Soyadı değişikliği kararının gazetede ilanı ve mahkemenin kararı nüfus idaresine bildirmesinin ardından kişi yeni kimlik ve ehliyetini alabilir. Nüfus idaresine soyadı değişikliği kararı bildirildikten sonra kişi nüfus müdürlüğüne yeni soyadının yer aldığı kimlik ve ehliyet için başvuruda bulunabilir.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan duyuruya göre ad ve soyadı değişikliği başvuruları 24 Aralık 2022'ye kadar e-Devlet aracılığıyla da yapılabilecek.
En İyi Cevap. Gündem konusunda 301 cevap paylaştı. Düzenleme uyarınca isim veya soy isim değişikliği talep eden kişinin, ya E-devlet ya da yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması gerekir. Yazılı başvuru il veya ilçe idare kurulu tarafından incelenir ve talep haklı bulunursa nüfus kaydı düzeltilir.
Nitekim ilk açılan davada ispatı sağlanamayan hukuki sebebin ikinci kez dava açılarak ispatının sağlanması mümkün olmayacaktır. Bu sebepledir ki aynı hukuki sebebe dayalı olarak ancak bir kere isim değiştirme davası açılabilecektir.
İlgili 22 soru bulundu
İsim değiştirme davası iki şekilde sonuçlanabilir; dava kabul edilebilir yahut reddedilebilir. Kabul edilmesi halinde ve karar kesinleşirse, yukarıda da izah ettiğimiz üzere karar nüfus idaresine bildirilerek kimlikte isim değişikliği yapılır. Reddilirse kararın istinaf edilmesi mümkündür.
İsim Değiştirme Davası Ne Zaman Sonuçlanır ? Eğer avukat ile çalışılmıyorsa isim değiştirmek için açılan dava 4-6 ay arasında sonuçlanabilmekteyken Avukat ile çalışılıyorsa bu süre ortalama 1-3 ay arasında olmaktadır.
Güncel düzenlemelere göre e-devlet sistemi (ve nüfus müdürlüğü) aracılığıyla isim değişikliği yapmak artık 2023'den itibaren mümkün değildir.
-e-devlet'ten başvuru yaptıktan sonra kurul kararı yaklaşık 1 ay sonra size bildiriliyor.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
Resmi duyuru ile birlikte ad soyad değişikliği yapmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Yeni uygulama ile artık mahkeme açılmadan isim soyad değikliği başvuruları yapılabiliyor. İsim soyad değişikliği yapmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı aranmayacak. T.C.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Hukuki Sonucu
Yani, davacı tarafından açılan isim değiştirme davası sırasında kişinin diğer bilgileri (medeni hali, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu yer vs.) değiştirilemez. Erkek eş soyadını değiştirdiğinde evlilik dönemi içinde kadının soyadı da değişir.
Yargıtay görüş ve uygulamaları soyisim değiştirme hakkının 1 kez kullanılacağı,özellikle dava ile değiştirilen ilk soyismine geri dönmek üzere ikinci kez dava açmanın mümkün olmadığı yönündedir.
Tapu kayıtlarında bulunması zorunlu olan bilgilerin (mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı vb.) eksik veya hatalı durumunda bu bilgilerin düzeltilmesi amacıyla açılacak olan tapuda kayıt düzeltilmesi davasını tapu maliki ve mirasçıları açabilecektir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Soyadı değişikliği de ön isimle aynı ilkelere tabi olduğundan tanık olmadan soyadı değişikliği de yapılabilir. Ancak hem isim hem soyisim değişikliği ancak mahkeme kararıyla mümkün olduğundan, bunun için dava açılması şarttır.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
Soyadı Değişikliği Davası Kaç Kere Açılabilir? Bu davanın sadece bir kez açılabileceğine ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması konulmamıştır.
İsim değiştirmek, Sünnet'te olan bir şeydir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem karşılaştığı erkek veya kadınlara ismini sorduğunda ya da ismini öğrendiğinde “Bu isim hoş değil, ismin şöyle olsun.” buyurmuştur. Dolayısı ile isim değiştirilebilir. Şimdiki mevcut durumda mahkeme kararıyla değiştiriliyor.
Mahkeme kararı olmaksızın bir defaya mahsus isim soyisim değişikliği yapma şansını tanıyan e-Devlet sistemi, elektronik ya da mobil imza sahibi vatandaşlar tarafından kullanılacak.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
Hayır sadece isim değişir.
E devlet isim değiştirme sonrasında kimlik bilgileriniz otomatik olarak her yerde tüm resmi kurumlardan güncellenmektedir. Özellikle giderek yapmanız uğraşmanız gerekmeyecektir. Ancak unutulmaması gereken bir hususta şudur ki e devlet üzerinden isim değiştirme süresi 24 Aralık 2022 tarihine kadardır.
İsim ve Soyad Değiştirme Talebinin Reddi
Hakim, isim ve soyad değişikliği talebiyle açılan davada haklı sebepler bulunmadığına dair kanaat getirebilir veya davacının haklı sebebi kanıtlayamadığı gerekçesiyle reddedebilir. Mahkemenin vermiş olduğu karara karşılık itiraz etme hakkı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri