Varlıklarına göre adlar özel ve cins isim olarak, maddelerine göre ise somut ve soyut isim olmak üzere ikiye ayrılır. İsim Nedir? Ad ve özne ile eş anlamı olan isim, cümlelerdeki fiilleri gerçekleştiren etkin elemanlardır.
İsimler kendi içerisinde 3 ana başlığa ayrılır. Bunlar varlıklara verilişine göre isimler, varlıkların sayılarına göre isimler ve varlıkların oluşuna göre isimlerdir. 1- Varlıkların Verilişine Göre İsimler: Özel isimler ve cins (tür) isimlerdir. Özel İsimler: Evrende eşi benzeri olmayan varlıklara verilen isimdir.
İlgili 24 soru bulundu
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır.
İsimler, verilişine göre özel ve cins isim olarak ikiye ayrılır. Sayısına göre tekil - çoğul olabilir. Son olarak oluşuna göre soyut ve somur olarak iki çeşidi bulunur.
1. Sınıf Türkçe | İsimler (Adlar) Özel İsim - Cins (Tür) İsim | Konu Anlatımı ve Örnek Soru Çözümü - YouTube.
Cins, birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türler topluluğu. Taksonomideki en önemli sınıflandırma basamaklarından biridir. Cins isimleri unominal (tek kelime) olmak zorundadır. Her zaman büyük hafle başlar ve italik yazılır.
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Aynı çeşitten olan kavram ve varlıkların birisine, bir kısmına ya da hepsine isim olan sözlerdir. Bunlara örnek olarak; göz, baba, ana, at, kuş, ağaç, bitki, güvercin, ördek, zeytin, şeftali, otel, ev, han, göz, boyun, hamam, han, saray, otel, topuk, kalp, tüfek, hava olarak sıralanabilir.
Soyut isim, soyut ad veya mana ismi; varlığı düşünce yoluyla kabul edilen, söylendiğinde zihinde belli bir görüntü veya tasavvur uyandırmayan bir kavramın adı: soy, ün, korku, söz, bilgi, gönül, kötülük, güzellik, doğruluk vb. Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Varlıklara verilişine göre özel isim ve cins isim olarak ikiye ayrılır. Özel isimler tek olan ve eşi benzeri bulunmayan isimlerdir. Özel isim örnekleri neler olduğuna bakacak olursak kişi isimleri olarak görürüz. Cin sisimden farkı ne, baktığımızda ise cins isim doğada hemen her şeyde bulunmaktadır.
Akrabalık ve aile ilişkilerini ifade eden kelimeler de cins isim örnekleri olarak verilebilir. Bitki ve hayvan isimleri de cins isimleri ifade etmektedir. İş ve meslek isimleri de cins isimleri belirtmektedir. Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir.
İsimler ait oldukları varlığın veya kavramın eşi benzeri olup olmamasına göre ikiye ayrılır: Varlık veya kavram özelse (eşsiz, benzersiz) onun ismi de özel isim; cins ise (aynısından birden fazla) onun ismi de cins ismidir.
Papatya, papatyagiller (Asteraceae) familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak ad.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Gencan, Dilbilgisi adlı eserinde, Türkçede sözcüklerin dilbilgisi bakımından ad, sıfat, adıl, eylem, belirteç, ilgeç, bağlaç, ünlem olmak üzere sekiz çeşit olduğunu belirtmiştir.
Dilimizde sözcükler türleri bakımından sekize ayrılır. Bunlar Adlar (İsim), Sıfatlar (Önad), Zamirler (Adıl), Zarflar (Belirteç), Edatlar (İlgeç), Ünlemler, Bağlaçlar ve Fiillerdir.
İki ismin birleşerek yeni bir anlam oluşturduğu kelimelere ise birleşik isim denir.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
Tek bir varlıktan bahseden isimler tekil isimdir. Birden fazla varlıktan söz eden isimler çoğul isimdir. Yapı bakımından tekil anlam bakımından çoğul olan isimler topluluk ismidir. 5 duyu organı ile algılanabilen varlık isimleri somut isimdir. Tam tersi ise soyut isim olarak adlandırılmaktadır.
Basit sözcük, Türkçede hiçbir yapım eki almamış (hiçbir ek almamış) veya başka bir sözcükle birleşmemiş sözcük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri