Bu yeni düzenlemeye göre, aynı hukuki sebeple ikinci bir isim değiştirme davası açılabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır: İlk dava açıldığında ispat edilemeyen veya kabul edilmeyen bir hukuki sebep için ikinci kez dava açmak mümkün olmayacaktır.
Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre, açılacak davalarda haklı sebepler göz önünde tutulacaktır. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında da haklı nedenin varlığı halinde 5490 sayılı Kanun'un anılan hükmü uyarınca ilgili kayıt ancak bir kez düzeltilebilecektir.
2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Ek olarak mahkeme kararının ilan edilmesi gerektiği için davanın sonuçlanmasından sonra basın ilan ücreti ödenir.
İsim eklemek
gereken süreç Türkiye yasalarına göre sadece ve sadece mahkeme yolu ile gerçekleşebilmektedir. Son zamanlarda yayılan duyumların aksine bu durum ancak hakim kararı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle isim benzerliği olan kişilerce veya isminden hoşlanmayan kişilerce talep edilmektedir.
İsim Değiştirilmesi Nüfus Müdürlüğü'ne mahkemece isim değiştirme davası karara bağlandıktan sonra bildirilir ve gazetede ilan edilir. İlgili nüfus müdürlüğü tarafından da yeni isim kütüğe kaydedilir ve kişi yeni ismini ya da soyadını almış olur. ÖZET : Yabancı ırk ve millet isimleri soyadı olarak kullanılamaz.
İlgili 40 soru bulundu
Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Dava açarak isim değiştirme, adını değiştirmek isteyen kişilerin başvurabileceği hukuki yoldur. İsim değişikliğinin yapılabilmesi için kişinin haklı sebeplerinin bulunması ve mahkemece davanın kabulü gerekmektedir. Yani dava açtım ismimi kesin olarak değiştirebilirim gibi bir durum söz konusu değildir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Bu tutarın içerisinde gider avansı, tebligat ücretleri, harç ve masraflar bulunmaktadır.
İsim değişikliği, nüfus kütüklerinde yer alan bilgilerin mahkeme kararı sonrasında yetkili makamlarca değiştirilmesiyle yapılır. Dolayısıyla, mahkeme kararı bulunmaksızın isim değişikliğinin yapılması mümkün değildir. Ayrıca açılan davada, talebin haklı gerekçeye dayandırılması gerekir.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir. Zira yukarıda da açıkladığımız üzere Geçici Madde 11'den sonra yeni bir düzenleme yapılmamıştır.
İsim ve soy isminde sorun bulunan vatandaş e devlet resmi İnternet sitesi üzerinden ücretsiz olarak değiştirme hakkına sahip olmaktadır. Ancak isim ve soy isim değişikliği yapmak isteyen vatandaşların bazı şartları sağlaması gerekmektedir.
İsim değiştirme davaları ortalama olarak 4 – 5 ay gibi bir sürede sonuçlanır. Fakat bu süre mahkemenin yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Örneğin Ankara ilinde yaşayan kişiler davalarını Ankara Asliye Hukuk mahkemesinde açarlar. Ankara mahkemelerinin yoğunluğu dikkate alındığında bu süre 6 ayı bulabilir.
İsim değiştirme davası açarak ismini değiştiren veya e-devlet üzerinden ismini değiştiren kişiler, haklı bir sebebin varlığı halinde yeniden dava açabilir ve isminin değiştirilmesini talep edebilir. Türk Medeni Kanunu, kişilerin mevcut isimlerinin değiştirilmesine yönelik düzenleme içermektedir.
Ad değişikliği haklı sebeplere; kişinin isminin toplum tarafından gülünç karşılanması ve alay konusu olması, ismin ahlak kurallarına aykırı olması, kişinin gerçekte farklı bir isimle tanınıyor olması ve ismin toplumca bilinen bir suçlu ile aynı ismi taşıyor olması örnek verilebilir.
18 Yaş Altı İsim Değişikliği
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Güncel yasalara göre artık 2023'ten itibaren nüfus müdürlüğü ve e-devlet sisteminde isim değişikliği yapmak mümkün değildir. Bu nedenle, yukarıda belirttiğimiz gibi, Geçici Madde 11'den sonra herhangi bir ek düzenleme yapılmamıştır.
AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
İsim Değiştirme veya Soyisim Değişikliği İçin Yetkili Mahkeme. İsim ve soyisim değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilir. Yaşı küçük olan kişiler için dava, velayet hakkına sahip veliler veya vekaletname verecekleri avukat tarafından açılabilir.
Türkiye'de isim değiştirme, yasal düzenlemelere tabi bir işlemdir ve belli yaş sınırlamalarına tabidir. Genel olarak, reşit yani 18 yaşına gelmiş bireyler ad ve soyadlarını değiştirebilirler. Ancak, reşit olmayan kişiler için isim değişikliği özel nedenlere ve mahkeme kararına bağlı olarak mümkün olabilir.
Kimlikten isim sildirmek, ancak dava açarak mümkündür. Kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. İsim sildirme davası için izlenecek süreç ile isim ekletme davası süreci hemen hemen aynıdır.
Kimlikteki iki isminden birini sildirmek yasal olarak mümkün olup, kullanmadığı veya sevmediği ismini sildirmek isteyenler ancak dava yoluyla bu işlemi gerçekleştirebilir. Adın hangi şartlar altında ve ne şekilde değiştirileceği 4721 sayılı kanunda belirtilmiştir.
İsim ve soyisim değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilir. Vekaletnamede bu hususta özel yetki bulundurulması önem arz etmektedir. Çocuklar için dava, velayet hakkına haiz veliler veya vekaletname verilen avukat tarafından açılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri