Yemek servisi için bıçak, kaşık ve bardaklar sağda, ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı solda olmalıdır. Sağ ve sola koyulan eşyalar servis edilen yemekten bir parmak uzakta olmalıdır. Bırakılan tüm malzemeler birbirine paralel olmalıdır.
Yemeğin servis tabağından (tepsiden) konuk tabağına aynı boy kaşık ve çatal maşa olarak kullanılarak servis edilmesidir. Çoğunlukla büyük kaşık ve büyük çatal kullanılır. Konuk yemeği kendisi alacaksa çatalı sol eline kaşığı da sağ eline alarak yemeği servis tabağından kendi tabağına alır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Peki, güzel sofra düzeni için bardakların yeri nasıl olmalıdır? Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
İlgili 28 soru bulundu
Ekmek tabağı sağ tarafa, salata tabağı ise sol tarafa konulur.
Sofra düzenin nasıl olmalı sorusunun cevabı sırasıyla şu şekildedir: Tabakların Yerleşimi: Servis tabağı (supla tabağı), yemek tabağı, salata tabağı ve çorba kasesi olacak şekilde 4 farklı tabak ve 1 kase yerleştirilmelidir.
Masaya oturulduğunda normal olarak masada ekmek ve sudan başka bir şey bulunmaz. Aslında ekmek ve su servisi de misafirler oturduktan sonra yapılmalıdır. Yemeğe önce ev sahibesi başlar. Mönüye bakmak ayıp değildir.
Sofraya oturur oturmaz yemek kırıntılarının etrafa dökülmesini önlemek amacıyla dizlere peçete serilir. Yemek bitince peçete tabağın içine değil tabağın yan tarafına koyulur. Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır.
Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir. Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır. Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir.
boşlar toplanmalıdır.içki servisi sağ taraftan yapılmalıdır. *Yemek tabakları misafirin önüne et,balık misafirden tarafa gelecek şekilde konulmalıdır. *Diğer tabaklar amblemleri üste gelecek şekilde servis yapılmalıdır. tabağı,çatallar vb gibi kullanılan malzemeler soldan servis edilip,yine soldan kaldırılmalıdır.
Gastronomi dünyasında temelde dört adet servis çeşidi vardır, bunlar: Fransız, Amerikan, Rus ve İngiliz servistir.
Servis elemanı, sol elindeki ekmek sepetini ekmek tabağının kenarına yaklaştırarak servis için uygun pozisyonda tutmalıdır, Ekmek, cinsine göre düz veya ters maşa ile tutulup ekmek tabağına servis yapılmalıdır, Servis bittikten sonra maşa düzeltilip sepete konulmalı ve uygun şekilde geri çekilmelidir.
Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına; Sosluklar sofranın ortasına yakın; Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir.
Ekmek soldan servis edilir ve ekmek tabağı da kuverin solunda, çatalların hemen yanındadır. Üç farklı konma şekli vardır. Ekmek tabağının ve kuver tabağının üst kenarı aynı hizada olacak şekilde konulabilir. Ekmek tabağının tam ortası, kuver tabağının üst kenarı ile aynı hizadadır.
Yemekler daima sol taraftan servis edilir. Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek şekilde yada öne gelecek şekilde tabağın içinde bırakılmalıdır. Su servisi, yemek servisi başlamadan önce bardaklar masadan kaldırılmadan sağ taraftan bardaklara konarak yapılır.
Çorba bittiğinde kaşığı kasenin içinde değil sağ tarafına, altında bulunan tabağın üzerine yerleştirin.
Pilav gerektiği zamanda bıçakla desteklenebilecek şekilde çatalla yenir. Bıçak desteğe geldiğinde, çatal bıçak el değiştirir (çatal sola, bıçak sağa).
Yemeğe başlarken besmele (Bismillahirrahmanirrahim) çekmeyi unutmuyorsunuz değil mi? Tek başımıza değil, ailemizle birlikte yemek yememiz ne güzel olur. Ayrıca Peygamberimiz de ailemizle birlikte yenilen yemeğin çok bereketli olduğunu söylemiştir.
Sadece içecek servislerinde sağ taraf kullanılır. Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Pek çok lokanta ve restoran içerisinde waiter kelimesi ile karşılaşmak mümkündür. Waiter ingilizce kökenli bir kelime olup türkçe içerisinde de belirli alanlarda kullanılmaktadır. Waiter genel olarak pastane, lokanta ve restoran içerisinde çalışan, servis yapan kişilere verilen isimdir.
Müşteriye “Siz” diye hitap edilmeli. Müşteriler, sıcak bir selamlamayla karşılanmalı. Bir garsonun sevimli olması da gerekmez, müşteriye iltifat etmesi de beklenmez, unutulmamalı! Servis tamamlandıktan sonra adisyona işlenmeli. Hata olmaması açısından adisyona yiyecek içeceklerin yazılması ertelenmemeli.
Çerez ve tatlı çatalı tabağın ön kısmında bulunmalı ve sapı sola doğru durmalıdır. Çerez ve tatlı bıçağı yine ön kısımda durmalı ve keskin kısmı tabağa doğru olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tabağın sol ön kısmına su bardağı yerleştirilmelidir.
Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmalıdır. Çatalın hemen yanına salata çatalı yerleştirilmeli ve tatlı çatalı ise tabağın üst kısmında orta sıraya yerleştirilmelidir. Tabağın sağ tarafında yemek kaşığı ve çay kaşığı olur. Yemek kaşığı son sırada, çay kaşığı ise ortada durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri