Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, Aralık 2017'de IŞİD'e karşı zafer kazanıldığı ve örgütün ülkede bitirildiğini açıkladı. Suriye'de ise örgütün, kontrol ettiği toprakların hepsini kaybederek yenilgiye uğratıldığı Mart 2019'da duyuruldu.
BM Güvenlik Konseyi raporuna göre, 2022'de yaklaşık 150 IŞİD üyesini öldürmeyi başaran Irak'ta çabalara rağmen örgüt hala aktif.
Günümüzde IŞİD, Irak'ın kuzey ve kuzeybatısı ile Suriye'nin doğusunda aktif olmaya devam ediyor.
Kısa bir süre sonra ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, IŞİD'in Irak ve Suriye'deki gücünü büyük oranda bitirdi, 2017'de ise örgütü neredeyse tamamen yok ettiğini duyurdu.
ABD yönetiminin Ankara'ya itirazının altında ne yatıyor? DW Türkçe'ye konuşan Washington Enstitüsü'nden terörle mücadele uzmanı Devorah Margolin'e göre IŞİD halen Suriye'nin orta ve kuzeydoğusunda aktif.
İlgili 16 soru bulundu
Kobani Eşbaşkanı Enver Müslim, YPG'nin (Halk Savunma Birlikleri) kentin yüzde 80'inin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.
Taliban, el Kaide ve IŞİD... Hepsi de aşırı radikal Sünni cihatçı gruplar olsalar da aralarında ciddi anlayış farklılıkları bulunuyor.
Dünya Müslüman Alimler Birliği, terör örgütü "Irak Şam İslam Devleti"nin (IŞİD) hilafet ilanının "İslami prensiplere ve reel şartlara" uygun olmadığını açıkladı.
Bu Irak ordusunun Körfez Savaşı'ndan sonraki ilk yurtdışı operasyonu oldu. 10 Haziran 2014'te IŞİD, Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da ve Musul'un başkenti olduğu Ninova vilayetinde kontrolü tamamen ele geçirdi. 11 Haziran 2014'te IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nu ele geçirdi.
IŞİD terör örgütü eylemlerine bir haklılık gerekçesi oluşturmak ve onları meşrulaştırmak için İslamı kullanarak köktendinci kabul edilen Sünni kökenli bir mezhep olan Selefilik veya Veha- bilik olarak adlandırılan inanç ve yorum sistemine dayanmaktadır.
IŞİD'in bayrağının üst tarafındaki satırda kelime-i tevhidin "Lâ İlâhe İllallah" şeklindeki ilk kısmı, alttaki dairede de ikinci bölümü, yani "Muhammedun Resulullah" ibâresi vardır ve işte bu daire, Hazreti Muhammed'in mührünün oraya monte edilmiş şeklidir.
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. IŞİD ve lideri Ebu Bekir Bağdadi; ABD, AB ve Türkiye'nin 'terörizm listesi'nde yer alıyor.
Daha önce IŞİD adıyla anılan örgüt, sonraları Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, büyük bir kesim tarafından DEAŞ, DAİŞ, DAEŞ gibi adlarla ifade edilmeye başlanmıştır. Bu yaklaşımın temel nedeni, terör örgütünün adında yer alan “İslam” kelimesinin kullanılmak istenmemesi olmuştur.
Yüzde 50'si devlet kontrolünde olan Dera'nın doğu, batı, kuzeybatı, kuzeydoğu, güneydoğu ve güneybatı bölgeleri Nusra Cephesi ve ABD tarafından Ürdün'de eğitilen silahlı grupların işgali altında bulunuyor. Dera'nın işgal altındaki Golan sınırındaki güneybatısında ise IŞİD'in hakimiyeti var.
Ebu Hüseyin'in selefi Ebu Hasan el-Kureyşi, 10 Mart 2022'de eski lider Ebu İbrahim el-Kureyşi'nin Suriye'nin İdlib eyaletindeki ABD operasyonunda öldürülmesinin ardından IŞİD lideri ilan edilmişti.
2018 yılının ortalarından bu yana DEAŞ, Levant'taki topraklarından basitçe Şam Vilayeti olarak söz ediyor ve Irak için de aynısını yaparak Irak Vilayeti olarak adlandırıyor, ancak yine de bu topraklardaki belirli bölgelere atıfta bulunmaya ve kullanmaya devam ediyor.
Bugünkü haliyle Suriye, üç ana kontrol alanına bölünmüş durumda: Şam hükümeti, Kürtlerin kontrolü altındaki bölgeler ve kuzeyde Türkiye destekli muhaliflerin bulunduğu alanlar. Bunların yanı sıra ülkede hala çeşitli dış güçler ve devlet dışı aktörlerin varlığı da devam ediyor.
IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren silahlı bir yapılanmadır ve 10 Ekim 2013 tarihinden itibaren Türki- ye tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. Hareketin görünürdeki amacı İslâm esaslarına dayalı bir şeriat devleti kur- maktır.
IŞİD dünya çapında aktif olmaya devam ediyor
IŞİD'in faaliyette olduğunu “resmen” açıkladığı ülkeler şunlar: Irak, Suriye, Libya, Mısır, Yemen, Suudi Arabistan, Cezayir, “Horasan” (Afganistan-Pakistan), “Kafkaslar,” “Doğu Asya” (çoğunlukla Filipinler), Somali ve “Batı Afrika” (çoğunlukla Nijerya).
İki ülkede birçok uyuyan hücre bulunduğu da tahmin ediliyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Şubat ayının başında BM Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada "IŞİD'in Suriye ve Irak'ta 14 bin ile 18 bin arasında savaşçısı olduğu tahmin ediliyor, bunların arasında 3 bine yakın yabancı da var" demişti.
“Sünni” aynı zamanda kelime olarak ayrıca “Gelenek insanı” anlamını taşır. Buradaki gelenek kelimesi peygamberin günlük yaşamda yapmış olduğu davranış ve hareketleri temsil eder. Sünniler Kuran'da bahsi geçen tüm peygamberlere saygı duyar ve Hz. Muhammed'i son peygamber olarak görür.
Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede Şeriat'a dayalı bir devlet kurmak istiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri