Yaygın olarak görülen akut ishal genellikle birkaç gün sürdüğü için tedaviye gerek yoktur. Bu durumda hastalar sıvı ve besin takviyesi ile ishali atlatabilmektedir. Kronik ya da geçmeyen ishal vakalarında ise belirtilerin şiddetine göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Uzun süren ishallerin altında yatan ciddi bir hastalık olabilir. Çölyak hastalığı, kolon hastalığı örnek verilebilir. Geçmeyen ishal yorumları ve şikâyetlerinde çoğunlukla; susuzluk, halsizlik, karın ağrıları, baş ağrıları gibi belirtiler gözlemlenmiştir. Kronik ishal tedavi süreci mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
– Havuç, soyulmuş elma, pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran birçok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir. – Yemeklerden sonra bir bardak zencefil çayı tüketebilirsiniz. – Muzun ishali hafifletici ve geçirici özelliği vardır. Günde birkaç kez yenebilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Çocuklarda, ishal genellikle beş ile yedi gün içinde geçer ve nadiren iki haftadan uzun sürer. Yetişkinlerde ise ishal genelde iki ile dört gün içinde düzelir, ancak bazı enfeksiyonlar bir hafta veya daha fazla sürebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yine ishale iyi gelen yiyecekler arasında birtakım medikal çaylar, kahve yer alır ve bu da aynı zamanda ishale kahve iyi gelir mi sorusunun cevabıdır. Yoğurt, balık, patates püresi, pişmiş et, pirinç lapası ve muz gibi yüksek derecede potasyum ve protein içeren gıdaların tüketiminin arttırılmasında fayda vardır.
Zehirli ishal ise bol miktarda sulu dışkılama, kusma ve ateş ile belirti gösterir. Ayrıca kişide karın ağrısı ve kramplar oluşur. Yoğun miktarda sıvı kaybı olduğu için cilt rengi solar ve kurumaya başlar. Ayrıca kişinin göz çukurları da iyice belirginleşir.
İshal kesen ilaçlar ağır vakalarda ishalin neden olabileceği riskleri ortadan kaldırmak ve bağırsak hareketlerini düzene sokmak için kullanılabilir. Bu açıdan bizmut, loperamid, subsalisilat gibi ishal ilaçları doktorunuz tarafından önerilebilir.
Ara sıra olan ishaller genellikle bağırsaktan kaynaklanan bir sorun yüzünden olabilir. Bunların kontrolü için sağlık kuruluşlarında bağırsak testleri yapılmaktadır. Kronik ishallerde yani 4-5 hafta geçmeyen ishal durumunda kesinlikle uzman bir doktora görünerek genel dışkı, kan ve açlık testleri yapılmalıdır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Bunlar arasında ilk olarak virüslerden kaynaklanan ishal gelir. İshale neden olabilecek virüsler arasında Norwalk virüsü, sitomegalovirüs ve viral hepatit bulunur. Bunlara ek olarak rotavirüs, çocuklukta akut ishalin yaygın bir nedenidir. Bakteriler ve parazitler ise ishalin en yaygın nedenleri arasındadır.
Toplumda pek çok kişi tehlikeli ishali ayırt edebilmek için tehlikeli ishal rengi nedir diye sorar. Ancak tehlikeli ishalin normal ishalden farklı bir rengi bulunmamaktadır. Tehlikeli ishalde önemli olan fazla sıvının kaybedilmesidir. Bebeklerde tehlikeli ishal yetişkinlerden daha tehlikelidir.
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Dr. Suna Yapalı “Uzamış ya da tekrarlayan ishaller kolon kanserinin habercisi olabilir. Karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, kanlı ve sümüksü dışkı, seyrek dışkılama ve ardından ortaya çıkan ishal bağırsakta büyümüş ve hafif tıkanıklığa sebep olmuş bir tümöre bağlı olabilir” diyor.
Tedavi genellikle belirtilere yönelik uygulanmaktadır. Doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde ve doktorun önerdiği şekilde ilaç kullanılmalıdır. İshal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti uygulanmalıdır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanmalıdır.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Kolon kanseri: Uzamış ya da tekrarlayan ishaller kolon kanserinin habercisi olabilir. Karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, kanlı ve sümüksü dışkı, seyrek dışkılama ve ardından ortaya çıkan ishal bağırsakta büyümüş ve hafif tıkanıklığa sebep olmuş bir tümöre bağlı olabilir.
İshal olmak kilo verdirmemektedir. İshal olma durumu bağırsakların ve metabolizmanın yanlış çalıştığını gösteren rahatsızlıklardan biridir.
Kronik ishal 4-6 hafta arası süren durumlardır. Hastaların farklı tedavi yöntemleri tercih etmesi, durumu daha fazla kötüye götürebilir. Uzman doktora başvurarak, muayene işlemlerinin yapılması çok önemli bir konudur. Geçmeyen ishalin oluşması için birçok hastalık durumu olabilir.
Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.
İshale iyi gelen popüler yöntemlerden biri olan Türk kahvesi kısa zamanda sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için; bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.
Saraçoğlu yöntemi
Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri