Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir. Ayrıca bol miktarda sıvı tüketimi tavsiye edilir.
İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyvalar, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir.
Yağsız tavuk göğsü, yağsız hindi ve yağsız balıklar ishale iyi gelen besinlere örnek olarak gösterilebilir.
Bu nedenle az yağlı yemekler tercih edin. Şeker ve şekerli besinlerden uzak durunuz. Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
İshalde yumurta yenir mi, yumurta nasıl olmalıdır? Diyorsanız ishal günlerinde katı kıvamdaki yumurtaları yiyebilirsiniz. Özellikle de çocuklarda görülen ishal problemini, çok katı pişmiş yumurta ile giderebilirsiniz.
Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir.
Monexidin-K Antikoksidial Kanatlı Premix -Kanlı İshal
Koksidiyoz sonucu sonucu ortaya çıkan kanamaların önlenmesi amacıyla kullanılır. Tavuklarda, güvercinlerde, hindilerde, kafes kuşları ve tüm kümes hayvanlarında koksidiyozis hastalığını engeller. Kanlı ishali önler.
İSHALİ DURDURUR: Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir.
Tavuklarda beyaz ishal bağırsak bakterilerinin nedeniyle oluşan ve yüksek ölüm oranlarının olduğu bir tavuk hastalığıdır.Tavukların hastalığa yakalanmaması için hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.Hastalığın tedavisi başarılı sonuçlar vermemektedir.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshale iyi gelen çorbalar içerisinde ise; tavuklu sebzeli çorba, yayla çorbası, kıymalı yeşil mercimekli çorba gibi çorbalar yer almaktadır. Bağırsaklarda yer alan bakterilerin artması durumunda İshal gibi problemlerin önüne geçilir. Bunun yanı sıra bağırsaklar, eskisi gibi ve sağlıklı biçimde çalışırlar.
İshal olan çocuğun nasıl beslenmesi gerekir? İshalde kullanacağımız en önemli tedavi yoğurt ve kefir tüketiminin artırılması; muz, şeftali, yağsız pilav-makarna patates tüketilmesidir.
Zeytinin sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasında önemli bir rolü vardır. Bu rolü sayesinde kolon kanserini önlemede etkili olabilir. İshal ve kabızlığa da iyi gelir.
Pekmez, ishal gibi bağırsak bozukluklarında da mineral takviyesi olduğu için yararlı. Ayrıca tuzlu bir gıda ile tüketilen pekmez şerbeti vücuttaki su kaybının düzelmesinde de yardımcı oluyor.
Her ne kadar tam buğday ekmeği genellikle daha sağlıklı bir seçenek olsa da, ishal ile baş ederken beyaz ekmek yemeniz daha iyi olacaktır. Beyaz ekmekte çok az miktarda lif bulunmaktadır, bu nedenle de sindirimi kolaydır. Ekmeğin kızartılması da sindirimini kolaylaştırır.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Hazır krakerler, bisküviler, cipsler, gıdalar ve meyve suları ishalin şiddetlenmesine neden olabilir.
Zehirli ishal ise bol miktarda sulu dışkılama, kusma ve ateş ile belirti gösterir. Ayrıca kişide karın ağrısı ve kramplar oluşur. Yoğun miktarda sıvı kaybı olduğu için cilt rengi solar ve kurumaya başlar. Ayrıca kişinin göz çukurları da iyice belirginleşir.
İshal diyeti nasıldır? İshali olan kimselerin düzelene kadar posasız ve yağsız gıdalar alması gerekir. Yani sebze ve meyvalar, kuru yemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalar alınmamalıdır. Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinlerin arasında özellikle kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayran geliyor. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemi olarak biliniyor.
Elma, içeriğindeki bol lif miktarı ile sindirim sağlığı açısından yararlıdır. Özellikle elmayı püre haline getirip tüketmek ishalin büyük ölçüde iyileşmesini sağlar.
Doktor önerisi dışında ishal kesici şurup ve antibiyotikler vermeyiniz. İshali arttıran yiyecekler (sebze yemekleri, sebze suları, sebze çorbaları, mercimek çorbası, simit, kavun, karpuz, üzüm, armut, vişne, çilek, incir, kayısı, portakal, domates, salatalık, limon, ve zeytin) vermeyiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri