Kanatlı hayvanlarda görülen en riskli sağlık sorunlarından birisi de kanlı ishaldir. Meydana gelmesi durumunda diğer civcivlere oldukça kolay bir şekilde yayılan bu sorun üretim merkezlerinde ani ölümlere ve yüksek oranda veri kaybına neden olmaktadır.
Beyaz İshal
Daha çok civcivlerde görülen öldürücü bir hastalıktır. Hasta tavukların yumurtalarından çıkan civcivler de hasta olur.
Monexidin-K Antikoksidial Kanatlı Premix -Kanlı İshal
Tavuklarda, güvercinlerde, hindilerde, kafes kuşları ve tüm kümes hayvanlarında koksidiyozis hastalığını engeller. Kanlı ishali önler. Gelişimi hızlandır.
İshal görülen kuzu ve oğlaklarda öğün başına hayvanın her kg vücut ağırlığı için 1 gr ishal önleyici (Pectolan) içeceğine ilave edilerek verilmelidir. Serin, kuru ve direkt güneş ışığından uzak; ağzı kapalı ambalajda saklanmalıdır. BU BİR İLAÇ DEĞİL YEM PREMİKSİDİR.
Tavuk Vebası
Kuluçka süresi 3-4 gündür.Tavuk vebasının etkileri ise, iştahsızlık,yüksek ateş,yeşil ve sulu dışkı atılması ile kendini göstermektedir.Tavuk vebasına yakalanan hayvanlar çok fazla su tüketmekte ve hızlı solumaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Kullanılması gereken ilaçlardan da bahsedecek olursak; antiprotozoal, vetakoksin, coxidin, Sulphamezatine sektör içerisindeki en güçlü ilaçlardan birisi olarak gösterilmektedir. Her gün farklı bir ilacı kullanmak kanlı ishal durumunun civcivler üzerinden atılmasına, üretimin eski gücüne döndürülmesine olanak sağlar.
Amip gibi parazit kaynaklı ishaller genelde koyu yeşil renklidir ve kötü kokuludur. Genelde kakada kan görülür. Karın ağrısı ve ateş sıklıkla eşlik eder. Kusma olabilir ve beslenme bozulabilir.
İshale bakteri, virüs veya parazitler neden olabilir.
Genellikle yaşamın ilk ayında ortaya çıkan rota ve korona enfeksiyonları, kriptosporidia gibi paraziter rahatsızlıklara yol açabilir. Beslenme hataları ve yetersiz hijyen de ishale neden olabilir. İshal, buzağılarda rahatsızlığa ve büyümede gecikmeye neden olur.
—İshalli çocuğa, bol su ve sıvı besinler (anne sütü, ORS, ayran ve meyve suyu) verilmelidir. —Çocuk katı besinleri tüketebiliyorsa, pirinç lapası, haşlanmış patates, yoğurt, elma ve havuç püreleri, muz verilmelidir. —Yetişkin bireyler ise tüketmek istediği kadar tüketebilirler.
Ülkemizde ruhsatlı 2 adet Rotavirüs aşısı bulunmaktadır. Her iki aşı da (Rotarix ve Rotateq) güvenlidir ve rotavirus enfeksiyonuna karşı koruma sağlamaktadır. Her iki aşı da diğer aşılar ile aynı anda uygulanabilmektedir. Rotateq aşısı rotavirus alt tiplerine karşı 5 antijen içerir.
*Yetersiz yemleme ( uzun süre yemsizlik , kısıtlı yemleme gibi.) *Aşırı aydınlık ortam veya ışık şiddetinin yüksek olması , *Kümes ısısının çok yüksek olması , *Beslenme bozuklukları ; mineral madde yetersizliği , aminoasit yetersizliği , dengesiz yem formülasyonları .
Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur.
Ani ölüm sendromu, karbonhidrat metabolizması ve laktik asidozise bağlı olarak gelişen hücre zarı bütünlüğünün kaybolması, hücre içi elektrolit dengesinin bozulması, stres ve sonuç olarak da kalp ritim bozukluklarının oluşmasıyla ilişkilendirilebilir.
Civcivler özellikle çok üşüdüğünde hastalanabiliyor. Civcivler hastalandığında, civcivlere çok temas etmemek gerekiyor. Civcivlere uygun olan yemler tercih edilerek, civcivlerin iyileşmesi sağlanabilir. Özellikle vitamin içeren yemler alınarak, civcivlerin daha kısa sürede iyileşmesi mümkündür.
Civcivlerin yem yememesi durumunda salatalıkların veya marulların küçük şekilde doğranarak verilmesi yeterli olacaktır. Haşlanmış yumurtayı yiyebilecekleri küçüklükte keserek civcivlere verebilirsiniz. Haşlanmış yumurta civcivlerin en sevdiği besinler arasındadır.
Isıyı uygun derecelere getirip, ıslak nemli bir pamukla dışkı günde 3-4 kere temizlenmeli, temizlik sonrası ıslak tüyler kurutulmalı, mümkünse örneğin bebe yağı, kantoron yağı bir kulak çubuğu ile çok az sadece bölgeyi nemlendirip yumuşatacak kadar sürülebilir.
Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir. Bu belirtiler 1 hafta sürebilir.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
O yüzden ishal görüldüğünde ilk yapılması gereken hayvanı ''canlı'' tutmak, ishalle mücadele edebilmesini sağlamak, ölmesini önlemektir. İshal olan bir yavru su kaybına uğrar (Dehidrasyon). Su vücuttan çıkarken yanında mineral tuzlarını da götürür.
İshal olan buzağıya verilen süt miktarı azaltılır; hatta şiddetli vakalarda süt hiç verilmez. İshalin kayboluşuna bağlı olarak 3-6 öğün sadece su ile hazırlanmış elektrolit solüsyonlar günde buzağı canlı ağırlığının % 10'undan az olmayacak şekilde verilir. içirilmelidir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Anne sütü içerisinde bulunan vitamin, mineral, probiyotik ve enzimler bebeklerin bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlamaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkıları genelde sarı renge sahip ve pürüzlüdür. Eğer bebekte sarı ishal gözlemlenmiş ise bu durum bebeğin “ön süt” tükettiği anlamına gelir.
Siyah ishal ; Dışkının siyah renkli olması, çoğu zaman sindirime uğramış kandan kaynaklanan bir durumdur. Üst gastrointestinal sistemde herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle meydana gelen kanama, melena adı verilen siyah renkli dışkılamaya neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri