Sabıkalı kişilerin isim değişikliği talebinde bulunmaları halinde, sabıkasız kişilerden farklı değerlendirilmeleri söz konusu değildir. Zira isim değişikliği kararı verildiği takdirde karar, nüfus siciline işlenmekte ve değişiklik ilan edilmektedir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.' ifadesi yer almaktadır.Medeni Kanunun 27'nci maddesiyle ismin değiştirilmesinin haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebileceği kabul edilmiştir.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
18 Yaş Altı İsim Değişikliği
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
Ad değişikliği haklı sebeplere; kişinin isminin toplum tarafından gülünç karşılanması ve alay konusu olması, ismin ahlak kurallarına aykırı olması, kişinin gerçekte farklı bir isimle tanınıyor olması ve ismin toplumca bilinen bir suçlu ile aynı ismi taşıyor olması örnek verilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
İsim ve soy isim değiştirmek için mahkeme yoluna başvurulmalıdır. İsmini değiştirmek için mahkemeye başvuran kişi “Davacı” konumundadır. Davacının medeni hali, nüfusa kayıtlı olduğu yer veya doğum yeri isim soy ismin değişmesi durumunda bile değişmez ve bu kimlik bilgilerinin değiştirilmesi kesinlikle mümkün değildir.
Mahkeme kararı olmaksızın bir defaya mahsus isim soyisim değişikliği yapma şansını tanıyan e-Devlet sistemi, elektronik ya da mobil imza sahibi vatandaşlar tarafından kullanılacak.
Çocuğun isminin değiştirilmesi için velayet hakkına sahip olan tarafın, çocuk adına ikametinin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine başvurması gerekmektedir. Eğer anne ve babanın evliliği devam ediyorsa bu defa birlikte velayet söz konusu olur ve anne-babanın davayı birlikte açmaları gerekmektedir.
İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır. Bu ödemeler vezneye yatırılır.
İsim değişikliği talep eden kişi ve varsa tanıklar dinlenir. Değişiklik talebinin haklı görülmesi halinde ismin değiştirilmesine ilişkin karar verilmektedir. Karar taraflara tebliğ edildikten 2 hafta sonra, taraflarca istinafa başvurulmazsa kesinleşir.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
Mahkemenin isim değişikliğine ilişkin vermiş olduğu karar Basın İlan Kurumuna gönderilecek ve gazetede ilanı gerçekleşecektir. Gazetede ilanı sonrasında mahkeme kararı Nüfus Müdürlüğüne gönderecektir. Nüfus müdürlüğü tarafından değiştirilen isim nüfus kütüğüne kaydedilecektir.
AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Kanun'un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.
Aslında anne ve babalarımız, belki de hiç aklımıza bile gelmeyen ama yaşamınızda büyük etkisi olan bir hediye bırakıyor bizlere: İsmimiz. Doğduğumuzda bize verilen isim, onu sevip sevmediğimiz ya da o ismin toplumda kabul görüp görmediğine göre yaşamlarımızı farklı şekillendiriyor.
4-Pasaportun Sayfalarının Dolması, Kaybolması, Çalınması, Hasar Görmesi, İsim Soy isim Değişikliğinde Kişi doğrudan bağlı bulunduğu yerin il nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunur ve Pasaportunun kalan süresi kadar olmak şartıyla pasaportu yenilenir.
Burada ilan mahkeme tarafından yerel veya ulusal bir gazetede yaptırılır ve devamında nüfus siciline kaydı sağlanır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesine göre kişinin soyadının değişmesi diğer kişisel durumlarını örneğin kişinin yaşını, medeni halini, kütüğünü gibi bilgileri değiştirmeyecektir.
İlçe nüfus müdürlüklerine yapılan isim denklik belgesi başvuru durumları, İsim Denklik Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama, Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü, Vatandaş Etkileşim Merkezi ya da 199 nolu telefon numarasından isim denklik belgesi düzenlenmesi talep edilen kişiye ait bilgiler ile sorgulanabilir.
İsim değiştirme davası esas olarak nüfus kayıtları üzerinden yürüyen bir davadır. Bu sebeple davanın açılabilmesi için özel bir evrak aranmayacaktır. İsim değiştirme davalarında haklı nedeni kanıtlamak açısından tanık bildirmek zorunludur.
Soyadı Kanunu uyarınca soyisminin küçük düşürücü olması halinde soyadını değiştirmek mümkündür. İsim ve soyisim değişikliği için başvuru yapma hakkı 3 Kasım 2019 tarihinde ilgili Kanun hükmü gereğince sona ermiştir. 2023 yılında isim ve soyismini değiştirmek isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekecektir.
İslâm Hukuku'nda da isim koyma hakkı babanındır.
İsim eklemek
gereken süreç Türkiye yasalarına göre sadece ve sadece mahkeme yolu ile gerçekleşebilmektedir. Son zamanlarda yayılan duyumların aksine bu durum ancak hakim kararı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle isim benzerliği olan kişilerce veya isminden hoşlanmayan kişilerce talep edilmektedir.
Yani her isteyen adını veya soyadını değiştiremez. Değişiklik için il veya ilçe kuruluna başvuru dilekçesi verilmeli ve bu kurullar tarafından değişiklik kararı verilmelidir. Bu idari karar nüfus müdürlüğüne bildirilince gerekli değişiklik işlemi yapılır.
İsim değiştirme davasına her vatandaş başvurabilir. Her ne kadar dava ehliyetine sahip vatandaşlar tarafından isim değiştirme için mahkemeye başvurulabilmesi mümkün ise de; açılan her davanın davacı lehine sonuçlanması söz konusu değildir.
Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri