kapsamına girmeyen basit yapılı kişisel koruyucu donanımlardır.
Kişisel koruyucuları işyerinin özelliğine göre, sürekli kullanılması gerekenler (baret, iş elbisesi, iş ayakkabısı vb.) ve çalışma anında kullanılması gerekenler (maske, gözlük, eldiven, yağmurluk, emniyet kemeri vb.)
Kategori III
l) Kurşun yaralanmaları veya bıçak batmaları, m) Zararlı gürültü.
Soğuğa veya sıcağa karşı koruyan güvenlik ayakkabıları, eldivenler gibi koruyucu giysiler, endüstride kullanılan güvenlik gözlükleri, baretler, yüksekten düşmeyi önleyici emniyet kemerleri gibi koruyucu donanımlar kişisel koruyucu donanımlara (KKD) örnek olarak verilebilir.
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; insan sağlığı ve güvenliğinin korunması amacıyla kullanılan kişisel koruyucu donanımların imalatı, ithalatı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi ile üçüncü şahısların can ve mal güvenliğinin tehlikelere karşı korunmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Tüm kişisel koruyucu donanımlar; 1) Kendisi ek risk yaratmadan ilgili riski önlemeye uygun olacaktır. 2) İşyerinde var olan koşullara uygun olacaktır. 3) Kullanan işçinin sağlık durumuna ve ergonomik gereksinimlerine uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri