Az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte 50 veya daha fazla çalışanı olan işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise bu defterin tutulması zorunludur.
Ulaş İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu karar defteri, iş sağlığı ve güvenliği kurulu toplantılarında alınan kararların işlendiği defterdir. Genel toplantılarda, kurul toplantılarında pratik ve düzenli kullanımıyla rahatlık sağlar. İş Sağlığı ve Güvenlik Kurumu ve noter kurumları tarafından onaylanmış karar defteridir.
Burda bahsedilen kurul karar defteri değil, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin firmada tespit ettiği eksikliklerin yazılı olduğu belgedir. Defter olması gibi bir zorunluluk yok belli bir matbu formatta tutanak şeklinde de tutulabilir ve notere onaylatılabilir.
Alınan kararlar ilgililere bildirilir. Ancak kararların işyerinde ilan edilmesi daha uygun olacaktır. Kurul tarafından işyerinde ilan edilen kararlar işvereni ve çalışanları bağlar. Bu kararlara uyulması zorunludur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
İlgili 42 soru bulundu
Az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte 50 veya daha fazla çalışanı olan işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise bu defterin tutulması zorunludur.
Elli ve daha fazla çalışanı bulunan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere bir kurul oluşturmak zorundadır. İşveren bu kurulun kararlarını uygular.
Kurulun toplantılarında geçecek süreler günlük çalışma süresinden sayılır. d) Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile işveren veya işveren vekili başkanlığında toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu kararı belirler.
Kurullar; ayda en az bir kere toplanır. Kurul, bu süreyi; Tehlikeli işyerlerinde 2 ay, Az tehlikeli işyerlerinde ise 3 ay olarak belirleyebilir. Toplantının gündemi, yeri, günü ve saati toplantıdan en az 48 saat önce kurul üyelerine bildirilir.
a) Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, işyerinin tehlike sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli işyerlerinde ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.
Limited şirketlerde müdürler kurulu karar defterinin tutulması kesin bir zorunluluk değildir. Limited şirketler, tercihe bağlı olarak iki ayrı defter şeklinde hem müdürler kurulu karar defteri hem de genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutabilirler.
Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır. Onaylı defter işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerlidir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 64 üncü maddesinde ise fiziki ortamda tutulan tasdike tabi ticari deflerler; Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Pay defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri, olarak yer almıştır.
Karar defteri, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince yılda bir kereden az olmamak üzere gerçekleştirilen apartman kurulu toplantılarında alınan tüm kararların yazıldığı deftere verilen isimdir. Apartman defteri olarak da adlandırılır.
Apartman yönetiminin aldığı bütün kararların işlendiği, aynı zamanda apartmanın finans işlemlerinde gelir ve giderlerin kayıt şeklinde tutulduğu apartman karar defteri noter onaylı ve bittiğinde de yenisi tekrar noter onaylı olmak üzere kullanılmaktadır.
Kurumlar vergisi mükelleflerinin tutması gereken defterler:
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
(1) Kurul aşağıda belirtilen kişilerden oluşur: a) İşveren veya işveren vekili, (Kurul Başkanı) b) İş güvenliği uzmanı, c) İşyeri hekimi, ç) İnsan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi, d) Bulunması halinde sivil savunma uzmanı, e) Bulunması halinde formen, ustabaşı ...
Bir işyerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturulması için; • 50 ve daha fazla çalışanın bulunması, • Altı aydan daha fazla süreli işlerin yapılması gerekmektedir. Çalışan kavramı, kendi özel kanunlarındaki statülerine bakılmaksızın kamu veya özel işyerlerinde istihdam edilen gerçek kişiyi ifade etmektedir.
İSG Kurul üyelerinin eğitim süresine dair ilgili yönetmelikte belli bir saat belirtilmemiştir. Eğitim süresinin işyeri ve yapılan işlerin özellikleri, çalışanlar ve kurul üyelerinin yeterlik ve yetkinliğine göre belirlenmesi gerekir. Ancak yapılan eğitimin en az 6 ila 16 saat arasında verilmesi uygun olacaktır.
MADDE 8 – (1) Çalışanlar sağlık ve güvenliklerini etkileyebilecek tehlikeleri iş sağlığı ve güvenliği kuruluna, kurulun bulunmadığı işyerlerinde ise işverene bildirerek durumun tespit edilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep edebilir.
güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla yükümlüdür. Bunların yanı sıra işveren; işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri